Den perfekta perfaktionismen

30 november, 2011

För några år sedan, när jag stod och stampade i...

För några år sedan, när jag stod och stampade i mitt företag, slog det mig att jag skulle kunna kontakta en coach. Men lika snabbt som idén dök upp, lika snabb var jag på att vifta bort den. Vad pinsamt, tänkte jag, att be om hjälp utan att först ha bättre koll själv! Hm…

Efter alldeles för lång tid tog jag mod till mig. Och till min stora lättnad hjälpte coachen mig framåt – utan att en enda gång döma mig för att jag inte löst problemet själv! Trumpetfanfarer och konfetti!

Den här handlingsförlamningen är bara ett av många trista symptom på perfektionism: allt måste vara så fantastiskt bra innan man tar nästa steg, att det där nästa steget aldrig kommer. Ett annat symptom är ineffektivitet: när lagom inte existerar så blir overkill en naturlig konsekvens.

All kvalitetssäkring till trots, så kan alltså perfektionismen ställa till problem för dig som driver eget:

– Överdrivet målfokus minskar din kreativitet.
– Rädslan för misslyckande får dig att tacka nej till nya möjligheter.
– Du har svårare att se potentialen i det som sker, när det inte riktigt blir som du tänkt dig.
– Dina framgångar firar du knappt innan du far vidare mot nästa mål.

Perfektionistens resa blir inte särskilt rolig – och ibland blir den alltså inte ens av! Både företagets och din egen utveckling stagnerar.

Så Dagens Fråga lyder: går det att dra nytta av perfektionismens fördelar utan att behöva dras med de trista konsekvenserna? Mitt svar på frågan är ett rungande Ja! Här kommer en 6-stegsprocess som kan hjälpa dig att hitta din perfekta perfektionism. 🙂

Steg 1. Lär känna din perfektionism. Hur och när yttrar den sig? Vilka är fördelarna, vilka är nackdelarna? Vilka delar vill du behålla, vilka delar vill du göra dig av med?

Steg 2. Justera din målbild. Bestäm dig för vilken nivå som är tillräckligt bra. Hur värdefullt är det för dig – eller för kunden – att du svettas fram den perfekta nivån? Var ska du lägga din kraft? Vilka steg kan du skippa?

Steg 3. Gilla resan. Överdrivet och ensidigt målfokus minskar kreativiteten och flexibiliteten. Hitta kompletterande mål som gör det lättare att gilla resan – även när den inte blir som du tänkt dig. Exempel: att ha kul, lära dig av dina misstag, hitta möjligheterna i det som händer…

Steg 4. Öka tilliten, minska rädslan. Prestationsångest är perfektionismens ständiga följeslagare, även den sprungen ur rädslan. Utveckla tilliten till din egen förmåga, till att allt kommer att bli precis så bra som du vill att det ska vara. Everything will be OK in the end – and if it’s not OK it’s not the end. (Ett klokt citat av en för mig okänd person).

Steg 5. Gör något nu. Ju mer du gör desto större är risken att du misslyckas – OCH lyckas! Framgång kräver action, så tacka ja och sätt igång! Res dig om du faller och prova igen. Det – inte passivitet – är den enda vägen till framgång.

Steg 6. Skifta perspektiv. Om saker inte blir som du hoppats och ångesten smyger sig på, blicka tio år framåt och fråga dig vad ditt nuläge kommer att betyda då. Förmodligen är det inte lika blodigt allvarligt som det känns just nu. Titta på din nya situation och fråga dig vilka oväntade möjligheter som finns eller går att skapa.

Att hitta sin perfekta perfektionism kräver jobb – men är värt det! För med mer action och ökad balans stiger vår självkänsla: vi ser att vi kommer närmare våra mål, samtidigt som vi är snällare mot oss själva. Vi går från ett allt-eller-inget-perspektiv till att kunna njuta av resan. Vår inre motivation ökar, precis som vår uthållighet och vår förmåga att lyckas med det vi föresatt oss.

Perfektionism är en typ av självsabotage. Har du en inre perfektionist som håller dig tillbaka? Dras du med andra negativa tankar eller beteenden som gör att ditt företag blir lidande? Min minikurs “Våga Framgång – Sluta Självsabotera!” hjälper dig gå från självsabotage till framgång! Läs mer på http://www.createbusinesswebshop.se/antisabotagekurs/antisabotagekurs.html