Skicka in din årsredovisning digitalt

31 oktober, 2019

Sedan drygt ett år kan du som driver ett aktiebolag skicka in årsredovisningen digitalt. Och allt fler programvaruleverantörer öppnar upp för tjänsten online.

Varför ska man skicka in digitalt?

– Det är både snabbare och säkrare. Du vet att årsredovisningen kommit fram eftersom ni direkt får en kvittens på att vi tagit emot den. Är årsredovisningen fullständig registrerar vi den dessutom på en gång, säger Camilla Kruse, verksamhetsutvecklare på Bolagsverket.

Vad innebär det att en leverantör erbjuder programvara?

– Du behöver en programvara för att kunna skicka in årsredovisningen digitalt. Det finns för närvarande åtta programvaruleverantörer med olika lösningar. En del är molnbaserade och andra installerar du på din dator. Informationen skickas direkt från programvaran. Du skapar alltså ingen pdf eller något annat dokument.

– Hur du som företagare sköter din löpande bokföring har egentligen inget att göra med själva inlämningen av årsredovisningen. Du kan till exempel göra den, själv eller via redovisningsbyrå, i ett bokföringsprogram som ju skapar underlaget till årsredovisningen.

FAKTARUTA

36 000 digitala årsredovisningar har kommit in sedan Bolagsverkets e-tjänst öppnade i mars 2018.

Under juli månad i år kom det in drygt 12 000 st.

Just nu är det åtta företag som erbjuder programvara för digital inlämning.

I december driftsätter Bolagsverket en ny funktion i e-tjänsten som gör att årsredovisning och revisionsberättelse kan laddas upp separat, dvs. från olika håll som två olika filer (idag måste de vara i en och samma fil). För att det ska fungera måste din programvaruleverantörer införa stöd för detta i sin programvara.

 
E-handel
Foto av: Facebook
Hur fungerar Facebook Shops? Här är allt du behöver veta
Ekonomi & Bokföring
Årsredovisning för ditt företag – här är allt du behöver veta