Vad marathon kan lära företagare

10 juni, 2014

Den 31 maj sprang jag Stockholm Marathon. Även om jag...

Den 31 maj sprang jag Stockholm Marathon. Även om jag gjorde ett nytt personbästa hann jag under loppet tänka väldigt mycket – bland annat om innovation och företagande. Något av det var sådant som du som företagare kan ha praktisk nytta av.

1. Nytta
Innovation handlar om att skapa sådant som ger nytta, som innebär en lösning. Andra personers innovationer ligger bakom min löpning. Som astmatiker skulle jag aldrig kunna springa en mara utan min astmamedicin. Min träning bygger på träningen med Team Stockholm Marathon, som får betraktas som en tjänsteinnovation. Den nytta jag får är enorm. Kan din innovation skapa sådan nytta?

2. Ensam är stark, men det är något visst med att vara många
Några veckor före maran var jag tvungen att springa ett långpass ensam. Tre mil på egen hand är förskräckligt långt. När man springer i grupp, som vi gör i Team Stockholm Marathon, är det som ett springande kafferep. Vi pratar och peppar varandra. Som entreprenör som skapar innovationer är innovationsprocessen som ett marathon. Tänk på att det blir bättre och roligare om du engagerar flera på vägen.

3. Gör vad du kan av vad du har
Förra vintern fick jag reda på att min astma var mycket sämre än jag trodde. Min lungkapacitet var nere i 70% av vad en person i min ålder, i min storlek ”borde” ha. Trots det springer jag. Framgångsrikt entreprenörskap handlar faktiskt om just det. Det handlar inte om vad du har från början, det handlar om vad du gör med det du har.

Christina Wainikka