Ljug inte!

19 september, 2013

I dagarna har det avslöjats att Grand Hôtel i Stockholm...

I dagarna har det avslöjats att Grand Hôtel i Stockholm har ljugit om sin rom. De har påstått att de serverat Kalixlöjrom. I själva verket har de, åtminstone vid något tillfälle, serverat någon annan rom. Säkerligen god och av hög kvalitet, men inte Kalixlöjrom.

Som förälder försöker man lära sina barn att inte ljuga, att det är fult att ljuga. Det gäller även som företagare och det av flera skäl.

Ett skäl är att det faktiskt finns en uppsjö av lagregler som kan åberopas gentemot den som ljuger. Marknadsföringslagen innehåller exempelvis regler om att man inte får ljuga om produkters egenskaper eller ursprung. Lagen gör att Konsumentombudsmannen kan gripa in mot den som ljuger. Det är också så att den köprättsliga lagstiftningen säger att om en vara avviker från vad som sagts är det att betrakta som fel i varan. När det gäller livsmedel finns också särskilda regler och i det här fallet har en anmälan gjorts till Livsmedelsverket. Slutligen kan en lögn också vara en straffrättslig fråga. Det kan helt enkelt ses som bedrägeri.

Ett annat skäl handlar om en av företagens viktigaste icke-materiella tillgång, nämligen goodwill. Det företag som ljuger, och blir påkommet med sin lögn, risker den goodwill de kanske gjort mycket för att bygga upp. Kundernas bild av företaget får sig helt enkelt en allvarlig törn. Vilket i sin tur kan innebära att kunderna går någon annanstans.

Det är alltså inte bara fult att ljuga. Det kan underminera företagets icke-materiella tillgångar. Och vilken företagare har råd att slarva bort tillgångar?