BETA

Inspiration – ja!

1 augusti, 2013

I våras uppdagades att ett tygmönster från Marimekko utgjorde ett...

I våras uppdagades att ett tygmönster från Marimekko utgjorde ett plagiat av en ukrainsk konstnärs verk. Nu har ett tygmönster från Marimekko blivit omdiskuterat igen. Den här gången gäller det mönstret Isoisän puutarha.

I det här fallet har frågan kommit om inte designerns mönster ligger för nära barnboksillustrationer av Pat Hutchinson. Vem som helst som ser illustrationerna och mönstret bredvid varandra kan se att likheter finns.

En fråga som ställs på sin spets i ett sådant här fall är frågan om gränsdragningen mellan tillåten inspiration och otillåten imitation. I den allmänna debatten tycks det ibland som om upphovsrätten hindrar alla möjligheter att bli inspirerad av andras verk. För oss som arbetar med upphovsrättsfrågor är det dock klart att upphovsrättens skyddsomfång är utformat så att det skall öppna för att kreatörer skall kunna hämta inspiration från andras verk.

I det här fallet har både företaget och utomstående experter ställt sig på designers sida. Inspiration, javisst. Plagiat, nej.
Personlig utveckling
Levla ditt liv i sex steg med Kjell Enhager (del 1)
Ledarskap & Styrelse
7 framgångsrika vanor alla stjärnföretagare har