Lockar ditt rykte rätt talanger till företaget?

27 juni, 2014

Ditt professionella rykte avgör din framgång som ledare och hur väl du lyckas attrahera rätt talang till ditt företag. Experten Per Frykman berättar hur det fungerar.

Richard Branson sa nyligen i en TV-intervju att: ”Your professional reputation is evertything, nothing is more important”. Nästan alla ledare och entreprenörer som vi möter håller med oss om detta, men förbluffande få är medvetna om hur det konkret ser ut.

Kom då ihåg att ditt professionella rykte inte handlar om vad du säger om dig själv – det är hur dina talanger, din personliga styrka, ambition och unika kvaliteter uppfattas av personer i din professionella omgivning. Du uppnår inte framgång om det inte värderas av andra, det är andra som marknadsför dig, sprider ditt budskap och applåderar dig.

Vilket rykte har du?
Som ledare är ditt professionella rykte avgörande, eftersom du på ett inspirerande sätt ska attrahera inte bara dina anställda och kunder utan kanske också investerare. Ditt professionella rykte går före dig i alla dessa situationer. Det man kanske inte alla gånger tänker på är om det också spontant attraherar rätt talanger till ditt företag när du ska rekrytera. Detta är långt viktigare än vilken annonstext som helst.

Vilka signaler sänder du?
Förutom med ditt professionella rykte – vad signalerar du som ledare vid en rekrytering? Om du inte letar efter ambition, passion, uthållighet, trovärdighet och förmågan att inspirera, då kommer du heller inte att få det. Alla är avgörande faktorer. Idag bör du locka de oumbärliga som utmanar det medelmåttiga, talanger med en stor potential och som kristallklart vet vad de vill åstadkomma för dig under kommande år. Personer som förmodligen aldrig har behövt skriva ett CV.

Rekryterar du på framtida potential?
Forskning från Stanford och Harvard pekar entydigt på att potential överglänser erfarenhet. Det man vill åstadkomma framåt är långt viktigare än det man åstadkommit tidigare. Självklart, när jag flyger med SAS så är jag glad om piloten är pilotutbildad och inte bara har en trevlig attityd och ett flygintresse. Men det avgör inte hur duktig pilot hon eller han är. Så, är det inte hög tid att du som ledare släpper ditt fokus på CV och rekryterar på potentialen framåt istället.

 

Per Frykman är en av pionjärerna inom personal branding i Sverige. Författare till tre böcker, bland annat Myten om den effektiva rekryteringen (som nominerats till årets personal- och ledarskapsbok)

 
Försäljning & Lönsamhet
Foto av: AdobeStock
Så ökar du företagets försäljning under corona
Ledarskap & Styrelse
Foto av: AdobeStock
Så leder du framtidens företag – här är de 6 stegen
Privatekonomi
Foto av: Tesla Inc.
Världens rikaste personer – Elon Musk går om Jeff Bezos