BETA

Hur företaget överlever mellan rekryteringar

11 juni, 2019

När företaget börjat växa är det naturligt att det startas olika, interna avdelningar som har varsin chef. Som ägare behöver du delegera ansvar för att företaget ska rulla. Problem som kan dyka upp är när en chef säger upp sig eller behöver bli uppsagd. Att rekrytera en chef korrekt tar tid och däremellan ska avdelning fungera så normalt som möjligt. Hur går man tillväga för att temporärt fylla luckor i företaget?

Skippa chefer

En våg har gått genom Skandinavien, över havet till USA. Vågen förespråkar det chefslösa företaget där de anställda är alla på samma plan och hjälps åt att driva företag. En VD agerar endast stöd till de anställda och ingen styr över någon annan. Denna typ av kultur växer sig allt starkare och forskning tyder på att prestation och motivation ökar ju plattare organisationen är. Det kan vara svårt att genomföra när man redan skapat en hierarki men ge de anställda en chans att sköta arbetet utan en övervakande chef och se hur de presterar.

Delat ansvar

Som ägare måste man vara redo att hoppa in och släcka bränder. När en avdelning står utan chef behöver du kanske hoppa in och ta remmarna under en period. Som ägare har du andra ansvarsområden också så det är svårt att jobba heltid som chef för en avdelning och heltid VD. Fler personer med chefserfarenhet kan hoppa in och ta ett ansvarsområde var. Medan någon sköter personalfrågor kan en annan ha en översikt av budgeten. Det är en minst sagt en temporär, kanske rent av desperat, lösning men fullt genomförbar med god planering.

Interimrekrytering

När det kommer till viktiga tjänster som är svår för en oinsatt att ta sig an, såsom tjänster som kräver erfarenhet eller avancerad utbildning, är det svårt att göra nödlösningar. Inom IT är det exempelvis svårt att ta en chef från en annan avdelning och be denna jonglera IT med sina vanliga uppgifter. IT är ett svårt ämne att förstå om man inte har erfarenhet eller utbildning inom det. Vid sådana tillfällen är det bättre att anlita en interimschef, någon med erfarenhet av chefspositionen och som kan hoppa ut fram till att ni hittar rätt rekryt. Företag som Brightmill tillhandahåller den typ av tjänst och verkar inom flera segment.
Sociala Medier
Foto av: Herman Caroan
Så förbereder du ditt företag för den sociala generationen Z
Sociala Medier
Så kommer du igång med LinkedIn – Frida Boisens expertråd
Rekrytering & Personal
Så får du människor att älska att jobba med dig