BETA

Olof Röhlander: Så får du alla att nå målen

20 juni, 2014

Hur lyckas man få med alla på tåget? Hur får man alla att växa med uppgiften och dra åt samma håll? Mästarinspiratören Olof Röhlander avslöjar fem principer som hjälper er att nå de uppsatta målen.

Skapa meningsfulla och krispiga målbilder
Ledarens roll, din roll, blir att göra målet så tilltalande och tydligt som möjligt. På vägen dit kan medarbetarna genom ditt ledarskap få möjlighet att växa som människor. Det har visat sig att vi människor jobbar bättre om vi kan känna att de mål vi arbetar för att nå, gemensamt också leder till en bättre värld. Det vill säga att du lyckas förklara att vi inte ”bara” producerar en produkt som leder till en viss siffra i resultaträkningen.

Vad är det vi egentligen gör här? Måla upp en vision och konkreta mål, både med ord och bild utifrån svaret på den frågan. Visa alltså inte bara siffror i en presentation, det är en del i vad vi gör, men långtifrån allt. Hjälp dina medarbetare att lyfta blicken och det kommer att påverka hela företagets kultur, teamkänsla, motivation och värderingar i positiv riktning.

Ge goda argument
Det finns goda grunder att tro på något och det finns dåliga grunder. Din uppgift blir att ge tydliga och rimliga argument för dina beslut. Den tiden är förbi då man bara gjorde vad chefen ville utan att ställa några frågor, nu vill man veta anledningen till varför man ska göra det också.

Människor har tillgång till mer information idag och köper inte en auktoritets riktlinjer och förslag rakt av. Din skicklighet ligger i att visa både på vad, varför och hur vi ska nå företagets mål. Jobba alltså med att förbereda bra argument till dina beslut och hittar du inga vettiga sådana så kanske förslaget du har inte heller är särskilt vettigt.

Sätt standarden genom eget exempel
Det som du som ledare accepterar, det blir också standarden. Går du förbi ett papper som ligger utanför papperskorgen, då kommer det sannolikt bli en signal till allihopa att det är okej. Jag pratar inte om ett företag fyllt av kontroller och fokus på petitesser, men om man ser det lilla i det stora och tvärtom så tror jag att du är med på vad jag menar. Kommer du för sent, då kommer det vara okej att mötena drar igång tio minuter efter utsatt tid, och så vidare. Du sätter standarden.

Håll huvudet högt
En amerikansk föreläsare som heter Jim Rohn sa en gång: ”Om du är mitt i ett krig och kommer in i stabens tält och ser att generalen gråter, då är det illa.” Den siste som får tappa tron på framtiden och dit vi är på väg är du. Ju mer det blåser, desto viktigare att du är klippan andra kan luta sig mot.

Fall inte in i problemfokus utan ha den stora bilden i åtanke och målet i sikte. Låt andra klaga över småsaker, men inte du. Låt andra tänka kortsiktigt, men inte du. Låt andra misströsta, men inte du.
Olof Röhlander har bland annat utsetts till Årets talare 2011 och är författare till boken “Bli en vinnarskalle” (Forum). Han är inspiratör, författare och mental tränare.
Skatter & Avgifter
Foto av: AdobeStock
Vad är F-skatt och hur ansöker mitt företag om f-skatt?
Starta
Foto av: AdobeStock
Vilken företagsform ska jag välja? Jämför företagsformer här.