Vi kan inte använda 40 år gamla sagor som sanning

5 augusti, 2014

De senaste dagarna har en intervju i Sydsvenskan med Balansekonomis...

sds-bild

De senaste dagarna har en intervju i Sydsvenskan med Balansekonomis Jan Bolmeson fått en hel del uppmärksamhet. Den handlar om varför han, trots att han har råd att köpa i stort sett vilket boende som helst väljer att bo kvar i en hyresrätt.

Mycket har sagts från oss på Balansekonomi i ämnet boende som hushållets största investering, men värt att lyfta fram lite extra från artikeln är hur hushållen agerar utifrån 40 år gammal information.

I artikeln säger Jan:

”Ens föräldrar säger ju till en att köpa eftersom de har tjänat på det. Men grejen är att de levde under helt andra ekonomiska förutsättningar. Det var inflation, fullt ränteavdrag, lönerna ökade och den svenska ekonomin var stark. De har haft tur.”

Detta tål att understrykas. Många tror att den som äger sitt boende automatiskt har sin ekonomiska framtid tryggad, bara för att den som gjorde det för 40 år sedan har det idag. Det låter lika rimligt som att om du köper de aktierna som någon köpte för 40 år sedan kommer det utvecklas till samma förmögenhet på 40 år.

Det enda vi vet om framtiden är att det inte kommer se ut som idag och väntan på förmågan att se in framtiden är väl det minsta vi kan begära av oss själva är att vi fattar våra beslut på SANNINGEN om hur det är i dag inte SAGAN och hur det var för 40 år sedan.

Nu är det ju inte alla förunnat att få tag på en hyresrätt idag och det är heller inte det som är poängen. Poängen är att vi glorifierar vissa ekonomiska beslut (som köpet av bostad) att vi sedan tror att vi har en betydligt tryggare ekonomi än vi egentligen har.

En av de få saker som är farligare än att ”Leva farligt” är rimligen ”Leva farligt men tro att man är osårbar”. Varför fortsatte Titanics resenärer att fortsätta äta och dansa fast än båten fått sin nådastöt från ett isberg? Jo, resenärerna hade gått på sagan om att de var trygga och gjorde sedan som alla andra gjorde.

I artikeln framhåller Jan riskerna med framförallt bostadsrätter:

”Problemet med bostadsrätter är att du inte äger dem. Föreningen har oftast lån på fastigheten och du blir solidariskt ansvarig för lånen om dina grannar inte kan betala. Många föreningar har maximerat vinsterna för sig själva och hållit avgifterna låga genom att vänta med att göra renoveringar. Vi har vänner som har flyttat till bostadsrättsföreningar där varken stammar eller tak hade fixats och det hamnar i knät på de som är nyinflyttade.”

Han poängterar också att man aldrig ska se på ett boende som en investering:

” Hur mycket avkastning får man i fickan varje år om man investerar i ett hus? Ingenting! Tvärtom måste du betala för huset i form av räntor, underhåll och skatt och när du säljer måste du betala reavinstskatt om du inte köper något som är lika dyrt eller dyrare. Det gör att folk köper något som är minst lika dyrt. I praktiken lämnar pengarna aldrig boendet”.

Vad Jan försöker säga är inte att det är något fel på att bo i hus, det kan vara värt det i form av livskvalitet som man är beredd att betala för – ungefär som med annan konsumtion. Det handlar om att inte lura sig själv att det är en investering där man är garanterad pengarna tillbaka. Särskilt inte i tider som nu där vi har:

  • En ständig uppgång på boende de senaste 15-20 åren
  • En rekordlåg styrränta på 0.25 % och bolåneräntor på under 2.00 %
  • En närmast enig utländsk ekonomikår (inkl. riksbank) som anser att vi borde avskaffa ränteavdraget, återinföra fastighetsskatten och införa amorteringsskrav
  • Trolig kommande regering som inte har planerat skattesänkningar. Tvärtom.
  • Priser på bostäder som inte har någon koppling till det fundamentala byggnadsvärdet
  • Hushållens skuldkvoter i förhållande till disponibel inkomst ligger på rekordnivåer
  • En obefintlig inflation med tidvis deflation

Någonstans kommer partyt att ta slut. Problemet är att många som idag köper sina boenden inte upplevde krisen på 90-talet eller inte mins den. För många är det ”sant” att priserna bara kan gå upp trots att historien gång på gång visat att det inte är så.

Frågan till dig är, vågar du titta bortom de enkla ”lösningarna” som hus, jobb och frenetsikt snålande? Vågar du se hur naken kejsaren egentligen är och gå ut och skaffa lite kläder? Vågar du byta 40 år gamla sagor, som fortfarande säljs som sanningar, mot en stund förvirring?Vinsten är en framtid med ett rikare liv. Det tycker vi du är värd!

Charlie Söderberg

PS. Det här är ett av ämnena som vi pratar om på våra öppna föreläsningar. Du är välkommen att besöka en av dem om du vill ha mer av liknande och annorlunda perspektiv på bland annat ekonomi. Föreläsningen är gratis. Boka din plats här. DS.