Veckans Entreprenör: Johannes Hansen

12 september, 2013

Toppchefer i miljardbolag, prisbelönta entreprenörer och mediaprofiler köar för att...

johannes_hansen1Toppchefer i miljardbolag, prisbelönta entreprenörer och mediaprofiler köar för att bli coachade av honom. Inspirationsturnén ”Fuck your fears” fyller lokaler över hela landet och vi uppmanas att bli modigare för att kunna växa. Med sina 27 år är han på väg att bli en av Sveriges starkast lysande stjärnor på coachhimlen. Och hans namn är Johannes Hansen.

 

Vad vet du idag, som du önskar att du visste när du startade ditt företag?

Jag önskar att jag hade följt rådet att inte planera och förbereda mig lika mycket. Jag hade kunnat lagt all min tid på att träffa potentiella kunder, hitta konkreta sätt att skapa värde på och tjäna pengar. Inte lägga ett par timmar om dagen på att tänka på vilken titel jag skulle ha för att känna mig speciell.

Vilka har varit de största utmaningarna hittills på din entreprenörsresa, och hur har du löst dem?

Min största utmaning var trovärdighet. Jag var 21 år gammal och skulle lära ut strategier för framgång till människor som ibland var dubbelt eller tre gånger så gamla som mig.

Jag ringde upp allt från företagsledare till elitidrottare och garanterade att det var värt att träffa mig. ”Gör som jag säger så garanterar jag resultat”, sa jag och de som gick med på det lät jag betala mig vad de tyckte att det var värt. Till företagen som bjöd in mig som föreläsare var jag tydlig med att jag skulle hålla en handuppräckning efter jag pratat och om fler än fem håller upp handen på att det var bra, så skulle de betala mig.

Min verksamhet började växa snabbt genom referenser. Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte hade prestationsångest. Resultat har alltid varit det viktigaste för mig så en annan utmaning har varit att sträva efter att bli ledande inom min expertis. Att jag ger verkligt värde. För att garantera att jag kunde hjälpa människor och att mina föreläsningar var väl underbyggda så började jag med att låna en kvarts miljon för att låta några av världens bästa coacher bli mina rådgivare. De senaste tio åren har varit fyllda av hundratals böcker, intervjuer och råd från ledande företagsledare, beteendevetare, managementkonsulter, yogis, hiphoppare, psykologer och gurus.

När verksamheten började växa snabbt så blev administrationen en begränsning. I höst kommer jag att ha tre eminenta kollegor anställda för att koordinera, boka och planera mitt liv. Vid årsskiftet kommer min lilla sfär innehålla ett tiotal personer i olika konstellationer som hjälper mig att bygga varumärket Johannes Hansen. Att attrahera och leda rätt kompetens är otroligt viktigt. Jag kanske håller en föreläsning eller skriver en bok om det i framtiden. Jag ska bara ta mig igenom erfarenheten först.

Hur hittar du inspiration och motivation för att lyckas?

Böcker. Coacher. Inspirerande människor jag möter. Youtube. Addictedtosucces.com. Fastcompany.com. Jag googlar ofta personligheter jag tycker har lyckats med någon häftigt och lär mig om deras liv, lyssnar på intervjuer eller ringer deras assistenter för att boka in ett möte via Skype eller träffa dem över en kopp te.

Vilka är dina tre viktigaste råd till landets småföretagare?

1. Amatörer väntar på inspiration – proffs letar upp den
Jag får ofta höra: ”hur orkar du”, ”var får du all energi ifrån”.
Det är inte en slump. Människor, Youtube, ljudböcker och musik inspirerar mig. Att sitta om vänta på att inspirationen ska komma till dig är som att stirra på ett kylskåp och tro att det ska laga mat åt dig. Greppa en bok, en tidning, gå på en föreläsning eller anlita mig. Inspiration måste bli en del av ditt sätt att driva företag. Äter du skräpmat blir du fet, konsumerar du inspiration blir du inspirerad.

2. Amatörer undviker att sälja – Proffs säljer hela tiden
Att vara en bra säljare handlar inte om att trycka på människor saker de inte behöver, bara parasiter gör det. En bra säljare påverkar människor till att byta sina resurser mot något bättre. En bra mattelärare påverkar sina elever till att ge upp sin tid, uppmärksamhet och ansträngning för att lära sig räkna. De flesta lärare vägrar se sig själva som säljare och tycker att sina elever får skylla sig själva om de inte lyssnar. Det påminner mycket om misslyckade företagare som tycker att människor som inte köper deras produkt eller tjänst är dumma i huvudet.

Som företagare måste du påverka dina leverantörer till att ge dig ett bättre pris, du behöver påverka din familj till att låta dig lägg en extra timma på att svara på mailen och du behöver påverka dina kunder till att lägga ner mer pengar på att köpa dina produkter och tjänster i takt med att du utvecklar verksamheten.  Du är en säljare. Träna på försäljning, sälj hela tiden eller ansök om konkurs.

3. Amatörer är fega – Proffs är modiga
Varje framgångsrikt bolag började med en människa som vågade hoppa. Det finns en myt om att företag växer. Det gör de inte. Företaget växer för att människor växer. Och du växer när du gör saker du är inte bekväm med. Saker som är utanför din trygghetszon. Mod är inte att inte känna rädsla. Mod är att känna rädsla och göra det ändå. Om du vill att ditt företag ska växa behöver du känna rädsla och göra det ändå.

 

Om du vill höra mer från Johannes Hansen ska du besöka vår evenemangturné Mitt Företag 2013 där Johannes är en utav våra inspirationsföreläsare!