Så slipper du företagarens ekorrhjul

25 januari, 2018

Vanor som ger dig kontroll och balans

Jobbar du jämt? Tar företaget all din tid och energi? Hinner du gå på barnens fotbollsmatcher och umgås med dina närmaste? Det är otroligt lätt att hamna i företagarens ekorrhjul, där företaget bestämmer hur ditt liv ser ut. Så här kan du göra för att ta kontrollen igen.

Har du också hamnat i företagarens ekorrhjul? Du vill leva livet på mina villkor – det var ju därför du startade företaget – men det blir inte så. Du kanske har gått i fällan och börjat tro på fel värderingar. För visst har du också hört klassikerna. Den som jobbar hårdaste vinner. Alla företagare jobbar över 60 timmar i veckan. Du ska vara på kontoret först och gå hem sist. Du har ju också fått frågan 1 000 gånger: Aha, är du företagare, då jobbar du mycket va?

Trivs du med att jobba jämt och att företaget är helt beroende av dig? Var det så ditt företagarliv skulle bli?

Det kan vara dags att ställa en ny fråga: Om jag kunde förändra EN enda sak i mitt företagarliv som skulle göra allra störst skillnad – vad skulle det vara?

Svaret kan vara svårt att komma fram till, men för många företagare kommer samma insikt. De inser att de har fokuserat enbart på hur bra allt ska bli sen. På hur fantastiskt allt ska bli när de säljer företaget, eller när de börjar tjäna mer pengar, eller när det blir lite lugnare i höst. DET BLIR INTE LUGNARE I HÖST!

Och när frågan är ställd, kommer ofta insikten: jag måste bygga ett företagarliv som är fantastiskt nu – inte sen.

Och när du insett detta, kan du börja förändra ditt företagarliv. Om du vill, dela upp ditt liv i olika delar (vi kallar det livshjulet) och undersök hur du ligger till inom varje del. För de flesta är obalansen tydlig. 

Livsjulet för företagare

Ditt inre
(Hur är det med ditt mindset, självförtroende, självkänsla, lugn, värderingar, feeling för livet)

Ditt yttre
(Hur fungerar din kropp, din look, glittra dina ögon, hur hälsosam är du)

Dina relationer
(Din respektive, familjen, hinner jag träffa mina vänner?)

Dina företag
(Hur går det? Tjänar du pengar? Är det kul?)

Din ekonomi
(Pengar är viktigt. Är du på väg att skapa de ekonomiska förutsättningarna du behöver för ditt drömliv?)

Din omgivning
(Vilka människor omger du dig med? Blir jag som jag umgås? Får jag energi av min omgivning?)

Dina äventyr
(Utmanar jag mig själv? Är livet ett äventyr? Lever du verkligen?)

Din påverkan
(Gör du skillnad i världen? Hur kan du hjälpa andra människor att lyckas?)

Sätt sedan en målbild för varje del. Om allt var tipptopp, 10 av 10, hur skulle det vara då? Och sedan gör du en skala från 1 till 10, och placerar in nuläget på varje området.

Har du balans mellan de olika områdena? Väldigt många företagare uppräcker att de levererar på företaget, men att de nedprioriterat många andra områden. Och hur bra förtaget än går, känner de ändå inte harmoni.

Ställ de jobbiga frågorna

Du har säkert ställt dig samma frågor: Är det värt att lyckas med företaget om relationerna blir sämre? Är det värt att stressa mellan möten om inte kroppen mår bra? Är det rimligt att spendera 10 timmar på kontoret och 2 timmar med dem du älskar? Frågorna är många, svaren är nästan alltid självklara.

Livshjulet får oss att inse att vi har slagit in på en farlig väg. En väldigt vanlig och accepterad väg. Du kanske pratar med andra företagare och de känner igen sig. Men du får höra att det är så det är att vara företagare. Det ska vara så. VARFÖR SKA DET VARA SÅ?

Om du alltid måste jobba 60 timmar i veckan, kanske det är något som är fel på ditt företag. Om du bygger det på rätt sätt, borde det väl fungera lika bra utan dig?

Va? Fungera lika bra utan mig? Skulle jag kunna vara borta en vecka? En månad? Ett år? Och det skulle kunna fungera lika bra? Kom ihåg – det är dina frågor som avgör hur väl du lyckas med såväl företaget som livet.
Ledarskap & Styrelse
Foto av: ShutterStock
3 saker framgångsrika entreprenörer gör – så kan du härma
Digitalisering
Foto av: AdobeStock
Våra bästa guider för att överleva corona som företag
Digitalisering
Foto av: AdobeStock
Digitalisering av ditt företag – här är 3 smarta verktyg