BETA

Petter Stordalens affärshemligheter

18 juni, 2018

Petter Stordalen

Om du inte redan har läst Petter Stordalens bok ”Min Hemlighet” har den våra varmaste rekommendationer. Här gör vi en djupdykning i våra fem favorittips från boken. Vi älskar sms-tipset, det måste du testa!

Du känner honom som Nordens hotellkung. Och när du har läst boken ”Min hemlighet” förstår du också vilken enorm drivkraft som ligger bakom Petter Stordalens framgångar. Han säger själv att han är högst medelmåttig på det mesta. Det vågar vi inte uttala oss om, men en sak är glasklar: han har en vilja som är okuvlig.

Efter att ha läst boken fastnade vi för fem verktyg och strategier som vi alla kan låna från Stordalen. Och som vi brukar säga – vi lånar gärna från de bästa!

Petter Stordalens fem affärsverktyg som vi gillar mest

1. Cirkelövningen

En utmärkt övning för att sätta mål och definiera hur långt du är i från att nå dem. Stordalen berättar i boken hur han börjar med att sätta en prick på ett papper. Sedan ritar han en cirkel runt pricken, ungefär 10 centimeter från pricken. Därefter ritar han diagonala streck från pricken ut till cirkeln, och varje streck motsvarar ett av de viktigaste målen i livet. Det kan vara allt från jobb och lön till familj och träning.

Sedan markerar du hur långt du nått på varje mål genom att göra markeringar på varje linje, där pricken är 0 och cirkeln 10. Ju närmare cirkeln, desto närmare målet.

Vi tycker: Ett utmärkt sätt att se hur nära du är dina mål, inom olika delar av ditt liv. Och också ett sätt att se balansen mellan livets olika delar.

2. Hylla någon varje dag

Stordalen berättar om vanan att varje dag skicka ett positivt sms till en person som har lyckats med något. Effekterna, menar Stordalen, blir överraskande positiva och nu får han själv sms tillbaka när han lyckas med något.

Vi tycker: Vilken härlig idé att göra någon glad varje dag, 365 dagar om året. Och ett sms känns ju alltid mer personligt än ett meddelande på Facebook.

3. Förhandlingsknepet som fungerar

Petter berättar att hans mål med varje förhandling är att det ska finnas två vinnare. Och du får två vinnare genom att vänta med att lägga fram dina egna behov. Börja med att fundera ut vad som är viktigast för motparten. Ju mer information du får, desto lättare är det att göra någon nöjd. Och när någon är nöjd, är det enklare att få igenom dina önskemål.

Vi tycker: Ett klassiskt tips. Vi gillar också Stordalens råd att ”bli ett team” med motparten, och ställa frågor som ”Hur skulle vi kunna göra detta tillsammans”?

4. Stordalens morgonrutin

Ni som följer Mittföretag.com vet att vi älskar morgonrutiner, och Stordalens gillar vi extra mycket. Han går upp 05.30, joggar en runda, duschar, tar på sig de nyputsade skorna, äter en bra frukost, läser rätt tidningar, får omvärldsrapporter, kollar kalendern och packar portföljen. Varje dag. Innan han klockan 09.00 kommer till kontoret på Nordic Choice.

Vi tycker: Vi har sagt det förut – morgonvanorna gör människan. Läs om hur du skapar din egen Hour of Power här.

5. Krysspejling

När ett viktigt beslut ska tas på Nordic Choice, vill Petter få med sig alla på båten. Därför lägger han fram idén så objektivt som möjligt för sina anställda, utan att berätta vad han själv tycker. Objektiviteten tvingar dem att säga vad de egentligen tycker. Och genom att få många människors input kan ha ta beslut som baseras på olika kompetenser och infallsvinklar.

Dessutom får beslutet ett delat ägarskap, och alla som fått säga sin åsikt blir en del det. Och därmed kommer alla inblandade att känna ansvar för att beslutet utvecklas på rätt sätt.

Vi tycker: Smart! Det är ingen hemlighet att delade beslut fungerar bättre. Rekommenderas!

Vi hoppas du gillar råden (och boken!) lika mycket som vi gör. Och får du inte nog av Petter, rekommenderar vi klippet där han delar med sig av hemligheterna hos TV4. Se här!

Boken finns såklart att köpa på AdLibris
Bild: Nordic Choice Hotel
Bloggar
Lär dig Petter Stordalens affärshemligheter
Försäljning & Lönsamhet
5 avgörande säljtips – från bokning till avslutad affär
Digitalisering
Foto av: iStock
5 trender ditt företag måste ha koll på 2020