Framgångsskolan del 16: GTD-metoden

8 december, 2013

Ouppklarade uppgifter tenderar att sno åt sig mycket energi, hur...

Ouppklarade uppgifter tenderar att sno åt sig mycket energi, hur små de än må vara. David Allens bok Getting Things Done – GTD – blev snabbt en klassiker. Den handlar i stora drag om hur man på bästa sätt kan effektivisera sin vardag; privat som på jobbet. GTD-metoden bygger sammanfattat på att frigöra sina tankar från det man behöver göra, för att på så vis paradoxalt nog få energi till att faktiskt också utföra det.

Med GTD-metoden bryter man ner och konkretiserar uppsatta mål så att de enklare kan omsättas i handling. På köpet får man en bredare och tydligare bild av vart man är på väg, vart man vill hamna och kan enklare avgöra hur det står till med den egna livsbalansen.

Åtta steg för att komma igång
– Brainstorma först med dig själv kring vad det är du vill och behöver göra. Skriv ned precis allt du kommer på, stort som smått. Här finns inga gränser.

– Börja därefter att sortera alla uppgifter. Lägg de uppgifter som tar mindre än fem minuter att utföra åt sidan. Inte sällan är det just de små uppgifterna som stjäl större delen av vår energi.

– Var realistisk när du tittar på din lista. Om där finns saker du vet inte kommer att utföras oavsett vad – ta bort dem direkt. Att lyckas med GTD-metoden kräver förmågan att hantera det faktum att vissa saker faller bort och faktiskt förblir outförda – oavsett vad.

– Markera större projekt, drömmar eller saker du inte kommer att göra imorgon men kanske i framtiden. De finns nu med på din lista och behöver inte längre ta upp plats i ditt huvud, mer än i positiv bemärkelse.

– Efter ovanstående sortering består nu din lista av realistiska och fullt nödvändiga saker som du behöver ta tag i. Tänk på två saker per projekt: Sätt en lämplig deadline, och sortera efter kontext för effektivast utförande. Bunta ihop och samordna liknande åtaganden så att de alla kan utföras på rad. Detta medför att du känner dig mindre splittrad – du behöver inte längre tänka på jobbet på fritiden och vice versa.

– Bli ännu effektivare genom att löpande ändra ordning i din lista efter faktorer som dagsform, humör och energinivå.

– Skaffa dig perspektiv genom att stanna upp någon gång per vecka och utvärdera om GTD-listan verkligen tar dig dit du vill. Om inte – ändra den.

– Se till att uppgifterna faktiskt blir utförda och var ärlig mot dig själv; utför du dem inte finns det kanske ett skäl till detta, kanske ska de helt enkelt strykas. Kom ihåg att du själv är chef över dina egna prioriteringar.

Här hittar du fler delar i Framgångsskolan. Klicka här.

Framgångsskolan presenteras i samarbete med Insight Lab – som har förenklat chefers och företagares vardag sedan 1995. För dig som besöker oss på Mittföretag.com har vi förhandlat fram en superskön deal på Insight Labs storsäljande effektivitetspaket ”Enklare vardag – Insightonline”. Ange kod ”mittföretag” och du får 1 000 kronor i rabatt när du investerar i paketet på följande sida hos Insight Lab.