Gör en sak i taget och få superfokus

14 januari, 2016

Effektivt tänkande, Personlig utveckling

Om du gör en sak i taget får du superfokus, och blir 40 % mer effektiv än om du har många bollar i luften. Så här gör du!

Varför är det viktigt att vara hålla fokus?

ta fram papper och penna. Plocka också upp din mobiltelefon. Varsågod.

Sätt igång tidtagaruret, och skriv sedan Stjärnföretagare 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16. Och när du har skrivit klart stoppar du tiden. Varsågod, sätt igång.

Hur lång tid tog det?

Okej, nu ska du göra samma sak igen, med en liten ändring. Istället för att skriva allting rakt av, ska du börja med att skriva den första bokstaven, sedan den första siffran, sedan den andra bokstaven, sedan den andra siffran och så vidare. När du är färdig stoppar du tiden. Varsågod, sätt igång.

Hur lång tid tog det nu?

Forskningen visar att multitasking (eller att göra flera saker samtidigt) leder till en minskning av produktiviteten med upp till 40 %. Stressnivån ökar också (märkte du det?) och ditt IQ minskar med 10 %.

Vill du ha veta mer om multitasking? Okej, om du blir störd av exempelvis ett e-mail kan det ta upp till 15 minuter innan din hjärna blir fullt fokuserad igen. Och i snitt tappar en anställd 2,5 timme per dag på grund av denna typ av distraktioner. Den uppskattade kostnaden för störningsmoment som dessa, bara i USA, är 650 miljarder per år. Ouch!

Men tappa inte hoppet. Forskningen visar att det faktiskt finns människor som är duktiga på att multitaska. Men du är ganska ensam, det är nämligen bara 2 % som kvalar in på den beskrivningen.

Vad kan jag göra direkt för att bli mer fokuserad?

Kollar du mailen direkt på morgonen? Har det hänt dig, någon gång, att det har tagit fokus från det du tänkt göra? Okej, samma för mig.

Stjärnstrategin är att göra dagens två viktigaste uppgifter innan du kollar mailen. Innan du blir störd av världens behov. Tro mig när jag säger att det kommer att göra underverk för din produktivitet.

ha bara en to-do-lista. Och stäng av pushnotiser, mailplinget och ljudsignalen på telefonen när du fokuserar. Och om du sitter i ett kontorslandskap, sätt som princip att om du har hörlurarna på, vill du inte bli störd. Det finns till och med ljud som tar bort allt ljud från omgivningen, utan att det stör dig. Sätt dina principer och gör din fokuserade tid helig.

Vilken skillnad kommer detta göra i mitt företagarliv?

– Du vet den där känslan när du får allting gjort och allt bara flyter på. Du kommer att kunna skapa den när du vill. Boom!

Citatet

Kom ihåg det klassiska citatet: ”The successful man is the average man, focused”
Personlig utveckling
Lucka 16: Vad är du känd för?
Personlig utveckling
Lucka 15: Så får du superfokus
Personlig utveckling
Lucka 13: Så slipper du tidstjuvarna