Ägerskiftet som möjlighet

4 april, 2013

Familjeföretag är världens vanligaste företagsform och företagen finns i alla...

img

Familjeföretag är världens vanligaste företagsform och företagen finns i alla storlekar, branscher och åldrar. En fråga som ofta kommer på tal i samband med familjeföretag är generationsskiften. Och det är inte så konstigt, många familjeföretag har precis genomfört, eller står inför, ett skifte i Sverige i dag.

Forskarna Leif Melin, Kajsa Haag och Christine Tidåsen föreläste om ämnet i Stockholm för en tid sedan. Deras presentationer handlade om europeisk policy kring ägarskiften, lärandet som sker när flera generationer arbetar sida vid sida, och om hur medarbetare, kunder och andra externa aktörer kan revitalisera ett familjeföretag.

De menade att ägarskiften visst kan vara en svår process och speciellt knepigt i just familjeföretag, där det förutom de ekonomiska aspekterna också är en massa känslor inblandade. Men deras forskning visar också att ägar- och ledarskiften rymmer stora möjligheter.

Bara en tredjedel av alla familjeföretag följer med till nästa generation. Det kan tolkas som att familjeföretagen inte överlever och att det har varit problem i familjerelationerna. Men det kan i stället handla om att företaget har blivit uppvaktat och kanske uppköpt, antingen av ett annat företag eller av riskkapitalister. Familjen kan ha valt att sälja företaget, och därigenom frigjort kapital för att starta något nytt.

Är du intresserad av att fördjupa dig i ämnet? Du hittar massor av artiklar, avhandlingar, referat, boktips och webb-tv på den här temasidan. Jag tror att du kan ha mycket nytta av det som står där, även om du inte är på väg att genomföra ett generationsskifte i ett familjeföretag. Du kanske funderar på att ta över ett befintligt företag som ska säljas? Du kanske är allmänt intresserad av de här frågorna? Eller kanske du är på väg att bli extern vd i ett familjeföretag?

/Helene