Lär av Auel – importera en trend

3 december, 2014

Att vara först på plan med en idé kan vara riskfyllt. Att stå sist i kön är inget framgångsrecept det heller. Men det finns en gyllene medelväg som kombinerar nyhetens behag med lite kött på benen: att importera en trend eller tradition från en annan kultur. Samuel Berhane på Auel har gjort båda två.

Befinner du dig vid Kista Science Park en vanlig dag hittar du troligtvis 30-åriga Samuel Berhane rostandes kaffebönor i sin foodtruck. Hans företag, Auel handmade coffee, säljer kaffe som tillagas enligt en 2000-årig etiopisk tradition: bönorna rostas över en kolgrill, mals och bryggs sedan i lerkärl. Processen sker helt utan elektriska apparater, och tiden från rostning till brygg är bara någon timme.
– Ju längre du väntar efter rostningen, desto mer smak går förlorad. Kaffe är som bröd, godast direkt ur ugnen, säger Samuel Berhane.

Från kaffets ursprungsland

Samuel fick idén till Auel, som är den etiopiska termen för dagens första kopp kaffe, hemma hos sina föräldrar.
– Som den kaffefantast jag är har jag testat alla sorters kaffe på marknaden, men inget slog kaffet som mamma lagar på etiopiskt vis. Och Sverige, som dricker näst mest kaffe i världen, förtjänar förstås att dricka världens godaste kaffe.

Tillverkningsprocessen är det som skiljer Auels kaffe från den svenska standardkoppen. Bönorna – som är både ekologiska och rättvisemärkta – importeras visserligen från Etiopien, men Samuel påpekar att ”allt kaffe kommer egentligen därifrån ändå”.
– Etiopien är kaffets ursprungsland. Över 90 procent av den genetiska kaffevariationen finns där, och det är det enda landet där det växer vilt kaffe än i dag.

Här kan du läsa mer om samarbetsformer när du ska importera

Tips från mamma

För att kunna starta sin verksamhet behövde Samuel rätt kunskap och rätt utrustning. Han hade sett kaffe tillagas på etiopiskt vis sedan han var liten, men han visste att det fanns någon i hans närhet som kunde lära honom ett och annat.

– Det finns så många kritiska moment i att göra en kopp etiopiskt kaffe – några sekunder längre över grillen så får man en helt annan smak. Jag fick mycket hjälp av min mamma innan jag öppnade, och jag blir fortfarande bättre varje dag. Nu kan jag nog säga att jag är jag lika grym som mamma, säger Samuel.

Mycket av den utrustning som krävs i tillverkningen, exempelvis lerkärl och mindre stekpannor, har Samuel själv åkt till Etiopien för att köpa. Andra gick tursamt nog att hitta närmare Kista.
– Grilltunnorna köpte jag på Bauhaus.

Här kan du läsa mer om transport och betalning när ditt företag ska importera

Foodtruck ett självklart val

Det var i mars 2014 som Samuel öppnade portarna, eller snarare luckorna, till sin verksamhet. Att verksamheten hörde hemma i en foodtruck kändes självklart, trots att trenden inte riktigt nått Sverige än.
– Jag har bott i San Fransisco i fem år och där var foodtrucks en självklar del av staden. Många sena kvällar slutade med tacos från min favorit-truck. Maten som serveras ur de här vagnarna är ofta mer hemlagad och genuin än restaurangmat.
Samuel ser foodtruck-trenden som en stor möjlighet för små företag.

– Man kan starta en verksamhet med en lägre startinvestering, dessutom kan man rulla iväg till kunder över hela staden. Små företag får en mycket bättre chans att visa upp sig, helt enkelt – och det passar bra nu när kunder efterfrågar det småskaliga, med dess genuinitet och familjaritet.

Här hittar du en skarp tullguide och importhandbok

Rätt i tiden

Att kunna erbjuda en ny kopp kaffe till en mättad marknad – och att göra det från en foodtruck – kommer med en hög trendfaktor. Samuel menar att han inte försökte vara trendig när han startade Auel, men att ”det verkar ha blivit så ändå”.
– Än så länge har jag till exempel inte lagt en krona på marknadsföring, och ändå har ordet om Auel spridits i allt från sociala medier till press och tv. Så det skadar inte att ligga rätt i tiden!

LÄS MER: Det här ska du tänka på när du importerar en trend eller tradition