Starta företag i USA: Lars lär New York fika

29 december, 2014

Exportera till Usa Lars Akerlund Fika

Bäst kvalitet och bäst lägen, så har Fika NYC blivit New Yorks största privatägda kafékedja på åtta år. Starbucks med 20 000 kaféer skrämmer inte grundaren Lars Åkerlund – tvärtom lägger han gärna sina kaféer dörr i dörr.

Kafémarknaden i New York domineras av två riktiga giganter, Starbucks och Dunkin´ Donuts. Det är svårt att gå ens ett kvarter utan att stöta på någon av dess filialer. Ändå är det här som Lars Åkerlund har byggt sitt kafé-imperium.

– Vi vill gärna ligga i närheten av Starbucks, för då har vi en automatisk kundtillströmning. Och har kunderna väl testat vårt kaffe och vår choklad, då kommer de tillbaka.

Fika NYC är, precis som det låter, en plats för att ta en svensk fika. Bröd och bullar bakas efter gamla svenska recept och kaffet kommer från utvalda odlare runt om i världen, precis som på många kaféer i Sverige. Chokladen tillverkar de själva med hjälp av svenska konditorer i världsklass och på väggarna hänger Josef Frank-tapeter och gigantiska flygfoton över Stockholm. Och New York har verkligen tagit Fika till sitt hjärta.

– Vi har lyckats göra ett amerikanskt verb av ordet fika. När vi säger ”Take away or sit here” svarar många ”I will sit here and fika”, säger Lars och skrattar.

”Jämfört med Sverige är USA ett drömland att starta företag i”

Lars Åkerlund, Grundare Fika

Historien om Fika tar sin början efter att Lars i slutet av 1980-talet såg Tom Cruise spela huvudrollen i filmen Cocktail. När han 2002 kom till New York på semester visste han att han hittat rätt plats för sitt företagande. Han läste igenom 32 000 annonser innan han hittade sin drömlokal strax söder om Central Park. Adressen var viktig eftersom planen redan från början var att starta en kedja.

– En exklusiv adress öppnar dörrar, och utan den hade vi aldrig fått ta över de andra lokalerna, förklarar David.

Här kan du få råd och hjälp vid din exportsatsning

20 kaféer på Manhattan

Sedan de första tre kaféerna öppnade, nummer två i Midtown och nummer tre i hjärtat av Financial District, har resan gått snabbt. I dag har Lars och hans nya kompanjon – som ursprungligen var en stammis på Fika – tio kaféer på Manhattan. Och inom ett halvår kommer den siffran vara tjugo. Flaggskeppet blir den nya hörnlokalen i World Trade Center, en adress som han konkurrerade med 300 andra företag om att få hyreskontraktet på.

Att slå sig in på den amerikanska marknaden kan låta snårigt och svårt, men Lars menar att inte är så krångligt som många tror. Framgångsrecepten är desamma världen över, och att komma från Sverige skadar inte heller i Lars bransch.

– Fika har prisbelönt kaffe och världsmästarchoklad. Det har man med sig från Sverige, att kvalitet spelar roll. Om du går in på en Statoil-mack i Högdalen får du bättre kaffe än på många stora New York-kaféer. I Sverige kan vi kvalitet, och det uppskattas av alla våra kunder här på Manhattan.

Här hittar du en smart exportguide

”USA är byggt för småföretagare”

Men hur är det med regelverk, tillstånd, skatter och allt annat som kan skrämma bort svenskar från att starta eget i USA? Lars säger att systemet är annorlunda än i Sverige, men att det på många sätt bara är positivt.

– Det är billigt att anställa och det finns inga arbetsgivaravgifter – hela landet är uppbyggt kring småföretag. Här kan du styra ditt eget öde.

Han ger ett exempel: På några av Fika-kaféerna har de börjat servera vin och öl. Det kan vara en utmaning i Sverige, men i USA är ett nej inte per automatik ett nej.

– Här finns det ett lokalt råd där du kan ansöka igen och argumentera för din sak. Och om rådet ändå röstar nej så kan du fråga vad du kan göra för att de ska ändra sig, du kan få provtider och mycket annat. Du har en chans att påverka, helt enkelt.

Regler och tillstånd kring bygglov och mycket annat kan skilja sig från Sverige, och en sak rekommenderar Lars starkt: Om du ska starta bolag i USA ska du ha en advokat.

– Ja, här har alla det. Ett hyreskontrakt kanske är på två sidor i Sverige men här är det på 120. Så visst kan byråkratin vara lite mer utbredd här, men det är egentligen bara ett farthinder. Så gör din research, skaffa en advokat och kör – det är väldigt kul att driva företag i New York.

Har du en fråga om export? Ställ den här och få hjälp.

LÄS MER: Fakta om att exportera till USA