BETA

Fakta: Starta företag i USA

29 december, 2014

Exportera till USA Fika

Är du också nyfiken på att etablera ditt företag i USA? Här berättar Fikas grundare Lars Åkerlund om hur du startar företag i USA, och om vad du måste undvika när du gör affärer i New York.

Lars fem bästa tips för dig som vill starta företag i USA

1. Gör det.

Det är inte så krångligt som folk tror, och på många sätt är det mer förmånligt än i Sverige.

2. Gör grundlig research.

Åk till USA och kolla upp marknaden, efterfrågan och allt annat. Men lita också på din magkänsla.

3. Ta hjälp.

Business Sweden och Svensk-amerikanska Handelskammaren kan svara på många frågor om hur det fungerar i USA.

4. Var inte rädd för konkurrensen.

Visst finns det konkurrenter, men det bor också väldigt många människor i USA. Att det finns konkurrenter tyder dessutom på att det finns en efterfrågan på din produkt eller tjänst.

5. Skaffa en advokat och en byggherre.

I USA tar man hjälp med saker på ett helt annat sätt än i Sverige. Låt proffsen sköta sitt så att du kan fundera över hur ditt företag ska bli framgångsrikt.

De värsta fallgroparna när du startar företag i New York

1. Det kan vara svårt att hitta medarbetare.

Till Manhattan flyttar många människor som vill förverkliga sin dröm, och drömmen innefattar sällan att vara anställd på ett kafé eller liknande. Det gör personalomsättningen hög och det är viktigt att tänka till inför en rekrytering.

2. Utnyttja Sverige, men glöm inte USA.

Fika NYC har satsat på svensk design och svenska recept, men lokal förankring har man fått genom att också tydligt visa sitt engagemang för New York. Lokal mjölk från norra delen av staten New York, tvättsåpa gjord i Queens och chokladkartonger från Brooklyn – Fika NYC har till och med som slogan ”Born in Sweden – Raised in the USA”.

Vill du veta mer om att exportera till USA?

Business Sweden

Business Sweden underlättar för svenska företag att växa internationellt och för utländska aktörer att investera i Sverige. Med kontor i 57 länder och i varje region i Sverige kan Business Sweden identifiera internationella affärsmöjligheter för svenska företag, skapa kontakter med potentiella investerare samt bygga upp kunskap som påverkar affärsprocessen.

Svensk-amerikanska handelskammaren

Svensk-amerikanska handelskammaren främjar handel och investeringar genom att erbjuda rådgivning till ett nätverk av svenska och amerikanska företag.Handelskammaren i New York (SACC New York) spelar en betydande roll för stadens svensk-amerikanska affärsliv.

Sweden Abroad

På Sweden Abroad kan du hitta kontaktuppgifter till det svenska generalkonsulatet i New York. Generalkonsulatet främjar svenskt näringsliv främst genom att ge praktisk hjälp till små och medelstora svenska företag som vill etablera sig i New York-området.

LÄS MER: Så gjorde Lars Åkerlund på Fika för att lyckas i New York
Sociala Medier
Så kommer du igång med LinkedIn – Frida Boisens expertråd
Personlig utveckling
Så boostar du dina signalsubstanser och får mer gjort
Personlig utveckling
Foto av: iStock
6 vanor som gör 2020 till ditt och företagets stora succéår