BETA

Fakta: Importera trender och traditioner

3 december, 2014

Vad ska jag tänka på när jag importerar en trend eller tradition från ett annat land? Hur får jag spridning? Hur behåller jag unikiteten? Var får jag hjälp? Det och mycket annat får du svar på här.

Att tänka på när du importerar en trend eller en tradition

– Trendvärde kommer ofta med gratis publicitet. Försök att sprida ordet om din verksamhet via sociala medier och till pressen.

– Om det handlar om att importera ett välkänt eller traditionellt koncept från en annan kultur, se till att det görs rätt. Undvik mellanhänder där det går och gör research för att behålla konceptets genuinitet. Om du lägger din egen twist på konceptet, kommunicera gärna det utåt.

– Skapa en upplevelse för dina kunder eller gäster, där de verkligen får ta del av trenden eller traditionen. På Auel visar man exempelvis kunderna hur bönorna ser ut innan de är rostade samt hur rostningen och bryggningen går till.

… och här är fallgroparna

Var inte för bred.

Stå bakom din idé och var inte rädd för att idén är för smal. Det är lättare för konsumenterna att köpa ett nytt koncept – som hur man tillagar en kopp kaffe – än tio.

Smält inte in.

Betona tvärtemot det som särskiljer din idé från det som är normen på marknaden i dag – det är där din styrka ligger.

Vill du veta mer?

Om du vill lära dig mer om ett koncept som har sitt ursprung i ett annat land men inte hittar några svar på internet kan du kontakta ambassaden för landet i fråga. De sitter ofta på matnyttiga kontakter.

Business Sweden ägs gemensamt av staten och näringslivet. De har kontor i flera länder och kan hjälpa till att förmedla kontakter och informera om lokala förhållanden.

LÄS MER: Lär av Samuel Berhane på Auel som importerade en trend – FoodTruck

Foto: Carl Efvergren
Skatter & Avgifter
Foto av: AdobeStock
Vad är F-skatt och hur ansöker mitt företag om f-skatt?
Starta
Foto av: AdobeStock
Vilken företagsform ska jag välja? Jämför företagsformer här.