Investera aldrig i ett bolag som inte har koll!

3 maj, 2013

Jag älskar att titta på tv-program som Draknästet och dess...

Jag älskar att titta på tv-program som Draknästet och dess utländska motsvarigheter. Det är något otroligt spännande över att se entusiastiska personer presentera sina företag och sina idéer. Det är också intressant att se vad som triggar investerarna. Immaterialrättigheter tycks ofta vara en trigger. “Har ni patent?” är en fråga vars svar tycks kunna styra investeringsviljan.

Som immaterialrättare skulle kunna förväntas att jag ställer mig och gör vågen varje gång det händer. Det gör jag dock inte alltid. Det finns många aspekter av immaterialrätt och investeringar som glöms bort. Även om jag står och skriker till tv:n så hörs inte det jag vill få fram. Vad skriker jag då?

Här är topplistan på vad jag vill säga:

1. Vad tillför immaterialrättigheten för nytta?
Det tycks som om det finns en tendens att fokusera på existensen av rättigheten snarare än vad den ger för nytta för verksamheten. Varför inte ställa frågan om “Vad innebär patentet för era intäktsmöjligheter?”

2. Vilka rättigheter är det ni faktiskt har/skulle kunna ha?
En del företag har inte gjort en analys av vilka rättigheter de skulle kunna ha och/eller skulle kunna ha. Det gör att de helt enkelt missar vilka tillgångarna i bolaget är. Vem vill investera i ett bolag som inte ens har en grundläggande koll på sina tillgångar – vare sig de är materiella eller icke-materiella?

3. Hur ser avtalen om rättigheterna ut?
Rättigheter i affärsverksamhet behöver ofta bli föremål för avtal. Det kan exempelvis handla om att skriva avtal om upphovsrättigheter för att överhuvudtaget kunna genomföra affärsidén. Många företag missar att skriva sådana avtal, vilket konkret innebär att rättigheterna ligger hos en annan aktör. Denne person kan helt blockera verksamheten. Detta är en enorm affärsrisk – som tyvärr finns i många företag utan att de har en aning om det.

Sammanfattningsvis. Att investera i ett bolag som inte har koll på sina immaterialrättigheter är att kasta pengarna i sjön. Pengarna kanske flyter ett tag, men för eller senare sjunker de ner och blir gäddmat.