Framtidens finansiering för ditt företag är redan här

7 maj, 2014

Du behöver se till att använda de effektivaste verktygen för...

Du behöver se till att använda de effektivaste verktygen för ditt företags finansiering och tillväxt. Crowfunding har inneburit en mindre revolution kring hur vi finansierar våra bolag. Det medför snabb respons, engagerar ambassadörer och för snabbt idéer framåt. Här delar experten Daniel Daboczy med sig av sina framgångstips.

 

”Varför jaga kunder eller följare när du kan ha episka, fanatiska fans.”, säger Pär Jörgen Pärson, investerare Northzone.

Visst kommer det alltid att finnas affärsänglar och VC’s som investerar, men de investerar sällan och ofta efter ”proof of concept”.

Du bör börja titta på equity crowdfunding, vilket har inneburit en mindre revolution kring hur vi finansierar våra bolag. De kan innebära att ditt bolag har 200 mindre crowdänglar istället för två långsamma affärsänglar. Detta medför snabb respons, engagerar ambassadörer och för snabbt idéer framåt. Genom crowdfunding kan du pitcha ditt bolag eller idé till en bredare massa. På en betydligt större marknad, betydligt effektivare och snabbare.

Massan finansierar din tillväxt
Genom att sänka trösklarna för investeringar kan många mindre summor snabbt bli en betydelsefull investering. Och vissa pitchar blir väldigt virala. Vi ser inte enbart människor som går in med pengar, utan de blir även kunder, PR-människor, ambassadörer och testare. En bättre tryckkokare än en crowdfunding-kampanj får man leta efter. Och om det inte blir viralt, kan entreprenören ta ett steg tillbaka. Analysera, förbättra och förtydliga.

Crowdfunding enkelt förklarat är att du vänder dig till en bred massa för att samla ihop det kapital du behöver. Det finns flera typer av crowdfunding – exempelvis Equity crowdfunding (där du ger bort andelar i ditt bolag mot tidigt stöd) och klassisk crowdfunding (där du samlar in pengar för att utveckla en produkt mot löfte om att sedan få produkten).

Krav på delaktighet
I en värld där fler ställer krav på delaktighet ställs det även krav på att verkligen öppna upp för detta. Det är kanske därför Virtuous Vodka, ett nytt svenskt vodkamärke som var nästan helt okänt i september 2012, fick in över en miljon på åtta veckor från 103 nya investerare. Investerare som sedan blev märkesambassadrörer och har sett till att 50 kända, svenska krogar beställt Virtuous Vodka.

Equity crowfunding förutspås bli en enorm marknad från 2013 och framåt. Fler får chansen att investera. Kanske inte miljoner, men väl 10 000 kronor. För många kan den insatsen snabbt bli betydelsefulla summor. Välkommen till en helt ny värld.

 

Daniel Daboczy är Vd och grundare av FundedByMe – där entreprenörer kan presentera sin idé och bjuda in till realisering och finansiering från användarna – så kallad crowdfunding.