Så sätter du rätt mål som företagare

9 januari, 2012

De flesta människor sätter inga mål i sitt liv överhuvudtaget....

De flesta människor sätter inga mål i sitt liv överhuvudtaget. Detta är en av orsakerna som skiljer framgångsrika människor från mindre framgångsrika människor. Att sätta mål, både personliga och för ditt företag, är oerhört viktigt för att nå framgång. Därför ger vi dig råden som hjälper dig och företaget att hitta rätt målsättningar.

Vilka mål har jag med mitt företag? Vad vill jag uppnå? Var vill jag vara om 5-10 år? Och kanske allra viktigast; hur ska jag ta mig dit? Det här är frågor som vi företagare bör ställa oss ofta.

Dock är det så att de flesta människor inte sätter mål överhuvudtaget, vare sig för sig själva eller sitt företag. Hur ska de då veta vilka vägar de ska välja? Låt oss citera kaninen i Alice i Underlandet; när Alice frågar vilken väg hon ska ta: ”Det beror på vart du ska”

Utan mål är det svårt att välja väg och ta beslut, och det är lätt att vi hamnar på villovägar och tar felaktiga beslut. För att hjälpa dig att sätta rätt mål får du i denna guide de viktigaste aspekterna för rätt målsättningar. Och tänk på att när du har satt tydliga mål har du direkt ett stort försprång gentemot de flesta andra!

Konsten att sätta egna mål
Börja med att fundera över vad du vill uppnå med ditt företag? Det kan verka självklart, men onekligen jobbar de flesta på i blindo utan att tydligt veta var de ska. Det är viktigt att dina mål skapar motivation och energi, när du tänker på dem ska du känna känslan av att du måste ta dig dit!

Våga sätta höga mål. Tänk på att de ska utgå från dig själv och inte från vad omgivningen tycker att du borde göra. Höga, realistiska mål med tydliga delmål och belöningar är med all sannolikhet det bästa verktyget för att snabba på vägen till framgång.

Var noga med att skriva ned dina mål och påminn dig själv om dem varje dag. Ha en bild i plånboken och på kylskåpet som påminner dig om dem. Många framgångsrika entreprenörer använder sig också av så kallade ”vision-bords”, där de visualiserar sina mål och drömmar. Kan det vara något för dig?

Om du har problem med att sätta mål och känner att du inte hittar en tydlig inriktning kan du med fördel börja från ett annat håll. Vilka känslor är det du vill ha i kroppen? När mår du som bäst? Vilka aktiviteter får dig att tycka om livet?

Den här typen av frågor är viktiga att ställa sig även om du har tydliga mäl uppsatta. I slutändan är det nämligen olika känslolägen vi vill uppnå snarare än materiellt välstånd. Om du tror att ditt mål är den senaste Ferrarin, är det förmodligen frihet, respekt eller status som är ditt egentliga mål.

När du vet varför du vill nå vissa mål, och vilka känslor du vill känna, ger du dig själv en ordentlig möjlighet att nå dem. Tyvärr tänker de flesta bara i termer av materiella ting när de jobbar med sina målsättningar.

Se till att vara exakt i dina målsättningar. Om det är ekonomisk frihet du vill uppnå så räkna ut exakt vad du behöver för att komma dit. Och låt arbetet med mål ta tid; det är först när du känner 100 procent passion och motivation inför dina mål som du har hittat rätt.

Planer, delmål och deadlines
När du har fått dina mål på pränt är det dags att formulera en tydlig plan för hur du ska ta dig dit. Planen ska vara din heliga vägvisare och du måste tro på den fullt ut för att den ska lyckas. Återigen; slarva inte utan ta dig gott om tid till detta, det tjänar du garanterat igen på vägen.

Förutom det tydliga slutmålet bör du också jobba med delmål. Dessa små mål, som du kan uppnå varje dag, ger stora resultat i slutändan. Glöm inte att belöna dig även när du når delmål, och låt belöningarna vara bestämda innan du sätter i gång.

Deadlines är en oerhört viktig parameter i din plan. Om du vet exakt när en uppgift ska vara klar är det lättare att fokusera. Skapa en struktur där alla dina små ”att göra-uppgifter” finns, till exempel i program som Things.

Berätta för världen
Nästa steg är att dela målen med dina medmänniskor. Det är av största vikt att du omger dig med människor som stöttar dig och din resa, negativa vibbar klarar vi oss bra utan även om vi gärna vill ha konstruktiv feedback.

Var beredd på att du kommer stöta på tufft motstånd på vägen. Därför är det smart att räkna med detta i planen, så att du inte står handfallen när det börjar gå emot. Kom ihåg att alla som lyckats med sina företag har tagit sig igenom stora svårigheter. Ha en plan B från start!

Ju fler människor som känner till dina mål desto fler kommer att hjälpa dig att uppnå dem.

Våga förändra
Var flexibel på vägen och vänta inte tills något går dåligt innan du vågar förändra. Fär att utvecklas måste du hela tiden ta dig framåt och då måste du också vara realistisk och uppriktig mot dig själv. Är detta verkligen rätt väg till mitt mål? Är det verkligen detta jag vill uppnå nu när jag är i denna fas av livet?

Om du misslyckas med att nå ett delmål sätter du omedelbart ett nytt. Se det som en möjlighet att hitta nya vägar till slutmålet. De mest rutinerade målsättarna ser också till att sätta nya mål innan de uppnått det tidigare.

Vad vill du göra nu?

Läsa fler konkreta guider och tips för företag – klicka här.

Läsa inspirerande bloggar från landets främsta företagarexperter – klicka här

Diskutera med andra företagare i vårt forum – klicka här

Läsa de senaste företagarnyheterna – klicka här

Bli medlem och marknadsföra ditt företag utan kostnad – klicka här.