Klarnas grundare ger tips till dig som vill starta eget

19 november, 2015

Rådet till dig som vill starta företag är att jobba för att göra steget så litet som möjligt. Ett tips är att utvärdera satsningen efter en viss tidsbestämd period - det minimerar risken.

Victor Jacobsson – en av Klarnas grundare i öppenhjärtig intervju.

Klarnas grundare Sebastian Siemiatkowski, Niklas Adalberth och Victor Jacobsson startade Klarna med ambitionen att göra det enklare och tryggare att handla på nätet. Idén, som är briljant, låg rätt i tiden och var svaret som kickade igång näthandeln på allvar. Genom att göra internetbetalningar säkrare och mer användarvänliga skulle folk lockas att handla säkert över nätet. Idag har näthandeln också blivit mycket säkrare även om den på vissa håll fortfarande är komplicerad.
– Vi fokuserar på användarvänlighet och säkerhet, vilket fortfarande saknas på många håll, säger Victor.

Sebastian, Niklas och Victor gick alla på Handelshögskolan i Stockholm vid tiden för start. Med hjälp av skolans inkubatorverksamhet startade de Klarna och bestämde att de skulle ge det sex månader för att sedan utvärdera hur det gick.
– Vi bestämde oss för att ge allt i sex månader. När vi utvärderade det ett halvår senare hade vi kommit en bra bit på väg och det kändes rätt att köra vidare. På den vägen är det, säger Victor.

Råd till unga som vill starta eget
Utan kapital och utan någon egentlig teknisk bakgrund eller erfarenhet från finansbranschen startades Klarna, ett fintech-bolag som killarna gav allt i. Enligt Victor kompenserade de bristerna med hårt arbete och en trygg uppväxt.
– Min kärleksfulla och trygga uppväxt gjorde att jag vågade ta mer risk och bli entreprenör, fortsätter Victor.

Rådet till unga människor som vill starta företag är enligt Victor att jobba för att göra steget så litet som möjligt. Ett tips är att utvärdera satsningen efter en viss tidsbestämd period, det minimerar risken.
– Var också inställd på att jobba hårt och på att hitta bra kollegor, det är några av nycklarna till att skapa något som håller, säger han.

Initialt anställde Klarna yngre personer för att säkra upp att de hade råd. Kriteriet var människor med rätt attityd snarare än rätt erfarenhet. I takt med att företaget växte anställdes personer med rätt kompetens och rätt erfarenhet.
– Vi har varit lönsamma sedan år ett och vi har anställt i takt med vår omsättning, säger Victor.

Ledarskapet utvecklas i takt med bolaget
Bolaget som idag har 1200 anställda vilket skiljer sig markant åt från det bolag som för några år sedan hade 50 anställda. Ett bolag med så många anställda kräver ett ledarskap som mognar och förändras.
– Jag försöker hela tiden att utveckla mig själv och mitt ledarskap. När vi successivt blev fler och fler anpassade vi oss till de utmaningar som företaget mötte kontinuerligt. För mig handlar det om att vara ärlig mot mig själv om vilka styrkor och svagheter jag har, säger han.

Vi talar så om vilka utmaningar som har funnits längs resans gång. För Victor har det handlat om att bryta ner problem i mindre beståndsdelar och bara ta tag i det. Den största utmaningen är att hålla ut och köra på. Och att inte glömma bort den långsiktiga visionen medan enskilda saker hanteras från dag till dag.
– Något jag har lärt mig är att det ofta är mer produktivt att fatta beslut snabbt än att övertänka beslut och tappa styrfart, säger han.

Snabba beslut motiverar
Snabba beslut är också något som enligt Victor motiverar anställda och gör att de känner att de är delaktiga och känner ägarskap. Decentralisering skapar en känsla av ansvar, förklarar han, och visar att han genom att delegera tror på de som jobbar på Klarna.
– Jag tycker att det är viktigt för företag att skapa en arbetsplats som uppmuntrar till kreativitet, innovation och utveckling, avslutar Victor.

Väljer du mellan enskild firma och aktiebolag? Läs här om vad som skiljer bolagsformerna åt.




Ledarskap & Styrelse
Foto av: ShutterStock
3 saker framgångsrika entreprenörer gör – så kan du härma
Försäljning & Lönsamhet
5 avgörande säljtips – från bokning till avslutad affär
Ledarskap & Styrelse
Ingvar Kamprads 7 framgångstips