5 tips för nystartade företag på webben

27 oktober, 2015

Tips för nystartade företag på webben

I detta avsnitt hjälper vi dig att lyckas med din Internetstrategi....

I detta avsnitt hjälper vi dig att lyckas med din Internetstrategi. Du får 5 tips och idéer som kommer hjälpa dig att strukturera upp dina Internetaktiviteter. Följer du dessa tips ligger du redan ett steg före dina konkurrenter.

1. Vad är målet med dina Internetaktiviteter?

Fundera på vad du vill ha ut av din hemsida, webshop, Facebook-sida eller den aktivitet du valt att starta med. Är ditt mål att få intresseanmälningar, offertförfrågningar eller telefonsamtal? Vill du sälja dina produkter eller tjänster på webben? Vill du få massa likes på din Facebook-sida eller massor av prenumeranter på ditt nyhetsbrev?

Konvertering är viktigt

Konvertering är när en besökare utför en handling som överensstämmer med ditt mål. Oavsett vilken Internetstrategi du satt är det viktigt att sätta upp ett tydligt mål på hur många konverteringar du vill att webbplatsen ska generera. När du har ett mål kan du mäta hur bra du lyckats! Titta varje månad på antal konverteringar jämfört med målet och se om du är på rätt väg eller om du behöver jobba annorlunda eller hårdare.

Ett tydligt mål hjälper dig även att jobba med rätt typ av innehåll samt att leda besökarna i rätt riktning – mot att bli en konverterande kund.

2. Var där din målgrupp är

Fundera på din målgrupp och undersök vilka plattformar de använder mest. Är de Hemsidesbesökare?Facebook-användare? Onlineshoppare? Instagrammare? När du vet var de håller hus vet du också var du bör lägga mest krut. Det är meningslöst att lägga massor av tid på LinkedIn-kampanjer om din målgrupp inte har LinkedIn, eller hur?

När du tagit reda på vart din målgrupp finns och bestämt vilka plattformar du ska satsa mest på, se då till att nyttja plattformarna på bästa möjliga sätt. Instagram är perfekt för bildinspiration. LinkedIn är bra för affärsrelationer. En hemsida går att designa och utforma precis hur du vill. När du använder de olika plattformarna på rätt sätt kommer du få fler kunder och det är ju extra viktigt som nyföretagare.

3. Tänk på design och innehåll

Oavsett vilken din målgrupp är bör du alltid ha en hemsida för ditt företag. Hemsidan är ansiktet utåt för ditt företag, då besökarna ofta kommer rakt från en Google-sökning in på din startsida. Har du ett företag förväntas du att ha en hemsida.

De två viktigaste beståndsdelarna i en hemsida är dess design och dess innehåll. För att du ska lyckas behöver du ha en professionell design och tänka smart när det gäller innehåll.

Köp eller skapa en design som är modern, tydlig och framförallt mobilvänlig. Det är viktigt att besökarna genast förstår vad du sysslar med och var de ska klicka för att gå vidare vid intresse. Dessutom ska de känna sig trygga och bli sugna på att handla av dig och då måste designen vara proffsig samt även passa för din bransch.

Skapa innehåll som är relevant för din målgrupp. Erbjuder du till exempel ekonomitjänster är det viktigt att du tydligt beskriver exakt vilka tjänster du erbjuder, det kanske är tydlig för dig, men inte alltid för dina potentiella kunder. Är du på något sätt annorlunda än dina konkurrenter? Visa det på hemsidan. Du kan även ge dina besökare ett mervärde genom att skriva och publicera artiklar om sådant dina besökare är intresserade av. Om  du bjuder på din kunskap får du fler nöjda och återkommande besökare.

4. Sökmotoroptimera

Idag är det viktigare än någonsin att synas på Google. Runt 95% av alla webbsökningar görs på Google och majoriteten av dem klickar på de översta träffarna. Det kan bli svårt att konkurrera med andra som erbjuder liknande produkter och tjänster som du utan en sökmotoroptimerad webbplats.

Du kan välja att köpa sökmotoroptimering av en webbbyrå och/eller att göra det själv. Här kommer några saker du kan göra själv:

  • Producera unikt innehåll
    Ditt innehåll är vad som gör din webbplats unik gentemot konkurrenterna. Publicera regelbundet relevant och bra innehåll så kommer både besökarna och Google att trivas.
  • Jobba med länkningar
    Interna länkar samt länkar från och framförallt till din webbplats är jättebra. Se om du kan få länkar från andra relevanta webbplatser och använd sociala medier för att länka till ditt eget innehåll.
  • Rubriker, sidtitlar och metataggar
    Se till att alla dina undersidor har rubriker innehållande dina viktigaste sökord, samt smarta och uppmanande titlar och beskrivningar.

5. Marknadsför dig

Ibland kan det ta tid att klättra på google. Vill du komma högt upp på google direkt kan du marknadsföra dig genom Google AdWords. Där kan du köpa dig till de översta placeringarna (märkta med ”Annons” i gult) på Google när användare söker på dina viktigaste sökord. Du betalar endast när någon klickar, och om ingen klickar betalar du inget. Dock kan klicken bli ganska dyra så det gäller att de som klickar hamnar på en undersida som är relevant till deras sökfras och där de blir intresserade av att köpa eller göra en intresseanmälan.

Lycka till med ditt nystartade företag!


Dags att starta hemsida?

Läs mer om hur du kommer igång med hemsida för företag »