BETA

10 vanliga starta eget-misstag – och hur du undviker dem

4 mars, 2013

Det sägs att vi lär oss av våra misstag, och...

Det sägs att vi lär oss av våra misstag, och visst är det sant – men du kan få ett enormt försprång om du undviker misstag som andra redan har gjort. Det finns massor med misstag som vi företagare gör när vi startar eget företag. Därför har vi sammanställt en lista på några av de vanligaste starta eget-misstagen och hur du gör för att undvika dem.

1. Att inte ha koll på pengarna
Ett vanligt misstag många företagare gör är att inte ha kolla på ekonomin. Men du måste ha koll på ditt pengaflöde för att bygga ett lönsamt företag, annars går det snart åt skogen. Skaffa dig ett bra administrationsprogram och lär dig grunderna i företagsekonomi.

2. Att inte delegera
Gör du allt ifrån att köpa kaffe till att sätta försäljningsmål i ditt företag? För att bygga ett framgångsrikt företag måste du börja delegera. Dels är det viktigt för att du ska lägga din tid på rätt saker, men också för att få hjälp från andra som kan ett område bättre än dig. Ta hjälp av experter och anställ dem som är smartare än dig själv.

3. Att delegera för tidigt
En motpol till föregående punkt. Många företagare lägger ut allt på andra utan att räkna på det och förlorar mycket pengar. Snåla i början – kan du exempelvis göra inköp tillsammans med ett annat företag?

4. Att inte marknadsföra
En myt många företag tror på är att marknadsföring är dyrt och väljer därför att inte göra något överhuvudtaget. Marknadsföring behöver inte vara dyra annonskampanjer utan den bästa marknadsföringen är helt gratis. Läs gärna vår guide om gratis marknadsföring här.

5. Att inte våga ändra sin affärsidé
De flesta företagare startar sitt företag med att göra en affärsplan. Vilket är ett bra redskap för att få koll på alla delar, men en affärsplan är inte ett färdigt dokument. En affärsplan ska kunna ändras hela tiden. Det är det som är ett framgångsrikt företag – att hela tiden analysera var pengarna kommer in eller inte, utveckla det som fungerar och lägga ner det som inte gör det. Att fastna i en idé är livsfarligt.

6. Att inte lyssna på kunderna
Du har en affärsidé och är helt säker på att den kommer att fungera, men om du inte har några kunder så blir det ingen business. Ta kontakt med potentiella kunder redan innan du kör igång och fråga dem vad de vill ha, och se till att göra det under hela resans gång. Många nystartade ger upp istället för att fråga vad kunderna vill ha.

7. Att inte titta på konkurrenterna
Istället för att oroa dig för att konkurrenterna ska köra om dig, lär dig av konkurrenterna. Titta på vad de gör, prenumerera på deras nyhetsbrev och håll dig uppdaterad på deras hemsida och annonser. Vad gör de bra? Vad gör de dåligt?

8. Att glömma din hälsa
Långa arbetstimmar, sena kvällar och ständig tjänst är vardag för de flesta företagare. Du är ditt företag dygnet runt. Därför är det extremt viktigt att du mår bra och tar ansvar för din hälsa med bra kost och motion – det vinner både du och företaget på.

9. Att nöja sig
Ett vanligt misstag många företagare gör är att nöja sig med det som redan är. Det vill säga nöja sig med sin personal, sina affärssamarbeten, kunder eller utarbetade strategier för att de redan finns där. Det fungerar inte. Om ditt företag ska växa måste du ha det bästa.

10. Att ge upp för lätt och för tidigt
En av de största utmaningarna alla företagare står inför heter tålamod. Det är möjligtvis ett av de vanligaste misstagen att du ger upp för tidigt. Att driva företag är en berg-och-dalbana och alla framgångsrika företagare har gjort mängder av misstag och fått knäckar för självförtroendet. Men en sak har de gemensamt, och som tog dem dit de är idag: de gav inte upp.

Känner du igen dig? Har du varit med om något liknande och vill dela med dig av dina erfarenheter? Kommentera gärna här!




Försäljning & Lönsamhet
5 avgörande säljtips – från bokning till avslutad affär
Digitalisering
Foto av: iStock
5 trender ditt företag måste ha koll på 2020