Vad är egentligen goodwill?

22 april, 2013

Vad är egentligen goodwill? Tänk dig att du går på...

Vad är egentligen goodwill?
Tänk dig att du går på en Arlanda en måndagmorgon. Terminal 4 är fylld med män och kvinnor i kostym som skall ut och flyga. De är duktiga, kompetenta människor som har koll. Tänk dig sen att du ställer en och samma fråga till var och en av dem. “Vad är egentligen goodwill?”

Jag är rätt övertygad om att du kommer få en otrolig mängd svar. Kompetenta svar. Men jag tror att svaren inte kommer att vara likadana.

Vad är poängen med exemplet? Det är att sätta fingret på en av klurigheterna med icke-materiella tillgångar. När det gäller materiella tillgångar klara de flesta av oss av att definiera en byggnad eller en maskin. När det gäller värdet av tillgången vet vi hur vi skall räkna fram det. När det gäller den icke-materiella tillgången goodwill är det betydligt knepigare.

En del kommer att hänvisa till bokföringsregler. Men problemet med dem är ju att företag som växer organiskt kan se ut att helt sakna goodwill. Detta trots att de kan ha starka varumärken och en bra marknadsposition. En del kommer kanske hänvisa till varumärken och den varumärkesrättsliga ensamrätten. Ytterligare andra kommer tala om marknadskommunikation och betydelsen av att bygga ett starkt “brand”.

När det gäller goodwill som icke-materiell tillgång ligger mycket av tillgången i betraktarens öga. Det gör att när vi talar om goodwill är det nog bra om vi försöker säga vad det är vi menar, annars är risken stor att mottagaren tror att vi talar om en sak medan vi i själva verket menar något helt annat.