Så söker du patent

18 januari, 2008

Om du vill öka dina möjligheter att tjäna pengar på...

Om du vill öka dina möjligheter att tjäna pengar på din uppfinning eller innovation kan det vara läge att söka patent. Det finns naturligtvis också andra alternativ om du vill hålla dina smarta idéer för dig själv. Vi har gottat ner oss i patentvärlden och kollat upp priser, tillvägagångssätt, regler och mycket annat. Läs den här guiden innan du berättar för polaren om dina genialiska idéer!

Med ett patent kan du förbättra och försvara din marknadsposition. På de marknader där du kan hävda din ensamrätt slipper du kanske priskonkurrens. Dessutom tvingar du andra aktörer att utveckla egna tekniska lösningar på det problem som din uppfinning löser.

Ett patent är också en icke-materiell tillgång. Patenträttigheterna kan köpas, säljas eller licensieras. Ett patent kan också göra det lättare att intressera investerare eller att sälja ditt företag. En affärspartner som får tillgång till skyddad teknik kan dessutom vara villig att betala mer för det du erbjuder.

Vad kan jag ta patent på?

För att din uppfinning ska vara patenterbar måste den uppfylla vissa villkor.

Den ska:

Vara ny – det vill säga inte vara känd sedan tidigare
Ha uppfinningshöjd – med vilket menas att den skiljer sig från allt som är känt sedan tidigare.
Kunna tillgodogöras industriellt – vilket i princip innebär att den ska ha teknisk karaktär, teknisk effekt och vara reproducerbar.

Gäller patent i andra länder också?

Ett svenskt patent gäller bara i Sverige och du måste själv ansöka om att få patent även i andra länder. Ditt behov av utlandspatentering beror bland annat på vilken typ av uppfinning du gjort, om det finns exportmarknader för den och om du ska behålla patentet själv eller har tänkt sälja det vidare.

Är uppfinningen främst avsedd för den svenska marknaden kan det räcka med ett svenskt patent. Var då medveten om att vem som helst får rätt att tillverka, sälja eller använda din uppfinning utomlands.

Ett alternativ är att investera i en internationell eller europeisk ansökan direkt utan att gå vägen via en nationell svensk ansökan. Det kan vara fördelaktigt om du till exempel är säker på att din uppfinning är ny och att marknaden för uppfinningen primärt inte finns i Sverige. En internationell ansökan (PCT-ansökan) kan leda till ett skydd i cirka 140 länder, inklusive Sverige.
Med hjälp av en europeisk ansökan (EPC-ansökan) kan du få skydd i drygt 30 länder i Europa, Sverige inräknat.

Hur ansöker jag?

I den här guiden behandlar vi bara den svenska patentansökan. Givetvis återkommer vi med den internationella.

Hursomhelst, det finns fördelar med att börja med att ansöka om patent i Sverige. Om du får avslag är det billigare än om du får avslag på din internationella patentansökan.

Blanketter och information om hur du gör när du fyller i din patentansökan hittar du på prv.se .

Din patentansökan ska innehålla:
– en ifylld ansökningshandling
– en beskrivning av din uppfinning
– ett eller flera patentkrav
– ett sammandrag
– eventuella ritningar
– eventuella andra bilagor, exempelvis en ombudsfullmakt

Din patentansökan skickar du in via snigelpost

Patentavdelningen Stockholm
Box 5055
102 42 Stockholm

Så fort din patentansökan har fått en ingivningsdag har ”patentlåset” slagit igen och du har ett provisoriskt skydd för din uppfinning. I praktiken innebär detta att om din uppfinning leder till ett godkänt patent, så gäller skyddet från ingivningsdagen.

Vad kostar det?

Anmälningsavgiften för ett patent ligger på 3000 kronor. Det finns en massa tilläggsavgifter som kan tillkomma beroende på hur omfattande din ansökan är. Du ser dem allihop på den här länken.

http://www.prv.se/Patent/Avgifter/Nationell-ansokan-och-patent/

Finns det alternativ till patent?

Det finns ett annat sätt att behålla rätten till din idé än att patentera den – att hålla den hemlig. Att hålla en idé hemlig kan vara en bra lösning om det lutar åt att din uppfinning blir kortlivad på marknaden. Till exempel är ofta leksaker populära under en kortare tid.
I så fall kan det löna sig bättre att satsa direkt på produktion och marknadsföring än på patentering. Om det däremot handlar om ett läkemedel, som kan vara lönsamt under en mycket lång tid, är det ofta värt att satsa på att söka patent.

Ett hemlighållande kan skydda bättre än patent i de fall uppfinningen inte kan kopieras så lätt, till exempel genom att plockas isär och undersökas. Receptet på Coca-Cola är en väl bevarad företagshemlighet och därför kan ingen framställa exakt samma dryck, men ett hemlighållande är naturligtvis ett riskabelt alternativ. Dels kan någon trots allt experimentera sig fram till produkten, dels är det avgörande att du kan lita på lojaliteten hos de invigda.

Du bör också överväga att avstå från att söka patent om ditt skydd skulle bli så snävt att dina konkurrenter skulle ha lätt att kringgå det. Tyvärr kan det vara mycket svårt att bedöma i förväg.

Till sist – om du inte själv är intresserad av ensamrätt, utan bara vill förhindra att andra får patent på din tekniska lösning, kan du förstöra patenterbarheten hos uppfinningen genom att offentliggöra den på något sätt. På detta sätt får konkurrenterna visserligen fri tillgång till din uppfinning, men ingen, inte heller du själv, kan sedan få ensamrätt på idén.

Källa: Patent- och Registreringsverket

Läs fler artiklar om juridik och avtal här

Vad säger Wikipedia om patent?