Moms: så funkar det!

28 december, 2007

Ekonomi & Bokföring moms

Momsen kan vara klurig men det är viktigt att du har koll på den – speciellt i början påverkar den din kassa avsevärt. Dessutom finns det olika momssatser att hålla koll på. Vi har samlat de vanligaste frågorna företagare har om moms och tro oss – det är inte så svårt som det låter.

Moms är en skatt som betalas på så gott som all konsumtion av varor och tjänster. Som företagare betalar du in moms till staten, men momsen är ingen kostnad. Du betalar visserligen moms på dina inköp (exempelvis om du köper en penna på bokhandeln) men i de flesta fall har du rätt att göra avdrag för samma moms.

Enkelt förklarat ska du betala in skillnaden (till skatteverket) mellan den moms du lägger till på utgående försäljning (utgående moms) och den moms du betalar när du köper in någonting (ingående moms).

Exempel på momsuträkning

Du (företaget) tänker sälja en soffa för 1 000 kronor. På denna summan lägger ni på moms med 25 %, vilket blir 250 kronor (0,25*1 000). Kunden får en faktura på 1250 kronor inkl. moms.

Samtidigt köper ni en stol för 600 kronor inkl.moms. På kvittot står det att momsen är 120 kronor.

Företaget har alltså en utgående moms på 250 kronor och en ingående moms på 120 kronor. Mellanskillnaden 130 kronor betalas in till Skatteverket.

Du som bedriver yrkesmässig verksamhet (näringsverksamhet) och säljer momspliktiga varor eller tjänster ska anmäla dig för registrering hos Skatteverket. Till Skatteverket lämnar du också in deklarationen och betalar momsen. Sysslar du med import rekommenderar vi att du kontaktar Tullverket. Det är just till dem du betalar momsen när du importerar varor.

Måste jag vara momsregistrerad?

Momsregistrering är en förutsättning för att du ska kunna utfärda korrekta fakturor med moms. Du ska alltid – oavsett hur mycket du säljer för – anmäla dig för registrering om du är skyldig att ta ut (debitera) moms. Anmälan bör lämnas 14 dagar innan verksamheten påbörjas. Verksamheten anses vanligtvis påbörjad när du börjar sälja varor eller tjänster. Om du dröjer med att lämna registreringsanmälan kan du få betala ränta pga. att du betalar momsen för sent.

Hur anmäler jag mig för momsregistrering?

Här på Verksamt.se kan du registrera dig för moms.

Vilken skattesats för moms ska jag använda?

I Sverige finns det tre skattesatser för moms. 25 % är det normala och används om inget annat anges.

25% (20% av priset), den generella skattesatsen för moms
12% (10,71% av priset) t.ex livsmedel
6% (5,66% av priset) t.ex böcker, tidskrifter och persontransporter

Hur räknar jag ut momsen baklänges (om jag bara har priset inklusive moms)?

Det kallas marginalprincipen och framgår av tabellen nedan.

Skattesats    Marginalprocent
25 %             20 %
12 %             10,71 %
6 %               5,66 %

Här finns en smart kalkyl för att räkna ut momsen baklänges. Spara den som bokmärke så att du alltid har den tillgänglig.

Rekommenderas: Kalkyl för att räkna ut moms och moms baklänges

Ska jag ta ut moms av min kund?

För att du ska kunna ta ut moms av din kund måste samtliga av följande fyra förutsättningar vara uppfyllda. 1) Du omsätter (säljer eller tar ut) varor eller tjänster. 2) Varorna eller tjänsterna är momspliktiga. 3) Omsättningen görs i en yrkesmässig verksamhet. 4) Omsättningen sker inom Sverige.

På vilket belopp räknar jag ut momsen?

Du ska beräkna moms på den ersättning (betalning) du får för varor eller tjänster. Det saknar betydelse om du får betalt i pengar eller i form av varor eller tjänster. Rabatter och bonus ska vanligtvis minska den ersättning som du tar ut moms på.

När får jag dra av moms?

Du som ska ta ut moms av dina kunder har rätt att dra av den moms som du betalar till dina leverantörer. Du får bara dra av moms som avser din momspliktiga verksamhet. Du får dra av momsen dels på varor som du köper för att sälja, dels på inventarier och omkostnader. Du ska dra av momsen under inköpsåret även om du ska göra avskrivningar under flera år i inkomstdeklarationen. Din avdragsrätt påverkas inte av att du själv tar ut moms med de lägre skattesatserna 6 eller 12 procent.

När ska jag deklarera och betala moms?

När du ska deklarera beror på hur du är registrerad. Du kan vara registrerad för att deklarera momsen en gång per år, varje kvartal eller varje månad.

Momsen ska redovisas till Skatteverket och antingen ska du betala eller få tillbaka momspengar. Mindre företag redovisar oftast momsen en gång per kvartal. Du skickar enklast in din momsdeklaration med e-tjänsten på Skatteverkets webbplats.

Hur ofta ska momsdeklarationen lämnas in?

När du gör din ansökan/anmälan om företagsregistrering hos Skatteverket i samband med att du startar ditt företag anger du hur ofta du vill redovisa momsen.

Små företag som har lägre momspliktig omsättning än 1 miljon kronor per år kan välja att redovisa momsen en gång om året, kvartalsvis eller månadsvis.

Mindre företag som har momspliktig omsättning mellan 1 miljon och 40 miljoner per år kan välja att redovisa momsen en gång per kvartal eller en gång per månad.

Större företag med momspliktig omsättning på över 40 miljoner kronor ska redovisa momsen en gång per månad.

På det registerutdrag som Skatteverket skickar ut när du registrerar dig för moms står det hur ofta du ska redovisa din moms.

När ska momsdeklarationen lämnas in?

På Skatteverkets webbplats hittar du information om vilka datum som gäller för att lämna momsdeklaration.

Vilka uppgifter ska lämnas i momsdeklarationen?

Du hämtar uppgifterna som ska lämnas i momsdeklarationen från din bokföring. Du ska bland annat lämna uppgift om:

  • din försäljning
  • utgående moms (moms på det du har sålt)
  • ingående moms (moms på det du har köpt in.

Mellanskillnaden mellan utgående moms och ingående moms avgör om du ska betala eller få tillbaka momspengar.

Lyssna här: Så minskar du administrationen till 10 minuter i veckan

Källa: Skatteverket




Ekonomi & Bokföring
Misstagen nästan alla som bokför själva är rädda för
Ekonomi & Bokföring
Hur fungerar moms för företag?