BETA

Moms: så funkar det!

28 december, 2007

Pengar och ekonomi för företag

Momsen kan vara klurig men det är viktigt att du...

Momsen kan vara klurig men det är viktigt att du har koll på den – speciellt i början påverkar den din kassa avsevärt. Dessutom finns det olika momssatser att hålla koll på. Vi har samlat de vanligaste frågorna företagare har om moms och tro oss – det är inte så svårt som det låter.

Moms är en skatt som betalas på så gott som all konsumtion av varor och tjänster. Som företagare betalar du in moms till staten, men momsen är ingen kostnad. Du betalar visserligen moms på dina inköp (exempelvis om du köper en penna på bokhandeln) men i de flesta fall har du rätt att göra avdrag för samma moms.

Enkelt förklarat ska du betala in skillnaden (till skatteverket) mellan den moms du lägger till på utgående försäljning (utgående moms) och den moms du betalar när du köper in någonting (ingående moms).

Exempel:

Du (företaget) tänker sälja en soffa för 1000 kronor. På denna summan lägger ni på moms med 25 %, vilket blir 250 kronor (0,25*1000). Kunden får en faktura på 1250 kronor inkl. moms.

Samtidigt köper ni en stol för 600 kronor inkl.moms. På kvittot står det att momsen är 120 kronor.

Företaget har alltså en utgående moms på 250 kronor och en ingående moms på 120 kronor. Mellanskillnaden 130 kronor betalas in till Skatteverket.

Du som bedriver yrkesmässig verksamhet (näringsverksamhet) och säljer momspliktiga varor eller tjänster ska anmäla dig för registrering hos Skatteverket. Till Skatteverket lämnar du också in deklarationen och betalar momsen. Sysslar du med import rekommenderar vi att du kontaktar Tullverket. Det är just till dem du betalar momsen när du importerar varor.

Måste jag vara momsregistrerad?

Momsregistrering är en förutsättning för att du ska kunna utfärda korrekta fakturor med moms. Du ska alltid – oavsett hur mycket du säljer för – anmäla dig för registrering om du är skyldig att ta ut (debitera) moms. Anmälan bör lämnas 14 dagar innan verksamheten påbörjas. Verksamheten anses vanligtvis påbörjad när du börjar sälja varor eller tjänster. Om du dröjer med att lämna registreringsanmälan kan du få betala ränta pga. att du betalar momsen för sent.

Ps. Du har väl inte missat Business Hacks – årets kanske viktigaste evenemang för oss företagare. Läs mer här.

Hur anmäler jag mig för momsregistrering?

På Bolagsverkets och Skatteverkets gemensamma webbplats, www.foretagsregistrering.se

Vilken skattesats ska jag använda?

I Sverige finns det tre skattesatser. 25% är det normala och används om inget annat anges.

25% (20% av priset), den generella skattesatsen för moms
12% (10,71% av priset) t.ex livsmedel
6% (5,66% av priset) t.ex böcker, tidskrifter och persontransporter

Hur räknar jag ut momsen baklänges (om jag bara har priset inklusive moms)?

Det kallas marginalprincipen och framgår av tabellen nedan.

Skattesats    Marginalprocent
25 %             20 %
12 %             10,71 %
6 %               5,66 %

Ska jag ta ut moms av min kund?

För att du ska kunna ta ut moms av din kund måste samtliga av följande fyra förutsättningar vara uppfyllda. 1) Du omsätter (säljer eller tar ut) varor eller tjänster. 2) Varorna eller tjänsterna är momspliktiga. 3) Omsättningen görs i en yrkesmässig verksamhet. 4) Omsättningen sker inom Sverige.

På vilket belopp räknar jag ut momsen?

Du ska beräkna moms på den ersättning (betalning) du får för varor eller tjänster. Det saknar betydelse om du får betalt i pengar eller i form av varor eller tjänster. Rabatter och bonus ska vanligtvis minska den ersättning som du tar ut moms på.

När får jag dra av moms?

Du som ska ta ut moms av dina kunder har rätt att dra av den moms som du betalar till dina leverantörer. Du får bara dra av moms som avser din momspliktiga verksamhet. Du får dra av momsen dels på varor som du köper för att sälja, dels på inventarier och omkostnader. Du ska dra av momsen under inköpsåret även om du ska göra avskrivningar under flera år i inkomstdeklarationen. Din avdragsrätt påverkas inte av att du själv tar ut moms med de lägre skattesatserna 6 eller 12 procent.

När ska jag deklarera och betala moms?

Om din momspliktiga omsättning är större än en miljon kr per år ska du deklarera och betala momsen varje månad (från första januari 2008 var tredje månad) i en skattedeklaration. Deklarationen och betalningen ska ha kommit in till Skatteverket senast den 12 (i januari och augusti den 17) i andra månaden efter redovisningsperioden. Redovisningsperioden är den månad deklarationen avser. Skattedeklarationer skickas automatiskt ut av Skatteverket efter det att momsregistrering skett. Om din momspliktiga omsättning är högst en miljon kr per år deklarerar du momsen en gång om året i inkomstdeklarationen. Momsen ska du betala som en del av den F-skatt eller särskilda A-skatt som du betalar varje månad.

Om du vill kan Skatteverket besluta att du ska lämna skattedeklaration och betala moms varje månad. Den som inte ska lämna inkomstdeklaration, t.ex. handelsbolag, måste lämna skattedeklaration. Om den momspliktiga årsomsättningen är högst 200 000 kr får skattedeklarationen för dessa företag omfatta helt beskattningsår.

På Skatteverkets hemma finns utmärkta broschyrer som behandlar moms betydligt djupare än vi gjort här. Denna artikel är skriven 2008.

Källa: Skatteverket
Sociala Medier
Så kommer du igång med LinkedIn – Frida Boisens expertråd
Personlig utveckling
Så boostar du dina signalsubstanser och får mer gjort
Personlig utveckling
Foto av: iStock
6 vanor som gör 2020 till ditt och företagets stora succéår