Bokföring i enkla termer

16 oktober, 2009

Bokföring är något som de flesta av oss företagare drar...

Bokföring är något som de flesta av oss företagare drar oss för – men icke desto mindre är det en nödvändighet att ha koll på pengarna. Om du vet exakt hur företagets ekonomiska situation ser ut kan du dessutom ta klokare beslut. Idag bjuder vi på nio tips som underlättar bokföringen för dig.

Ta hjälp gratis
På internet finns det fullt av gratisråd om bokföring för småföretagare. Du kan också fråga andra företagare hur de har gjort, nästan alla stöter vi på samma problem. Om du har någon i din närhet som jobbar med bokföring kan den personen säkert hjälpa dig när du får problem.

Investera i ett program
Den bästa och mest prisvärda investeringen du kan göra som småföretagare är ett bokföringsprogram. Fundera först på vad ditt företag behöver just nu och vad ni kan behöva framöver, och välj därefter program efter era behov. Om möjligt, välj gärna program som du kan växa med och där det är möjligt att integrera till exempel säljstöd, lön och varulager.

I dag finns det program som är internetbaserade, vilket kan vara en fördel om ni är flera personer som behöver komma åt programmet.

Bokför allt
Var noga med att redan från början sätta in alla verifikationer (kvitton etc) i datumord- ning i en pärm. Även om du väljer att lämna bort bokföringen kan du spara mycket pengar genom att ha ordning på verifikationerna.

Spara alla kvitton och verifikationer i tio år.

Strukturera dig
Bokföring handlar egentligen bara om att ha ordning och reda. Lägg alltid kvitton på samma ställe, och avvara tid varje vecka till att lägga in verifikationerna i ditt bokföringsprogram. Om du inte har tillgång till din dator skriver du på kvittots baksida vad det gäller. Om du skapar ordning och reda från början sparar du många timmar när bokslut och deklaration närmar sig.

Utnyttja informationen
Ur din bokföring kan du hämta en stor mängd information som företaget och externa intressenter kan ha stor nytta av. Genom de rapporter som du hämtar ut kan du jämföra resultatet mot de mål du ställt upp, och jämföra utfallet med budget. Din bokföring är helt enkelt ett underlag för hur företaget ska styras framöver. Utnyttja det, alldeles för många småföretagare vill bara bli av med bokföringen och ägnar den knappt en tanke när den väl är gjord.

De två viktigaste rapporterna du får från din bokföring är resultatrapporten (som visar företagets ekonomiska resultat under en viss period) och balansrapporten (som visar företagets ekonomiska ställning vid en viss tidpunkt). I din bokföring hittar du också information om likviditetsläget, kundfordringar, moms och så vidare.

Du är ansvarig
Som enskild företagare har du hela ansvaret för att din bokföring är korrekt även om du anlitat en bokföringsbyrå. Även delägare i ett handelsbolag är personligen ansvariga för att bokföringen är rätt och riktig. I ett aktiebolag är vd och styrelse ansvariga.

Om du inte sköter din bokföring på rätt sätt enligt lagen kan du dömas för bokföringsbrott. Gå gärna en bokföringskurs eller köp en bok i ämnet – det finns bland annat att köpa på nyttforetag.com.

Välj rätt bokföringsmetod
Har du en nettoomsättning under 3 miljoner får du använda kontantmetoden. Kontantmetoden är en enklare metod än faktureringsmetoden och innebär att du bokför inköp och försäljning när betalningen sker. Vid räkenskapsårets utgång måste du dock bokföra alla obetalda skulder och fordringar.

Vad säger Skatteverket?
Skatteverkets hemsida berättar utförligt om vad som krävs gällande din bokföring:
– Att löpande bokföra alla affärshändelser så att de kan presenteras i registreringsordning (grundbok) och i systematisk ordning (huvudbok)
– Att se till att det finns verifikationer för alla bokföringsposter
– Att arkivera räkenskapsinformationen i ordnat skick och på betryggande sätt inom landet under minst tio år. Tänk på att även uppgifter på disketter, cd och hårddiskar kan vara räkenskapsinformation
– Att upprätta årsbokslut eller årsredovisning

Årsbokslutet ett måste
När ett räkenskapsår har gått till ända ska du upprätta ett årsbokslut. Ett årsbokslut består av resultat- och balansräkning. Från och med 1 januari 2007 gäller nya bokföringsregler som innebär att alla ska upprätta ett årsbokslut. Driver du enskild firma kan du välja att upprätta ett förenklat årsbokslut.