Enskild firma – så fungerar det

30 april, 2009

Företagsformen Enskild firma heter egentligen Enskild näringsidkare, och är den...

Företagsformen Enskild firma heter egentligen Enskild näringsidkare, och är den vanligaste bolagsformen bland soloföretagare. Idag berättar vi allt om hur bolagsformen fungerar, vad du som företagare bör tänka på när du startar enskild firma och vilka regler som omger bolagsformen. En viktig artikel för dig som ska starta eget företag.

Enskild firma (enskild näringsidkare) innebär att en fysisk person (dvs. en människa) själv driver och står för sin rörelse. Ett företag som drivs på detta sätt är inte en juridisk person, och du som näringsidkare är personligt ansvarig för att avtal hålls och att skulderna betalas. Som enskild näringsidkare får du ditt eget personnummer som företagets identitetsbeteckning.

När du driver enskild firma finns ingen ekonomisk skiljelinje mellan dig själv och ditt företag. Detta innebär förstås vissa risker, och detta är anledningen till att riskfyllda verksamheter ofta drivs som aktiebolag (där bolaget är den juridiska personen). I en enskild firma är du skyldig att använda dina privata tillgångar till att betala skulderna. Men kom ihåg, det är fortfarande viktigt att hålla isär din privata och företagets ekonomi.

Här hittar du starta eget företag-checklistan, läs den innan du startar.

Som enskild näringsidkare är du bokföringsskyldig, och redovisar verksamheten en gång per kalenderår. Intäkterna deklarerar du i bilagor till din egen självdeklaration.

Här kan du läsa om insättningar och uttag i enskild firma.

En uppenbar nackdel med enskild firma är förstås att du själv blir betalningsskyldig om ditt företag har skulder. Men det finns givetvis även fördelar med bolagsformen. Dels kan du börja i liten skala utan något större startkapital, och dels är de skattemässiga fördelarna nu näst intill i paritet med aktiebolag. Du kan till exempel avsätta vinst skattemässigt för framtiden, och kvitta underskott i en nystartad verksamhet mot inkomst av tjänst eller framtida överskott.

En enskild firma behöver ingen revisor (men du gör klokt i att ha en ekonomisk rådgivare). Ditt företagsnamn skyddas bara i det län där företaget är registreras.

Mer sugen på aktiebolag? Här hittar du information om just aktiebolag.