Effectuation – en ny typ av entreprenörskap!

17 januari, 2011

Jag – liksom många andra – tillbringar rätt mycket tid...

Jag – liksom många andra – tillbringar rätt mycket tid i köket. De flesta känner nog igen sig i frågan: “vad ska vi äta idag?” Under jul- och nyårshelgerna har det varit extra mycket matlagning. När jag tänker på mitt eget sätt att laga mat inser jag att jag använder forskaren Saras Sarasvathys teori, effectuation.

Många av de entreprenörer hon studerat har en sak gemensamt: ett speciellt sätt att fatta sina beslut och att använda sina resurser på. De utgår från det som står till buds och anpassar målen allt eftersom. Som exempel på det här beteendet nämner hon matlagning. Antingen letar man fram ett recept, går till affären och handlar det som behövs, och lagar sen till rätten. Eller också kollar man in vad som finns hemma och lagar till något av det. Man jobbar med det man har, helt enkelt.

Så gör jag för det mesta. Ibland blir det jättegott, ibland inte riktigt lika lyckat.

Det här sättet är mer kostnadseffektivt och chansen är också större att man skapar något som ingen gjort tidigare. Man följer ju inget recept och är mer flexibel i sitt “skapande”.

Entreprenören utgår från de medel som står till buds och låter målen utvecklas allt eftersom. Det gör att man är mer anpassningsbar till nya situationer och marknader. Det handlar om ett beslutsfattande där man inte försöker förutsäga framtiden med hjälp av marknadsundersökningar och prognoser.

Sarasvathy anser också att entreprenörskap går att lära ut, och att alla borde lära sig hur entreprenörskap går till, även advokater, musiker och filosofer.

Du kanske kan få tips i ditt eget företagande genom att läsa mer om Sarasvathys teori, besök gärna webbplatsen: www.effectuation.org

Hon presenterar också sin teori vid en Estradföreläsning från 2006, se den via ESBRIs webb-tv här.

Lycka till med din egen effectuation (och matlagning)!

Helene Thorgrimsson