Aktiebolag – så fungerar det

16 april, 2010

Funderar du över att starta ett aktiebolag, men känner dig...

Funderar du över att starta ett aktiebolag, men känner dig lite fundersam över var fallgroparna finns och vad som krävs av dig som ägare av aktiebolag? Information finns i mängder men här ger vi dig rätsida på aktiebolag som bolagsform. Läsning rekommenderas även för dig som i dagsläget har enskild firma men som funderar på aktiebolag i framtiden.

Ett aktiebolag bildas antingen av en eller flera personer, varav en av dessa måste vara bosatt inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) eller vara en juridisk person från ett land inom EES. Aktier måste även tecknas av en eller flera av personerna inom bolaget och dessa aktier måste betalas. Även en stiftelseurkund måste upprättas. Detta består i att bland annat ange hur mycket varje aktie ska kosta samt ange personuppgifter för bolagets styrelseledamot och revisor.

En bolagsstämma ska sedan utse en styrelse, en auktoriserad eller godkänd revisor (inte i alla fall) samt i vissa fall även en verkställande direktör (vd). Dessa företräder sedan bolaget. Inför valet av dessa bör samtliga vara införstådda i att det i vissa fall är styrelsen och vd:n som är personligt ansvariga för företagets skulder.

Det är sedan bolagsstämman som bland annat beslutar om ansvarsfrihet för styrelsen, beslutar om bolagets vinster och förluster samt kan besluta om förändringar i bolagets aktiekapital. Går något snett är det även bolagsstämman som kan avsätta styrelsen och bestämma hur företaget ska upplösas.

Bolaget tilldelas sedan ett organisationsnummer som en identitetsbeteckning. Detta nummer ska sedan finnas på bolagets alla brev, fakturor, orderblanketter samt på webbplatsen.

Vill du läsa mer om Aktiebolag rekommenderar vi boken Aktiebolag – som du kan beställa här.

Positiva och negativa sidor
En skillnad mellan aktiebolag och andra bolagsformer är bland annat att aktiebolag har tyngre administration än andra företagsformer. Exempelvis ska ett aktiebolag varje räkenskapsår skicka in sin årsredovisning till Bolagsverket. Dessutom krävs det en stor kapitalinsats för att starta ett aktiebolag, något som för vissa kan vara ett problem. Aktiekapitalet ska vara minst 50 000 kronor för ett privat bolag och minst 500 000 för ett publikt bolag.

Förutom detta har ägarna inte något personligt ansvar för företagets skulder. Skillnaderna mellan ett privat och publikt bolag är att publika bolag kan sprida sina aktier till allmänheten, något som privata inte kan.

Mer information om aktiebolag hittar du bland annat på Bolagsverket.

Artikeln är skriven av Margareta Heed.

Vad vill du göra nu?

Läsa fler konkreta guider och tips för företag – klicka här.

Läsa inspirerande bloggar från landets främsta företagarexperter – klicka här

Diskutera med andra företagare i vårt forum – klicka här

Läsa de senaste företagarnyheterna – klicka här

Bli medlem och marknadsföra ditt företag utan kostnad – klicka här.