Din affärsidé – här är nycklarna till framgång.

8 mars, 2010

Det sägs att det går 1 000 bra affärsidéer på...

Det sägs att det går 1 000 bra affärsidéer på en bra entreprenör – och det stämmer säkerligen. Men icke desto mindre krävs en bra idé för att få snurr på din business. I den här artikeln lär vi dig som företagare eller starta eget-aspirant vad en riktigt bra affärsidé ska innehålla. Skalbarhet, automatisering, enkelhet, tydliga värden och oberoende är några av de viktiga nycklarna. Läs mer på en gång om du vill utveckla din affärsidé.

En riktigt bra affärsidé bör innehålla en rad aspekter, och här bjuder vi på de viktigaste.

Tydliga värden för kunden
Den produkt eller tjänst ditt företag säljer ska ha ett tydligt värde för kunden. Tänk så här: din kund ska direkt känna att värdet av produkten eller tjänsten är större än kostnaden. Då har du kommit en bra bit på väg.

Keep it simple
En affärsidé ska vara så enkel att din mamma kan förstå den på 20 sekunder. Skalbarhet För att få riktigt bra snurr i ditt företag är det ett stort plus om affärsidén är skalbar. Det innebär i korthet att ditt företag med befintlig struktur kan hantera större “orderingång”. Ett exempel kan vara att du kan gå in i en ny marknad utan att behöva gör nya, stora investeringar.

Automatisera
I framgångsrika bolag läggs 90 % av tiden på intäktssidan. För att klara av det krävs att all administration, ekonomi och liknande automatiseras. Börja med att skaffa ett affärssystem, och komplettera med att bygga upp processer som alltid ska följas. Ju mer du automatiserar i ditt företag, desto mer kraft kan du lägga på intäkter och nya, kreativa idéer.

Tydlig organisation
Om du vill lyckas bör du tidigt ha en plan för vem som ska göra vad i ditt företag. Bygg ett organisationsschema redan innan du börjar anställa och försök hålla dig till det. Om du vet exakt vilken typ av människor du behöver för att nå dina mål spar du otroligt mycket tid och pengar.

Du sover – pengar kommer in
Om du vill bygga stort bör din affärsidé innebära att det kommer in pengar i företaget även när du inte jobbar Exempel på sätt att tjäna pengar utan insats är en nätbutik eller återförsäljare.

Var inte beroende av dig själv
De flesta små företag bygger på företagarens kunskap och tid = konsult. Om du istället bygger ditt företag kring affärsidén istället för din egen tid har du vunnit mycket. Ett växande företag ska inte vara beroende av få nyckelpersoner utan fungera lika bra utan dig.

Vad vill du göra nu?

Läsa fler konkreta guider och tips för företag – klicka här.

Läsa inspirerande bloggar från landets främsta företagarexperter – klicka här

Diskutera med andra företagare i vårt forum – klicka här

Läsa de senaste företagarnyheterna – klicka här

Bli medlem och marknadsföra ditt företag utan kostnad – klicka här.
Rekrytering & Personal
Foto av: AdobeStock
Räkna ut karensavdrag – så här fungerar det
Rekrytering & Personal
Foto av: AdobeStock
Varningssignalerna på ohälsosam stress – vilka har du?
Rekrytering & Personal
Om en anställd säger upp sig – vad gäller?