Motivation i världsklass!

7 februari, 2008

Vi företagare har mycket att lära av elitidrottarnas ofta magnifika...

Vi företagare har mycket att lära av elitidrottarnas ofta magnifika förmåga att vara som bäst när det gäller. Just därför bad vi en av världens bästa fotbollslirare, Lotta Schelin, att dela med sig av sina bästa tips för att hitta en grym motivation. Och motivation är ju onekligen minst lika viktigt på fotbollsplanen som i egna företaget. Om du vill vinna nästa förhandling får du inte missa den här intervjun!

Hur laddar du mentalt inför tuffa utmaningar?
– Jag försöker vara i en harmonisk miljö med min vänner och närstående. Det är en enkel metod som får dig att koppla av. Under mästerskap gäller det att finna harmonin. Fika, en lugn filmkväll eller en god middag är perfekt.
Vilken musik lyssnar du på om du vill bli riktigt laddad?
– Det måste vara up-tempo. Helst gamla goingar, Whitesnakes Here I Go Again är favoriten.
Vad äter du för att få maximalt med energi?
– Jag är inte råpetig men det gäller att äta mycket mat. Pasta och potatis är basen. Under matchdag äter jag alltid rödspätta med potatis, pasta fungerar bäst dagen innan. Fisk är nog perfekt för företagare, det blir man smart av!
Det finns många destruktiva människor som påverkas oss negativt, hur undviker du deras dåliga inflytande?
– På lång sikt måste du påverka dem att tänka mer positivt, men kortsiktigt kan det vara bra att dra sig undan för att behålla dina positiva känslor. I ett lag, eller på en arbetsplats, samsas många olika individer och någon är alltid negativ. Försök att vända deras negativa argument, det regnar ute, till något positivt, det är mer syre i luften.
Har du några riktigt bra ”slappna av-tips”?
– Jag har en fristad i min bil där jag kan lyssna på hög musik och njuta av att vara ensam. Jag har testat avslappningsband också och det gav rätt mycket. En viss procent av kroppen slappnar aldrig av och det går att minska den procentsatsen med hjälp av banden. Och man somnar gott också!
Har du några tips från idrottens värld som skulle hjälpa på en arbetsplats?
– Jobba mer med individuell målsättning, alla måste känna att de gör något som är betydelsefullt.
Vad gör du för att hålla uppe motivationen även under tunga perioder?
– Jag försöker njuta utanför planen och koppla bort fotbollen när jag inte spelar. Om det är riktigt tungt är det bra att prata med en coach, vän eller kanske en kurator. Nya inputs är viktigt.

Lotta Schelins tre bästa tips för en grym motivation

1. Stanna upp och titta på vad du gör, och hitta tillbaka till dina mål. Hitta moroten igen.
2. Bestäm belöningar (något du verkligen tycker om) som du får när du uppnår ett mål. Det gör dig glad och motiverad, vare sig du är på kontoret eller planen.
3. Prata med någon utomstående för att utveckla dig själv. Fånga in motivationen!

Lotta Schelin spelar i Kopparbergs/Göteborg FC och svenska landslaget. 2007 fick hon ta emot Diamantbollen som landets bästa kvinnliga fotbollsspelare och samma år blev hon uttagen i Världslaget. Hon arbetar också på CreditSafe i Göteborg.