Konkurrenskraften försämras i Sverige

23 september, 2013

Varje år rankar organisationen World Economic Forum 148 länder utifrån...

Varje år rankar organisationen World Economic Forum 148 länder utifrån ett flertal parametrar som påverkar konkurrenskraften, och resultatet i år visar att Sverige än en gång tappar placeringar. Från plats fyra förra året och trejde året innan dess, ligger landet nu på sjätte plats. Björn Lindgren, nationalekonom på Svenskt Näringsliv, förklarar varför.

Sverige har i år förlorat två placeringar på rankingen sedan förra året och halkat efter Tyskland och USA. Att hamna på plats sex av 148 länder är visserligen inte fy skam. Trots att Sverige har tappat två placeringar beskrivs landet som en av de mest produktiva och konkurrenskraftiga ekonomierna i världen. Både när det gäller hur offentliga och privata institutioner fungerar får landet höga betyg.

Men Björn Lindgren, nationalekonom på Svenskt Näringsliv, varnar för att placeringstappet inte kan ses som en enskild händelse.

– Under de senaste åren har Sverige dalat på listan av konkurrenskraftiga länder och det är en utveckling som bör uppmärksammas, säger han.

Björn Lindgren betonar att Sverige har brister när det gäller oflexibla regler på arbetsmarknaden.

– Föråldrade regler om anställningsskydd och höga skatter påverkar naturligtvis negativt. Dessutom är Sverige inte så bra på export som det ibland kan låta. Sveriges, Finlands och Luxemburgs exportandel av BNP har rasat mest i Europa sedan finanskrisen 2008-2009. Sverige ligger i dag på plats 59, säger han.

Han betonar dock att Sverige har goda förutsättningar för att vara ett konkurrenskraftigt land.

– Men politiker måste lägga mer krut på att utveckla näringslivet så att vi inte tappar fler placeringar på rankingen, säger han.

Källa: Svenskt Näringsliv