Ingen semester för oss småföretagare

16 juni, 2011

Hur lång semester tänker du ta från ditt företag i...

Hur lång semester tänker du ta från ditt företag i sommar? Enligt en undersökning från FöretagarFörbundet tar nästan tre av tio av oss småföretagare högst en veckas sommarsemester. Undersökningen visar även att 88 procent av småföretagarna jobbar mer än 40 timmar per vecka – nästan alla jobbar dessutom under sin ”lediga” tid. Sunt eller inte? Det är en verklighet för oss som driver företag. Läs mer om den intressanta undersökningen för oss företagare här.

– Trycket på småföretagaren ökar. Kravet på tillgänglighet från kunder är den främsta orsaken till att många inte kan ta ledigt i sommar. Många uppger också att det är de anställdas semesterrätt på fyra sammanhängande veckor och företagets dåliga lönsamhet, som sätter stopp för en välbehövlig sommarledighet, säger Camilla Littorin, förbundssekretare på FöretagarFörbundet.

Undersökningen visar att nästan hälften, 46 procent, tar maximalt två veckors semester. Tre av fyra småföretagare önskar att de kunde vara lediga längre.
Men även de som tar semester har svårt att helt koppla bort jobbet. Så många som 85 procent uppger att de, på ett eller annat sätt, kommer att arbeta under sin ledighet. Den nya tekniken med att kunna kolla av e-post i telefonen eller i datorn gör att företagaren nästan alltid är ”påloggad”. Så många som 95 procent säger att kollar sin e-post under semestern.

– De flesta upplever dock att det är mer lugnande än stressande att ha full koll på verksamheten medan man är ”ledig”. Men vi vet också att nästan alla har företaget i tankarna under sommarledigheten. Och i första hand oroar man sig för framtiden och hur problemen med ekonomi, medarbetare och kunder ska lösas, säger Camilla Littorin.

Även resten av året jobbar småföretagarna hårt. För nästan nio av tio är en normal 40-timmarsvecka en illusion. Hälften jobbar mer än 50 timmar i veckan och var sjätte småföretagare jobbar mer än 60 timmar. Drygt var tredje jobbar mer nu än under krisåren, och tre av tio är oroliga för att gå in i väggen.

–  Det måste bli enklare och billigare att anställa. Med sänkta arbetsgivaravgifter skulle vi inte bara få en ökad sysselsättning. Med möjlighet till rimlig avlastning – då skulle också ”yrket” företagare bli mer attraktivt, säger Camilla Littorin.

Källa: FöretagarFörbundet