Fortsatt lågkonjunktur oroar företagare

15 januari, 2013

Enligt Svenskt Näringsliv kommer det att dröja innan konjunkturen vänder...

Enligt Svenskt Näringsliv kommer det att dröja innan konjunkturen vänder igen, vilket innebär att den tuffa perioden för företagare kommer att fortsätta under 2013. Detta oroar alltfler företagare som får det svårt att investera i företagen genom att hitta och anställa rätt personer för att växa. Läs vidare här:

Sveriges företagare är inte lika optimistiska som exempelvis Riksbanken när det gäller konjunkturen framöver. Det visar Svenskt Näringslivs senaste företagarpanel. Över 70 procent av företagen som deltog i undersökningen tror att vändningen kommer först om ett år eller senare än så. 35 procent tror att det dröjer mer än ett år innan det vänder.

– Det är entydigt att de deltagande företagen tror att vändningen ligger långt fram i tiden. Att de har en annan syn än Riksbanken beror på att företagen baserar sina svar på information från sina kunder och leverantörer, säger Björn Lindgren, nationalekonom på Svenskt Näringsliv.

Syftet med företagarpanelen är att regelbundet undersöka hur Svenskt Näringslivs medlemsföretag ser på konjunkturutvecklingen och aktuella samhällsfrågor. Sammanlagt deltog 4767 företagare i panelen, som gjordes med hjälp av Demoskop.

Det rådande läget är oroande, menar Björn Lindgren. På kort tid har flera stora varsel inträffat. Dels konjunkturella varsel, där företagen anpassar sig efter rådande konjunkturläge, och dels strukturella varsel, vilket innebär att verksamhet läggs ned helt och ofta flyttas utomlands. Det är en följd av att inte företagen i tillräcklig utsträckning väljer att investera i Sverige.

– Inte minst har vi sett strukturella varsel i forskningsbranschen, med Astra och Sony Ericsson. De jobben kommer inte tillbaka den dagen det vänder uppåt igen och det är väldigt allvarligt.

– Under lång tid gjorde regeringen inte mycket åt saken. I och med höstbudgeten har vissa steg tagits i rätt riktning, men det är viktigt att man inte slutar där. Fler steg måste tas, säger Björn Lindgren.

Vissa positiva tendenser går att skönja i enkäten. En tredjedel av företagen svarar att de planerar att genomföra eller påbörja en investering för att öka produktions- och försäljningskapacitet under 2013, trots det tuffa ekonomiska läget.

Att dessa investeringar verkligen blir av är emellertid inte säkert. Hälften av företagen menar att svårigheter att hitta och anställa rätt personer är ett hinder för nya investeringar. Nästan 30 procent av företagen uppger också att en nyanställning inte blivit av under 2012 på grund av svårigheter att hitta rätt person.

– Mismatch på arbetsmarknaden är en avgörande fråga, men det räcker inte med det. De höga marginal- och kapitalinkomstskatterna, miljötillstånd som tar lång tid, och bostadsbyggandet är bara några exempel på problem som behöver lösas, säger Björn Lindgren.

Källa: Svenskt Näringsliv