Familjeföretagen vinnare under krisen

13 december, 2010

Familjeföretagen runt om i världen ser ljust på framtiden och...

Familjeföretagen runt om i världen ser ljust på framtiden och enligt dem själva tillhör de en kategori som klarade av krisen bättre än andra företagsformer. Men samtidigt kommer varningssignaler om att företagen saknar förberedelser för framtiden. Närmare hälften saknar en plan för succession och bara vart fjärde företag har fattat beslut om vem som ska ta över företagsledningen. Det visar en ny undersökning från PwC där ansvariga för drygt 1600 familjeföretag från 35 länder har medverkat.

– Två av tre företag menar att det faktum att de är familjeföretag varit till fördel under den ekonomiska krisen. I Sverige är trenden än mer tydlig där så många som 73 procent är av samma åsikt. Undersökningen ger sammantaget en positiv bild av situationen, men det finns även varningsklockor som signalerar risker som kan ge företagen problem, menar Arne Engvall, ansvarig större ägarledda företag vid PwC.

Enligt undersökningen är Sverige ett gynnsamt land för familjeföretag. 53 procent av de svenska företagen uppges ha förbättrat sitt resultat under det senaste året vilket är klart fler än genomsnittet bland de drygt 1600 intervjuade företagen. Följden är nu att 60 procent av familjeföretagen planerar att expandera under de kommande 12 månaderna. Expansionsplaner som riskerar att störas av att potentiella risker inte hanteras rätt.

En av dessa risker gäller överföringsprocessen när företaget ska tas vidare till nästa generation. 27 procent av de medverkande i undersökningen menar att deras företag kommer att byta ägare under de kommande fem åren. Drygt hälften av dessa (53 procent) räknar med att företaget stannar inom familjen.

– Förberedelse är A och O vid företagsöverlåtelser. De som lyckads med processen är så gott som alltid de företag som har en väl genomtänkt plan där delar som successionsplanering och genomförandestrategier är viktiga ingredienser. Men trots detta är det hälften (48 procent) som saknar en successionsplan där det specificeras hur överföringen ska gå till. Av de företag som har en successionsplan så är det bara hälften (50 procent) som har bestämt vem som ska ta över ledarskapet, berättar Arne Engvall.