Nästa Evenemang

Veckans Entreprenör

Youtube-stjärnan Therese Lindgren avslöjar sina YouTube-strategier

Therese Lindgren

För oss som inte känner dig så väl, berätta kort om din resa till YouTube-stjärna!

– Jag började ladda upp skönhetsrelaterade videos på Youtube i samband med en längre sjukskrivning till följd av att ha blivit utbränd. Min trafik växte organiskt och stringent sedan första dagen och idag är min kanal Sveriges största svensktalande Youtube-kanal med cirka 12 miljoner visningar i månaden.

– Jag gör inte längre uteslutande videos om skönhet utan blandar upp mitt innehåll med matlagning och mode, men mest videos om mitt liv. Jag filmar vad jag gör på dagarna i så kallade ”Follow me around”-videos, filmar när jag äter middag och berättar roliga anekdoter eller när jag sminkar mig och berättar om mina kärleksproblem.

Varför valde du just YouTube och inget annat av alla sociala medier som finns?

– Jag försökte mig på att starta en blogg innan Youtube-kanalen, men bloggar består ju till stor del av bilder och jag var aldrig riktigt duktig på att fotografera så det passade inte mig. Idag har jag ett Instagramkonto med en halv miljon följare, men där publicerar jag mest selfies.

– Innan jag startade min Youtube-kanal jobbade jag dessutom som mediesäljare och sålde annonser i rörlig media och var väl tillsammans med branschen ganska övertygad om att rörlig media väldigt snart skulle växa sig större än de dåvarande största kanalerna i sociala medier.

Vilka är dina bästa tips för att lyckas på YouTube?

– Mina bästa tips är att alltid lägga tid på metadata i samband med att du publicerar din video, alltså använda dig av taggarna och beskriva din video utförligt i informationsboxen under videon. Det gör att din video prioriteras av Youtubes sökmotor vilket leder till att fler hittar ditt content. Du kan göra videos i världsklass, men i slutändan måste ju folk i första hand kunna hitta din video för att uppskatta innehållet.

– Andra tips är att publicera videos konsekvent, lägga tid på att göra en tilltalande thumbnail och lägga tycket tid på redigeringen av videon.

Vad ska en video på YouTube innehålla för att du ska vilja titta på den?

– Videon får absolut inte vara för lång, på Youtube konsumerar majoriteten korta klipp. Min genomsnittliga visningstid ligger på 5 minuter ungefär. Det är skönt för öronen och ögonen om videon är filmad i bra ljus och har bra ljud, men framförallt vill man se någon som är engagerad oavsett om det är en sminkvideo man tittar på, ett prank eller en sketch.

Hur gör du för att få tittare på dina filmer?

– Jag hade av ren slump bra timing när jag började publicera videos på Youtube, det var liksom i samma veva som den yngre generationen precis börjat konsumera mediet regelbundet. I början behövde jag därför inte göra mycket mer än att vara glad och energisk i mina videos samt konsekvent i min publicering för att folk skulle prenumerera på mig.

– Idag försöker jag vara så personlig jag kan i mina videos, utan att för den sakens skull vara för privat. Mina tittare följer inte mig för att jag är världsbäst på att sminka mig, för att jag gör roliga sketcher eller gör genomarbetade pranks. De följer mig för att de antingen redan betraktar mig som en person de känner, eller för att de vill lära känna mig.

Avslutningsvis, vad är din vision med din YouTube-kanal?

– Jag vet att många som publicerar videos på Youtube har som mål att få jobba med TV eller med film, men jag har inga sådana ambitioner. Mitt mål med min Youtube-kanal är dels att ge djurrättsfrågor uppmärksamhet, vilket jag gör genom att dela med mig av veganska recept och ta ställning mot djurtestad kosmetika.

– Ett annat mål är att sprida kunskap kring psykisk ohälsa. Jag lider själv sedan flera år av ångest och panikattacker som begränsar mig i sociala situationer. Genom mina videos hoppas jag att tittaren ska känna sig mindre ensam när personen själv inte mår så bra.

Titta och inspireras mer av coola Therese Lindgren på hennes Youtube-kanal – klicka här!

 

(Intervjun med Therese är sedan 2016.)

 

 

Så blev Emelie Schepp Sveriges hetaste författare

Nu är vi nyfikna, hur började din författarkarriär?

– Efter tio år som projektledare på en eventbyrå ville jag börja skriva längre och friare än vad reportage och informationstexter tillät, och bestämde mig för att gå en kurs i konsten att skriva filmmanus. Jag blev så inspirerad av kursen att jag skrev två manus som jag skickade in till olika produktionsbolag i Sverige. Men när jag läste i Dagens industri att filmregissören Peter Dalle hade svårt att få finansieringsstöd till svenska långfilmer tänkte jag om. Och jag tänkte bok istället.

– Jag visste att jag ville skriva om en actionhjälte, en udda och komplex kvinna som bar på ett dolt och våldsamt förflutet. Åklagaren Jana Berzelius blev huvudkaraktären i ”Märkta för livet”, som är min debutroman. Jana är å ena sidan är en mycket framgångsrik åklagare som gör allt för att upprätthålla lagar och regler i samhället, å andra sidan är hon en hänsynslös kvinna som inte drar sig för att överträda lagar och regler för att dölja sitt våldsamma förflutna.

– Parallellt med arbetet som projektledare började jag skriva. Nya kapitel växte fram varje kväll när barnen hade somnat klockan 20, och efter fem månader var jag klar med första utkastet.

Varför valde du att starta eget förlag?

– Jag kontaktade de etablerade förlagen i den genren jag hade valt och väntade på deras svar i sex månader. Men det enda jag fick var ett nej från ett förlag. De andra förlagen svarade inte alls. Till slut bestämde jag mig då för att inte vänta längre. Istället satsade min man och jag allt på att starta eget förlag. Några veckor senare backade en lastbil upp på vår garageuppfart i Stavsjö utanför Norrköping, och lastade av tre pall med pocketböcker, totalt 4999 stycken. Varför 4999 kan man undra, men jag visste att jag kunde ha rätt till ett litteraturstöd om jag tryckte boken i en upplaga som understeg 5 000 exemplar, förutsatt att jag inte tryckte nya upplagor efter det.

– Men nya upplagor blev det. Böckerna sålde nämligen slut på en månad. Jag tog kontakt med traditionella återförsäljare och gav mig sedan ut på en egendesignad signeringsturné från Malmö till Sundsvall.

– Efter ett halvår hade jag sålt 40 000 exemplar på egen hand och därmed blivit Sveriges mest framgångsrika egenutgivare. I samma veva blev förlagen intresserade och erbjöd mig kontrakt. I dag tillhör jag HarperCollins som är ett av världens största förlag. Jag har ett fantastiskt team runt mig som arbetar hårt för att böckerna ska nå sina läsare.

– Nu kan jag satsa allt på författarskapet. Men det betyder inte att jag har lämnat reklambranschen helt, som författare jobbar jag fortfarande lika hårt med marknadsföring och PR. Framför allt arbetar jag hårt för att träffa läsarna, att träffa dem är det bästa jag vet. Serien om Jana Berzelius har sålts i över 800 000 exemplar och till trettiotalet länder och jag hade aldrig lyckats med det om jag hade gett upp efter det där refuseringsbrevet. Istället satsade jag verkligen allt på att bli författare och när jag vann pris som Årets deckarförfattare 2016 fick jag ett kvitto på att jag hade satsat rätt. Det är det finaste pris jag någonsin fått.

Vilka för- och nackdelar har du upplevt med att starta eget förlag?

– Den största fördelen med att vara egenutgivare är friheten att själv bestämma allt som rör utgivningen. Men det innebära också ett mycket stort ansvar. Nackdelen som egenutgivare är du måste ikläda dig alla roller i utgivningen, det vill säga, du är inte bara författare utan också distributör, marknadsförare, säljare osv. Så mycket tid går åt till allt annat som inte har med själva skrivandet att göra.

– Som egenutgivare måste man se sin bok som ett företag och precis som med vilket annat företag som helst gäller det att arbeta hårt och satsa allt man har. Visst är det tufft, men ger man ut en bok på hobbynivå får man också resultatet därefter. Att ge ut på ett traditionellt förlag innebär ofta att man har ett team omkring sig där alla arbetar med samma mål – att producera en riktigt bra bok.

– Som egenutgivare måste du sätta ihop ett eget team och det kan vara svårt att hitta medarbetare med rätt kompetens. Men gemensamt för alla författare, oavsett egenutgivare eller inte, är att berättelsen måste hålla, det vill säga att läsarna måste få en bra läsupplevelse. För det är berättelsen som säljer, och är den bra kommer också läsarna att rekommendera den till andra.

Vilka är dina bästa tips till andra som vill ge ut på eget förlag?

1. Skriv en bra bok. Berättelsen är ofta helt avgörande.
2. Tänk professionellt i alla steg, anlita experthjälp i form av en lektör, redaktör, korrekturläsare och grafisk formgivare.
3. Om du har målet att bli bästsäljare måste du våga se boken som en produkt och våga sälja den. Boken måste förtjäna sin plats i hyllan hos återförsäljare (det gäller alla författare, inte bara egenutgivare).
4. Våga synas på mässor, sociala medier, bokcirklar, skolbesök och bokbloggare. Att marknadsföra sig själv innebär hårt arbete, mycket envishet och stort engagemang.

Sätt upp mål för dig själv, stora som små, och fira varje gång du når dem. Och ge inte upp, uthållighet är en framgångsfaktor.

Avslutningsvis, vad har du för tips till andra med författardrömmar?

– Sätt dig på rumpan och skriv. Har du en bokidé så måste du avsätta tid för att skriva, du kan inte vänta på att få 1 år ledigt i julklapp av någon. En sida om dagen är en bok om året.

Emelie-Schepp

Är du mer nyfiken på Emelie Schepp? Klicka här!

Så byggde Filip Tysander upp Daniel Wellington

Filip_Tysander_daniel_wellingtonVilka har varit dina framgångsfaktorer som företagare och när du byggt upp Daniel Wellington?

– Jag har alltid drömt stort och gått på mina instinkter. Jag tänker kreativt kring business och ser till att hela tiden utvecklas och ifrågasätta business-modellen.

Vem är din största entreprenörsförebild, och varför?

Jag har inga direkta förebilder men eftersom jag är intresserad av e-handel är det väldigt fascinerande det Jeff Bezos (Amazon.com) lyckats åstadkomma. Han har delvis lyckats lamslå marknaden och tagit ett väldigt fast grepp om e-handeln.

Vilken är den största motgång du råkat ut för som företagare, och vad hände sen?

Jag har varit relativt förskonad från större motgångar faktiskt. Det få tvister/problem jag varit inblandad i har ofta löst sig med att vi gjort upp i godo på något sätt.

Om du fick göra om din företagarresa, vad hade du gjort annorlunda då? ​

Jag hade accelererat processen betydligt snabbare de första 1-2 åren.

Är du mer nyfiken på Filip och Daniel Wellington? Klicka här.

Annons 2

Så skapade hon Sveriges största blogg om vandring

Du lämnade jobbet som HR-specialist på en av Sveriges största industrikoncern för att satsa på din dröm – vad fick dig att ta steget?

– Jag lämnade en hektisk vardag som HR specialist inom Employer Branding där jag reste runt i hela Sverige, arrangerade mässor och event, utbildade ledningsgrupper och stöttade chefer och personalchefer medan jag såg mig själv glida ifrån en av mina viktigaste hobbys – jag hann inte längre vara ute i naturen och hela mitt liv kom att handla om vad jag gjorde de där 25 semesterdagarna.

– Jag insåg att det var fullständigt ohållbart att ha det så i längden och jag gav mig ut på en trettio dagar lång vandring tvärs över Spanien längs med el Camino de Santiago och bröt helt med allt det som var min vardag hemma. I min längtan ut hade jag några år tidigare startat Vandringsbloggen och den hade hunnit få starkt fäste eftersom den kom i en tid när friluftsbloggar var på uppgång och jag växte snabbt. Det kom att bli min vardag på heltid och jag gjorde min största hobby vandring till min heltidssysselsättning.

Och hur ser ditt liv ut i dag?

– Idag driver jag de sociala kanalerna, skriver krönikor och är författare till boken Vandra. Allt i mitt liv handlar om att sprida glädje, kunskap och inspiration till att få fler att upptäcka naturen i allmänhet och vandring i synnerhet.

Vilka var de avgörande stegen för att kunna leva på din dröm?

– Jag insåg att det fanns två faktorer i mitt liv jag behövde ha full kontroll på för att kunna starta ett liv helt på mina villkor – det var tid och pengar. Steg för steg gjorde jag små förändringar i vardagen som sedan möjliggjorde att jag helt kunde säga upp mig från jobbets edan. Jag sparade pengar genom att sluta köpa saker jag inte behövde, jag investerade i utrustning jag behövde för att kunna jobba fritt och jag frigjorde tid genom att sluta titta på TV.

Vilka har varit de största utmaningarna hittills på din företagarresa, och hur har du löst dem?

– Min största utmaning var när jag började få så mycket uppdrag och resor att kombinera att jag verkligen kände att jag behövde anställa. Men det gick inte eftersom jag inte är fysiskt på plats någonstans längre än ett par dagar eller en vecka i sträck. Idag har jag anställt tre personer som också arbetar på distans och det blev nyckeln för Vandringsbloggens framtid. Att växa på ett sunt och bra sätt med glädjen i gemenskapen och idag kan jag i mycket högre grad lägga min tid på det jag gör allra bäst.

Om du fick ångra något du gjort när du byggt upp ditt företag – vad skulle det vara?

– Om jag startade om igen skulle jag från början valt att ha ett aktiebolag och tagit in hjälp långt tidigare än jag faktiskt gjorde. Men jag var lite feg och sparsam och ville vara helt säker på att allt rullade innan jag tog nästa steg. Jag tror att många känner igen sig att man i starten av företagandet går runt med ”ständig växtvärk”.

Du har tusentals följare i din sociala kanaler – vilka är din bästa råd till de som vill lyckats med sin blogg och sociala medier?

– Den som vill lyckas via sociala medier och ha det som sin heltidssysselsättning måste inse att det är ett heltidsjobb att ha det som heltidsjobb. Det krävs kontinuitet, kvalitet och framför allt att kanalen drivs för värdet den skapar för följarna och inte en plats att sola sig i sin egen glans. Det måste alltid finnas ett värde för läsaren i form av inspiration, kunskap eller humor.

– Vi är människor som pratar med människor och jag kan säga att jag gjort mitt jobb bra när mina sociala grupper på facebook ger vandringsvänner, nya bekantskaper och till och med kärlekspar som finner varandra. Det kommer att förändra livet för andra människor, inte bara med naturupplevelsen och kunskap om att vara ute på ett säkert sätt utan framför allt för vad som händer mellan människor. En av våran allra starkaste drivkraft är att hitta gemenskap, att känna oss lite mindre ensam, och där går Vandringsbloggen in som matchmaker för friluftssjälar.

Till sist, vilken är din största dröm som företagare?

– Min största dröm i livet har alltid varit att få skriva en bok vilket jag nu äntligen har fått chansen att göra tack vare mitt företag. Är det något jag vill göra mer så är det att skriva böcker. Först med fokus på kunskapsdelning sedan finns det många filosofiska aspekter av vad som händer inom och mellan oss människor när vi är ute. Här tror jag det finns enormt mycket spännande att vrida och vända på.

Angeliqa Mejstedt

Vill du veta mer om Angeliqa eller blev du sugen på att vandra? Klicka här.

Så blev Joyvoice störst i Sverige

Varför tror ni att era körer är så populära?

– Vi fokuserar bara på glädje och sång-ös. Vi är tydliga med att våra körer är för alla som vill sjunga och att det är helt prestigelöst. Det är lika många nybörjare som sångvana som är med i alla åldrar. Vi använder oss inte av noter utan allt lärs ut på gehör.

– Vårt koncept handlar om att få människor att slappna av och släppa loss. Du behöver inte vara Celine Dion för att lära dig att sjunga ut, att använda din fulla kraft och att förmedla känslor med din sång. Alla kan. Att sjunga tillsammans med andra är både helande och det roligaste som finns.

Ni har över 22 000 sångare varje termin och verkar vara riktiga marknadsföringsproffs – vilka är era tips för att nå ut?

– Vi försöker satsa på att synas där folk är mest idag. Vi är aktiva i sociala medier och lägger mycket krut på att svara på alla frågor och kommentarer vi får på våra inlägg och annonser. Vi älskar att möta och peppa människor. Det är otroligt många som vill gå med i våra körer men som inte vågar för att de tror att de inte är tillräckligt bra. Det finns inget bättre än att lyckas peppa någon till att ta mod till sig och hänga på trots att hen tyckte det kändes superläskigt innan.

Många drömmer om att leva på musik eller hobby av något slag, vilka är era bästa tips för att lyckas göra hobbyn till business?

– Har du en längtan, en vision och en bra plan är mitt enda råd att våga kasta dig ut och försöka. Sluta komma med undanflykter och tänka ”om ett år” eller ”om detta sker så gör jag det”. Det behöver inte vara omständigheterna som styr över vad vi väljer att göra i våra liv. Bara kasta dig ut och prova. Det värsta som kan hända är att det inte funkar och då är du i alla fall en erfarenhet rikare och kanske ett steg närmare det som faktiskt är meningen.

Vilka utmaningar har ni stött på och hur har ni lös dem?

– Vi har haft massor med utmaningar. Alltifrån strategiska till ekonomiska och känslomässiga. Att starta företag för första gången är som med allt annat du gör för första gången, du är knappast ett proffs från start. Som nybörjare måste du vara förberedd på att du kommer åka på många nitar. Men vi har valt att försöka att inte kalla det misstag utan hela tiden se det som lärdomar till att bli vassare företagare.

Ni är ett par och jobbar tillsammans – det är inte alltid lätt. Vilka är era knep för att lyckas med det?

– Oftast är det lätt tycker vi. Vi har alltid jobbat väldigt bra ihop och var vänner och kollegor i olika projekt flera år innan vi blev tillsammans. Vi känner varandra innan och utan och kan vara helt ärliga med varandra vilket gör att vi slipper gå och hålla inne på tankar och funderingar som kan vara jobbiga att konfrontera någon annan med.

– Vi kompletterar varandra och har lärt oss att ha vissa jobb-bitar tillsammans, men också ha många arbetsområden uppdelat så att vi inte hela tiden ”springer på varandra”. Det är viktigt med tydliga roller och arbetsuppgifter.

Hur gjorde ni för att inte företaget skulle bli beroende av er själva?

– Från början vågade vi inte riktigt expandera företaget för det skulle innebära att anställda körledare och det var lite läskigt. Det kändes svårt att få andra att förstå vår vision. Men vi vågade testa och har hela tiden jobbat med att stärka vårt koncept, vår vision och värdegrund och tagit fram utbildningar och digital redskap som gör att vi kan ha en god kontakt med alla våra 180 anställda körledare trots att vi är utspridda över hela landet.

Avslutningsvis, vad är er vision med Joyvoice? Vart är ni på väg?

– Samtidigt som vi har mycket planer, visioner och mål försöker vi alltid vara här och nu. Både privat och i jobbet. Men självklart är ett av alla våra mål att Joyvoice ska finnas på flera platser på vår härliga jord.

Joyvoice Hanna Rydman

Hanna och Calle vann Sveriges Stjärnföretagare 2017. Vill du veta mer om Joyvoice eller blev du sugen på att sjunga? Klicka här.

Arkadias magiska resa från lärare till trollkarl

Nu är vi nyfikna, berätta om hur allt började!

– Kartong och papp. Det var där det började. I sjätte klass samlade vi in pappersåtervinning i ett helt år över hela den lilla byn Mörarp utanför Helsingborg där jag växte upp. Det var innan det fanns återvinningsstationer överallt. Istället drog vi ungar runt i byn varje fredag och samlade in kartong, vi samlade det sedan i en container och sålde det för kilopris. Jag fick alltid dra skrindan. De coola killarna fick stå i containern. Ironiskt egentligen.

– Pengarna samlades i en klasskassa som sakta men säkert växte tills den dagen i nian då vi åkte till London. Där besökte vi bland annat Covent Garden vilket kom att förändra mitt liv. Jag såg gatuartister för första gången! Jag kände instinktivt att något var fel – det borde vara jag som stod i mitten av cirkeln och underhöll publiken! I Hyde Park lärde jag mig jonglera och jag återvände till London året därpå för att intervjua och förstå hur gatuartisteri fungerade. Samma år gjorde jag min första gatushow i Malmö. Sedan dess har det varit en brokig resa till där jag är idag. En 37 årig, frånskild särbo med en 10-årig dotter.

När startade du din business?

– Jag utbildade mig till gymnasielärare och undervisade i ett gäng år – parallellt med att mitt intresse för jonglerande och trollande – växte. Jag lade ner mer tid på hobbyn än vad som kan anses sunt. Jag hade svårare och svårare att motivera min närvaro i skolans värld. Jag gillade, och gillar fortfarande, att undervisa ungdomar. Men jag kände att skolans värld, dess värderingar och ideal, inte alls passade in på mig. Sakta men säkert gick jag ner i tjänst och mitt företag växte. Till slut lade jag ner helt och hållet. Jag hade jobbat ihop en rätt rejäl buffert för att skapa någon form av ekonomisk trygghet och kastade mig ut. Det fick bära eller brista. Det bar. Och jag ångrar mig inte en sekund.

Vad gör du idag?

– Idag driver jag min firma med den huvudsakliga sysslan att underhålla företag och festivaler. Det är allt från företagsfester, underhållning i säljmontrar till familjeshower på marknader och andra familje-event. Jag är också aktiv på Barnkanalen i ett program som heter Mysteria som jag tillsammans med ett gäng kollegor och ett fantastiskt TV-team har skapat under åren. Det är en fantasyserie med inslag av humor, magi och reality. Just nu sänd andra säsongen på Barnkanalen och SVT play.

Du har verkligen byggt business utifrån din passion, vilka är dina bästa tips för att lyckas?

– När min dotter var fem år kom hon till mig en dag och sa: ”Pappa, jag vet vad jag ska bli när jag blir stor.” Jag blev såklart nyfiken och frågade vad hon hade tänkt sig. Hon svarade: ”Jag ska bli sångstjärna. Men jag ska bli frisör också.” Jag klurade en kort stund och frågade: ”Varför två jobb? Vill du göra båda lika mycket?” Hennes svar var: ”Nja, men jag måste nog vara frisör också, för man måste tjäna pengar också.” Detta svar från min egen dotter. Vårt samhälle har helt glömt bort att det finns en uppsjö med estetiska yrken som har en lång historia, eller som inte ens har hittats på än – men som absolut går att leva på.

– Våga gå emot strömmen och ta inga självklarheter för givet. Barnomsorg när du jobbar exempelvis. Det händer inte. Så mitt tips är att bita ihop – och inte bli nerslagen av alla de tillfällen där det känns som att andra människor, samhället eller diverse system inte jobbar för dig. Att samla ett gäng lika galna individer runt dig som kan stötta dig när du känner dig låg.

Success means having the courage, the determination, and the will to become the person you believe you were meant to be.
-George Sheehan

Vilka har varit de största utmaningarna hittills, och hur har du löst dem?

– I samband med att jag gick från att ha en trygg lärartjänst till att helt köra som egenföretagare skedde många andra stora förändringar i mitt liv. Jag och min dåvarande fru skilde oss och delade upp det hus vi byggt. Vår då 4-åriga dotter fick genomgå en skilsmässa med allt vad det innebar, och dessutom befann jag mig i en stad som inte alls hade de möjligheterna jag just då suktade efter. Min familj bor i södra Sverige och mina kollegor i Stockholm och Göteborg.

– Det tog en tid att hitta metoder att hantera dessa svårigheter men allt eftersom åren har gått har också lösningar uppstått och skapats. I samband med denna förändring valde jag att lägga all den tid som jag hade på att få företaget att bära. Jag begravde mig i arbete vilket skapade många förutsättningar för framtiden. Jag är övertygad om att välinvesterad tid alltid resulterar i förändring. Så var också fallet här.

Vilka är dina råd för att bygga sitt personliga varumärke och att sälja sig själv?

– Det är skitsvårt att sälja sig själv. När ditt varumärke är den du är, är det otroligt svårt att sätta ett värde på sig själv, hantera kritik och att våga ta betalt. Jag är verkligen ingen expert i den här frågan och jag är klart skeptisk till huruvida jag är framgångsrik i sammanhanget. Under mina första år som artist fick jag ofta kritik för att jag såg extrem ut. Min konstiga frisyr och val av kläder följde inte den klassiska bilden av hur en modern magiker skulle se ut i Sverige och världen. Jag fick höra att det skulle gå ut över vilka kunder som skulle boka mig och vilka priser jag kunde sätta.

– Aldrig i hela mitt liv har jag varit någon annan än den jag är. Jag har inte lyssnat när jag var 14 år och kommer inte att börja lyssna nu. Jag kan ge många exempel på hur mina intressen för rollspel, trolleri och konst har omsatts i projekt som lett till såväl inkomst, roliga äventyr och nya möjligheter.

Till sist, vilken är din största dröm som företagare?

– Jag vill se världen, jag vill ut på äventyr och jag vill se saker jag aldrig sett förut. Jag har ett yrke som möjliggör och ger bränsle till detta eviga livsmål och det är jag väldigt glad för. Jag arbetar också på att ta en familjeföreställning på turné i Sverige och sälja slut i alla de städer jag besöker. Det hade varit coolt!

All men dream but not equally. Those who dream by night in the dusty recesses of their minds wake in the day to find that it was vanity; but the dreamers of the day are dangerous men, for they may act their dream with open eyes to make it possible.
– T.E. Lawrence
Arkadia - Anders Sebring

Vill du veta mer om Arkadia och hans magi? Klicka här!

Sabines kaxiga rekryteringsfilosofi

Vi börjar från början. Vem är du och hur började din entreprenörsresa?

– Jag kom med tomma fickor till Stockholm från den lilla landsort där jag är uppväxt. Jag hankade mig fram bland diverse ströjobb tills jag träffade en serieentreprenör. Han uppmärksammade mitt driv, min glada attityd och min personlighet som han tyckte skiljde sig från mängden. Genom honom fick jag en ”crash course” in i affärslivet.

– Så småningom, efter hårt jobb och sena kvällar på kontoret fick jag förtroendet att starta upp ett bolag under hans koncern. När serieentreprenören satt med dollartecken framför ögonen och frågade om jag ville starta bolag tänkte jag ”Karl är ju inte riktigt klok jag har ju aldrig gjort nått sånt tidigare. Men va tusan – vi kör!”.

– Så jag startade mitt första bolag som 26-åring. Bolaget omsatte en miljon första året och sjudubblade omsättningen år tre. Efter en tid startade jag sedan Talent&Partner som jag idag drivit i 5 år. Vi är nu störst i vår nisch att vara en branschspecifik byrå som rekryterar personal till Stockholms största mediebolag. Kan ni egentligen fatta att lite positiv attityd, några bananskal och lite jävlar anamma kan räcka så långt?

Vi vet att du är en fena på kreativ marknadsföring. Berätta om hur ni har gjort för att sticka nu.

– Det stämmer nog att Talent&Partner är kända för att vara lite kaxiga, men vi är också exceptionellt duktiga att bygga ett unikt och stort nätverk inom det digitala medielandskapet med de bästa i branschen.

– Vi har byggt ett stora nätverk på ett alldeles säreget och innovativt sätt genom att inkludera andra, interagera och förhoppningsvis beröra vår omgivning med att sprida glädje och finurligheter omkring oss. Vi har fått otroligt stor marknadsandel utav vår exponering, våra kampanjer och vårt sätt att arbeta med social media, digital PR, marknadsföring och aktivering av diverse event.

Kan du ge några exempel på kampanjer ni har gjort?

– Jag lägger aldrig pengar på traditionell annonsering. Jag vill hitta nya vägar, som till exempel i somras när jag gjorde en lyckad kampanj på Instagram. Jag tryckte upp texten ”Här ligger en av Stockholms hetaste mediesäljare och steker” tillsammans med vår logga på lyxiga badlakan och gav som sommar-give-away till Stockholms bästa mediesäljare. De blev jättepopulära och taggades i bilder från Visby till Ibiza och fick en otrolig effekt och viral spridning. Sociala medier är så klart viktiga och där försöker vi vara oss själva, ha roligt, hitta på olika tokiga upptåg och vi har en alldeles egen tonalitet.

– Vi har dessutom gjort en del videoproduktioner för att sticka ut och flirta med kundbolag. Vi gjorde en rolig julhälsning till Bonnier, MTG och Schibsted, och en Valentines-film som en hyllning och flirt till våra kundbolag.

– Vi driver också en egen Karriärpodd inom mediebranschen som heter Jobb & Karriärpodden (Lyssna här). Vi har en låt producerad och lanserad på Spotify som är kopplad till vår podd och vår rekryteringsverksamhet. Låten heter 9 to 9 som såklart hänvisar till att alla som gjort karriär har behövt jobba mer än 9 to 5 (Lyssna här).

Vilka är dina bästa tips för att hitta rätt medarbetare till sitt företag?

1. Rekrytera personer med ny kunskap och inte bara efter dina personliga preferenser. Företag drivs bäst av heterogena grupper.
2. Använd ett rekryteringsbolag så att rekryteringen görs av proffs som har tid att göra en noggrann rekrytering.
3. Skriv alltid en tydlig kravspecifikation på vilken kompetens ni behöver och en tydlig rollbeskrivning på jobbet ni vill ha utfört.

Har du några tips på frågor som är bra att ställa när jag ska rekrytera personal?

– Den vanligaste frågan som ställs i en intervju är: ”Vilka är dina styrkor och svagheter?”. Det viktiga med den här frågan är att följa upp med att be kandidaten berätta om konkreta exempel där dessa egenskaper har tagit sig uttryck. Annars är det lätt att du enbart får floskler som en apa hade kunnat googla fram till exempel; ”Jag är effektiv, lojal och kan ha många bollar i luften.”. Det svaret säger absolut ingenting. Men om kandidaten blir tvungen att beskriva faktiska situationer där egenskapen ”Effektiv” har tagit sig uttryck och visat resultat kommer du att se helt nya nyanser av personen. Det svaret kommer avslöja mycket om du gör det med alla goda och sämre egenskaper som kandidaten hävdat att den har.

– Andra bra frågor är:
1. Vad har varit dina största yrkesmässiga prestationer/misslyckanden så här långt?
2. Kan du beskriva de viktigaste erfarenheterna du fick?
3. Berätta om dina specifika insatser du tycker är dina främsta.
4. Be om exempel på när kandidaten tagit initiativ eller bidragit med en specifik arbetsinsats som fått betydelsefull inverkan på arbetet.
5. Be om tillfälle där kandidaten visat exempel på extra stort intresse och engagemang/initiativ i sina arbetsuppgifter.

Avslutningsvis, har du några riktigt konkreta företagarråd till alla läsare som kan hjälpa dem att lyckas?

1. Våga vara dig själv & våga sticka ut och prova nytt
2. Ge aldrig upp. Det löser sig, och om det inte löser sig – så löser det sig ändå tillslut på nått märkligt sätt.
3. Var inte rädd för att be om hjälp – omgivningen längtar efter att hjälpa någon som ber om hjälp.

Sabine Andersdotter
 Är du mer nyfiken på Sabine och Talent & Partner? Klicka här!

 

 

 

 

Så smart skapade Fredrik sitt drömföretag

Fredrik-Lichtenstein-selected-office-2

Foto: Ulla Andesong

Fredrik Lichtenstein är VD för Selected Office som erbjuder flexibla kontorsplatser för att underlätta vardagen för alla företagare som vill jobba när och var de vill. På köpet har han själv skapat sitt drömliv.

Nu är vi nyfikna, vem är du och hur började din företagarresa?

– Jag har några gånger sagt att Selected Office känns som mitt examensarbete i management. Jag slutförde faktiskt aldrig mitt examensarbete i Fashion Management på Textilhögskolan i Borås, utan blev istället anställd direkt efter högskolan som extern VD för det bolag som jag nu även deläger och driver. Innan dess pluggade jag Internationella Civilekonomprogrammet vid Linköpings universitet, inklusive en avstickare på ett år till EDHEC Business School i Nice, Frankrike.

– VD låter ju väldigt flott men i praktiken innebar det en väldig massa slit med allt ifrån försäljning, personalansvar och budgetarbete till att skruva ihop möbler och sätta upp tavlor på väggarna. Numera kallar jag mig, om än något skämtsamt, oftare för vaktmästare eller allt-i-allo snarare än VD. Det är fortfarande väldigt mycket hands-on i vårt lilla företag.

Vilka har varit dina framgångsfaktorer som företagare?

– Jag har från första början sagt att mitt mål är att jag själv inte ska behövas för att verksamheten ska rulla. Det innebär i praktiken att företaget sett till organisation, processer och arbetssätt ska vara så väloljat och inarbetat att VD:n inte behöver arbeta operativt för att det ska fungera på daglig basis.

– Nu är vi snart där, vi kommer under våren att genomföra en omorganisation där jag lämnar över det operativa ansvaret till en kontorschef samtidigt som jag går på pappaledighet. När jag kommer tillbaka till hösten ska jag iklä mig en ny roll där jag enbart jobbar strategiskt med affärsutveckling.

– Detta fokus från första början tror jag har varit väldigt viktigt för företagets utveckling. Ett företag ska inte stå och falla med en person. Utöver detta tror jag vi har varit duktiga på att testa olika affärsmodeller, koncept och produkter som andra företag inte har erbjudit.

– Det kanske är en fördel att jag inte har haft så mycket erfarenhet i bagaget, utan varit tvungen att prova mig fram vad det gäller det mesta. Det har givetvis resulterat i en del fallgropar men framförallt att vi har kommit på många nya bra saker som har fört verksamheten framåt. En ständig ambition att alltid vilja bli bättre i det vi gör tror jag också är viktigt för företagets framgång.

Vi vet att du är en mästare på att bygga företag på dina egna villkor, hur har du gjort för att kunna leva det liv du vill leva och samtidigt driva ett framgångsrik företag?

– Företagandet för mig är en del av livet. Våra interna ledord är värme och positiv energi. Dessa genomsyrar allt vi gör och det är i mångt och mycket också så jag vill leva. På Selected Office är alla välkomna; hundar samsas med barn, sambos, vänner och förstås alla våra fantastiska företagare som har kontor hos oss.

– Jag tror att om dina egna värderingar lyser igenom i hur du bedriver din verksamhet får du väldigt mycket på köpet. Sedan kan det ofta krävas en hel del slit för att komma till en punkt där man kan skifta fokus från ren och skär överlevnad till företagande på sina egna villkor. När man är i överlevnadsfasen känns allt annat som en lyx. Det viktigaste då har för mig varit att stå fast vid min vision och målbild, det fick mig att kämpa vidare när det kändes som tyngst.

Vilken är den största motgång du råkat ut för som företagare?

– Vi gjorde en felinvestering i en ny lokal för några år sedan. Det resulterade i att kassan tömdes och övriga ägare tvingades skjuta till kapital för att företaget skulle överleva. Jag kände det som att det var jag som hade klantat till det och de andra fick städa upp efter mig. Vi var visserligen alla ansvariga men det var många som var besvikna och jag som VD tog givetvis på mig det största ansvaret.

Vad hände sen?

– Det var tungt. Men vi kom igen och det resulterade framförallt i att vi blev mycket bättre på att löpande följa upp kassaflödet och resultatet för att ständigt ligga steget före och ha koll på hur verksamheten mår. Idag gör vi grundläggande rapportering till styrelsen på månadsbasis och vi följer internt upp över 20 nyckeltal varje månad. Det känns tryggt.

Avslutningsvis, har du några riktigt konkreta företagarråd till alla läsare, som kan hjälpa dem att lyckas?

1. Fundera kring HUR du vill bedriva verksamheten och låt det bli en del av företagets strategi.
2. Var din vision och målbild trogen – påminn dig ofta när det är motigt om varför du gör det du gör.
3. Våga vara personlig, låt livet, familj, vänner etc. – komma in i ditt företagande och låt dem vara en del av din vision.

 

Är du mer nyfiken på Fredrik Lichtenstein och Selected Ofiice? Klicka här!

Så gjorde hon för att leva sin dröm

Berätta hur din entreprenörsresa började!

– Det började som en dröm. Jag arbetade som lärare och var väldigt stressad, jag kände att jag inte kunde påverka särskilt mycket i en kommunorganisation.

– Det var faktiskt min kropp som sa ifrån, under graviditeten men min yngsta son fick jag kraftigt illamående, foglossning, förstadier till havandeskapsförgiftning med mera. Min kropp sa, stopp nu räcker det.

– Det jag kunde göra var sittande yoga, jag försökte meditera och läste böcker om mindfulness och personlig utveckling. En längtan växte sig stark under de nio månaderna, om att skapa ett bättre liv för mig och min familj.

– Jag ville vara mer kreativ och arbeta med människor på mitt sätt. Jag gjorde en hälso- och själslig resa. Jag förändrade min kropp, jobbade med mitt sinne och började ta stegen mot min dröm.

– Idag är jag licensierad massageterapeut, yogalärare och mindfulnessinstruktör. Jag jobbar med stresshantering på olika sätt och hjälper människor till att ta egna steg till ett mer meningsfullt liv.

Vilka har varit de största utmaningarna och hur har du löst dem?

– Att inte slösa energi på fel saker eller låta andra ta för mycket av min energi.

– Först var problemet att nå ut överhuvudtaget. Sedan blev det ett problem att hantera de människor som vill ta del av företaget.

– Jag samarbetar med människor som har djupt kunskap i sitt område, har syfte och mål i sina egna liv och sitt arbete. Det är även viktigt att de själva kan ta hand om sitt eget mående. Jag stöttar, coachar och lyfter de jag arbetar med, men man måste ha en egen klar övertygelse att det är med människor man vill jobba med och en vilja göra det från hjärtat.

Vilka är dina bästa tips för att hitta balans i vardagen som företagare?

– Egen återhämtning och att fylla på själv kunskapsmässigt och energimässigt.

– Jag måste själv vara medvetet närvarande om jag ska kunna ge hjälp till andra människor. Jag mediterar och yogar varje dag, det är mitt ankare. Fysiskt behöver jag också hålla mig i form för att orka med det arbete jag har.

– Jag försöker också att vara kreativ med hur jag hinner umgås med familj, vänner och de nära. Vi bor 50 meter från lokalen jag är verksam i, vilket minskat mina transportsträckor oerhört.

Hur gör du för att hitta tid för reflektion och välmående?

– Bokar in det i kalendern innan jag bokar in jobb.

Slutligen, kan du dela med dig av några må-bra-tips till alla företagare?

– Se till att lägga in möten med dig själv i kalendern innan du bokar in möten med andra eller jobb. Gör mer av det du mår bra av och mindre av det du inte mår bra av.

Är du mer nyfiken på Katrin och Muskelbyrån? Klicka här.

Så ökade hon försäljningen i sin butik

Sofie-engstrom-decoriaBerätta om hur allt började med Decoria!

– Allt började med att jag var väldigt trött på mitt dåvarande jobb. Jag insåg att om jag vill förändra något i mitt liv är det bara jag själv som kan göra det. Jag sade upp mig från mitt fasta jobb hösten 2009 och hittade en lokal i utkanten av stan. Innan jag skrev kontrakt på lokalen gjorde jag egna undersökningar, bland annat satt jag i bilen utanför vid flera tillfällen för att se hur flödet med folk var i området. Jag kollade också utbudet på liknande verksamheter i Falun, och insåg att mitt koncept fattades.

– Jag hade cirka 30 000 kr när jag startade och jag köpte bara nya varor när jag hade fått ihop en slant att handla för. Jag tog aldrig några lån. Efter 1,5 år i den lilla lokalen kunde jag flytta in i en större lokal i stan, vilket var min plan redan från början. Nu har jag två anställda och en ännu större lokal mitt i centrala Falun.

Vilka har varit de största utmaningarna och hur har du löst dem?

– En av de största utmaningarna i början var såklart att få folk att hitta till butiken. Varje gång jag var i stan eller på platser med stora parkeringsplatser bestämde jag mig för att sätta fina tryckta lappar med information om den nyöppnade butiken på minst 30 bilar. Mina övriga familjemedlemmar var rätt trötta på mig ett tag, eftersom de också blev inblandade och fick hjälpa till.

– Jag jobbade, och jobbar fortfarande väldigt hårt med attackerande marknadsföring och det ger resultat. Det fanns till slut inte varken en anslagstavla eller en bilruta som kom undan. Folk började komma, om inte annat för att kolla vem det var som hade kommit på den märkliga idén att öppna en butik i ett bostadsområde. När jag väl hade fått dem till butiken handlade de och sedan pratade de med  sina bekanta som också kom.

Vi har förstått att ni är stjärnor på service, hur gör du för att motivera din personal?

– Vi har roligt på jobbet, och trivs väldigt bra tillsammans vilket är en god motivation i sig. Jag tror inte att min personal liksom jag, känner på söndag kväll att de har en jobbig arbetsvecka framför sig, utan snarare att det är kul att gå till jobbet. Eftersom vi har en så god relation har de också eget ansvar och sköter saker galant även när jag inte är på plats i butiken.

Vilka är dina bästa tips för att sälja mer i sin butik?

– Mina bästa tips är det som sker hos oss automatiskt nämligen att kunderna känner att vi inte bara ”säljer på dem”, utan att de får en känsla av att vi löser deras problem. Vi visar alltid fler varor som skulle passa ihop och vi gör det med hjärtat. Ingen vill känna att de blir påtvingad något.

– Jag jobbar också aktivt med sociala medier, och har ett stort personligt engagemang även där. Jag har lagt ner väldigt mycket tid på det, men det lönar sig bevisligen. Nu går det av bara farten att lägga ut bilder när vi får nyheter. Genom att vara snabb med att svara på frågor  på Facebooksidan förstår folk att de kan känna samma bemötande och engagemang i butiken när de kommer dit. Att ha en Facebooksida där det väldigt sällan är aktivitet är att visa kunden att det troligtvis är samma fart i butiken.

Du nämnde tidigare att du inte har någon söndagsångest – hur gör du för att motivera dig själv?

– Mitt motivation är att jag vet att jag varje dag har härliga möten med olika slags människor, och jag gör allt för att de ska ha en positiv känsla när de lämnar butiken. Jag längtar på riktigt till jobbet varje dag, det är mitt andra hem och jag är så sagolikt lycklig och stolt över det jag har byggt upp från ingenting. Min butik är mer en livsstil än ett arbete, vilket jag tror är en förutsättning när du har eget företag.

 

Sofie vann nyligen Stjärnföretagaren 2016 i Falun. Läs mer om utmärkelsen här.

Är du mer nyfiken på Sofie och hennes butik Decoria? Klicka här!

Om bloggen

Följ mig

Annons 1

Verktyg

Snabbaste sättet att räkna ut momsen!

Fyll i ett av beloppen (inklusive eller exklusive moms) och du ser vad det motsvarar (exkl. eller inkl. moms).

Gå till våra verktyg

Annons 3

Annons 4

Annons 5

Annons 6