1 svar
1
Borttagen AnvändareTidigare medlem Personal answered 7 år ago

Hej!

Det här med enskild firma är svårt.
Du driver en affärsverksamhet som inte är skild från din privatekonomi. Ã?ven om verksamheten är liten tycker jag du skall fundera på att skaffa ett AB.

Nu till frågorna

Vi börjar med dina utlägg åt firman.

Brukar bokföra dem gentemot kassa kontot
Exempel

Telefonkostnad

2611(moms) 100:- 1910(kassa) 500:-
6210(tele) 400:-

Sedan för jag om det en gång per månad gentemot kontot för egna insättningar.

Exempel
Vi har lagt ut 1.500:- under månaden

1910 (kassa) 1.500:- 2017(egna ins) 1.500:-

Sedan det där med egen lön i enskild firma finns inte. Det heter egna uttag. Du beskattas ju inte för de pengar du plockar ut, utan för den vinst bolaget gör. Men akta dig för att använda firmans pengar till privat konsumtion. Mitt råd är att försöka motstå denna frestelse. Liksom att inte göra skattemässiga avsättningar typ peridiseringsfonder och likande. Detta eftersom du i samband med firman skall skatta fram allt ihop. Vet flera som fått riktiga skattesmällar. Det är inte roligt att behöva låna till skatten för tidigare konsumtion.

Mitt råd till dig är att försöka hitta en redovsiningsbyrå som kan hjälpa dig. Driver själv en som låter flera av klilenterna bokföra själva. Vi ställer alltid upp med löpande råd och gör sedan bokslut, årsredovisningar och deklarationer åt klieneten. Kanske vore något för dig.

Lycka till!

Tomas Tobiasson
Angamato Ekonomikonsult AB
Du måste vara medlem för att svara på frågan

Hej kompis! För att använda Mitt Företag fullt ut behöver du logga in eller bli plusmedlem för att fortsätta läsa. Det tar 2 minuter att skapa ditt konto.

Logga in eller Skapa ditt konto