2 svar
0
Borttagen AnvändareTidigare medlem Personal answered 10 år ago

Knepig fråga att svara på, för detta verkar vara en regel som, ska vi säga, inte hålls så hårt på ute i verkligheten.

För nåt år sedan sa SKV att om arbetsgivaren står för hela mobilen och man har s k flat fee, dvs fast månadspris för obegränsad mängd samtal, är det ok att den anställde ringer privatsamtal i rimlig mängd utan att förmånsbeskattas. Det sägs inte rakt ut vad som gäller för egna företagare, men om vi förutsätter samma princip är det alltså ok att ta hela flat fee på företaget. Se http://www.skatteverket.se/omskatteverket/press/pressmeddelanden/riks/2009/2009/
frittframforprivatsamtalpatjanstemobilmedfastavgift
.5.5947400c11f47f7f9dd80002554.html?posid=3&
sv.search.query.allwords=mobiltelefon.

Men om man inte har flat fee då? Tja, här säger reglerna för egna företagare att om man använder mobilen både privat och i företaget, måste man betala månadsavgift och privatsamtal privat, medan du får avdrag för endast tjänstesamtal. Det blir till att pricka samtalslistor, alltså.

Hur funkar det i verkligheten då. Tja, såvitt jag vet drar väldigt många hela kostnaden för månadsavgifter och alla samtal i firman. Jag har själv aldrig varit med om att detta granskas och underkänns, men om du frågar SKV blir svaret att endast tjänstesamtal är avdragsgilla. Jag tror att de flesta företagare tycker att det är ohållbart att pricka samtalslistor och därför “tar smällen om den kommer”. En variant som bl a jag själv har kört tidigare är att just jämka, t ex 50/50 som du säger. Då har man ju faktiskt försökt att göra det “hyfsat rätt”.

/Micke
accountfactory.com
0
Borttagen AnvändareTidigare medlem Personal answered 10 år ago

Webbmästarn, varför flödar mitt inlägg ut över högermarginalen? Blir det så när man skriver för långa och tråkiga inlägg? 🙂

/Micke
Du måste vara medlem för att svara på frågan

Hej kompis! För att använda Mitt Företag fullt ut behöver du logga in eller bli plusmedlem för att fortsätta läsa. Det tar 2 minuter att skapa ditt konto.

Logga in eller Skapa ditt konto