9 svar
0
Tidigare medlem Personal svarade 15 år sedan

Hej Christian !
Har du ansökt om F-skatt ? Om ja då har du i handen en blankett om preliminär skatt som ska betalas varje kvartal nu !

Du har till exempel sagt till skattemyndigheter att du ska ha vinst 20000 kr
skatt på de pengarna är 30% som betyder 6000 på året!
6000 delade med 12 månader är 500 i månad.
Gånger 3 för kvartal 1500 kr du ska betala varje kvartal för skatt !

Moms nu du får räkna alla dina fakturor och se hur mycket moms du har redan betalat !
Sen du ska räkna de fakturor som du har skickat till dina kunder och hur mycket moms de har betalat till dig !

En gång per kvartal du ska få from skattemyndigheter en blankett som måste du fila på alla de har siffror. De ska skicka tillbaka den belopp om du ska betala eller hur mycket du får tillbaka !




0
Tidigare medlem Personal svarade 14 år sedan

Du som är företagare valde vid registreringen om du skulle ha månadsvis eller kvartalsvis moms redovisning. Det kan du anntingen fylla i manuellt i blanketter som du får hemskickade eller så kan du fylla i det med ditt E-leg via skatteverkets hemsida. Moms redovisningen görs senast den 12e. Har du fler frågor så är de bara att skriva så återkommer jag med svar så fort jag läst.

Ha en fortsatt trevlig dag




0
Tidigare medlem Personal svarade 14 år sedan

De 20.000 är den beräknade per år eller månad.fårinte riktigt ihop resten.
En annan fråga.Gällande enskild näringsidkare.Om man gör ett uttag ur firman(istället för lön) typ 20.000 kr.
Hur mycket skattar man.är det som om man tar ut lön?




0
Tidigare medlem Personal svarade 14 år sedan

De 20 000 kr i exemplet ovan är årsvinsten. Konstantinos exempel är en förenkling – beräkningen är lite mer komplicerad i verkligheten. Men som han säger gör SKV beräkningen när du söker om F-skatt och du får ett besked som talar om hur mycket du ska betala. Du behöver alltså inte räkna fram det själv.

(Väldigt) enkelt uttryckt betalar du i enskild firma ca 45% skatt inkl sociala (inte 30% som i exemplet ovan) på vinster upp till runt 500 tkr/år, därutöver mellan 63 och 67% på varje extra vinstkrona. Så vill du ha en idé om vad din prelskatt blir, ta den skattesatsen gånger budgeterad årsvinst och lägg till förväntad nettomomsskuld (om du har årsmoms).

Prelskattedeklarationen kan vara lite knepig att fylla i för enskilda firmor, så ta gärna hjälp där om du har möjlighet.

Egna uttag är väldigt olika från lön. Du kan flytta pengar in och ut ur firman hur mycket du vill och det påverkar inte din skatt alls. Som enskild firma betalar du skatt på din årsvinst, oavsett om du låter pengarna stå kvar i firman eller tar ut dem.

/Micke

(Överkursbrasklapp: du kan med olika avsättningar skjuta på skatten och vissa avsättningar kräver att en del av vinsten står kvar i firman, men det är överkurs).




0
Tidigare medlem Personal svarade 14 år sedan

Jag har en liknande fråga, startade i sept. 2009, och valde ett beskattningsår på redovisningsperiod.

Vad innebär då detta? Till december 2010?

Jag har fått in en faktura på ett par tusenlappar, när ska detta redovisas då? Har tänkt redovisa direkt via skatteverket och det gör man alltid den 12e i varje månad. Men frågan i mitt fall är;

Vad innebär ett beskattningsår – måste jag ändra detta för att betala in moms på mina pengar jag fått in?

Mvh/Evelin Nordqvist, Aurora Form (www.auroraform.se)




0
Tidigare medlem Personal svarade 14 år sedan

Med redovisningsperiod menar du momsredovisning, eller hur?

Det innebär att du samlar ihop all moms under ditt beskattningsår och betalar den tillsammans med din vanliga inkomstskatt, sociala avgifter, mm. Beskattningsår är för enskilda firmor (som jag antar att du har) kalenderår. Ditt första år är antingen sept09-dec09 eller sept09-dec10, beroende på vad du angav när du startade.

Så när du gör din årliga inkomstdeklaration med NE-bilaga för ditt första beskattningsår i firman, kommer din slutliga skatt det året att innehålla inkomstskatt, egenavgifter, momsskuld plus ev annat du har privat. Från detta dras din preliminära F-skatt plus ev annat som SKV dragit från dina kapitalinkomster etc. Att betala är din ”kvarskatt” och den förfaller normalt i mars året efter du deklarerade. Dock räknas ränta fr o m våren då du deklarerar.

Så för att ta ett exempel. Om du avslutar första året i dec 09, deklarerar du firman i din inkomstdeklaration som skulle vara inne 2 maj 2010. Slutskattebeskedet kommer i dec 2010 och ev kvarskatt förfaller i mars 2011. Ränta på kvarskatt beräknas fr o m våren 2009, men räntan är löjligt låg nuförtiden.

/Micke




0
Tidigare medlem Personal svarade 14 år sedan

Tack för din fina förklaring, jag deklarerade nu i maj (fick hjälp av en vän som är revisor). Så då har jag avslutat mitt första beskattningsår dec. 09 alltså?

Och i dec 2010 kommer slutskattebeskedet… så jag behöver alltså inte tänka på att redovisa någon moms än på ett tag?

/Evelin




0
Tidigare medlem Personal svarade 14 år sedan

Förmodligen lite begreppsförvirring, men du *redovisade* momsen i inkomstdeklarationen som din revisor hjälpte dig med (dvs talade om för SKV hur mycket moms du hade). *Betala* den gör du som en del av din totala slutliga skatt för 2009 och det behöver du alltså inte göra förrän ditt slutskattebesked kommer i december 2010 och inte ens förrän mars 2011. lite skattejargong, men lika bra att undvika missförstånd.

Däremot är det ju bra att ha koll på hur mycket du kommer att få betala i kvarskatt, men det kan nog din revisor hjälpa dig med.

/Micke




0
Tidigare medlem Personal svarade 14 år sedan

Okej, jag hänger med, svårt att använda begreppen rätt ibland!

ca 60 % av pengarna som kommer in på mitt konto går till skatt, moms och egenavgifter alltså…

Funderar på att öppna ett till konto där man lägger undan pengar så att man vet vad ”man får ta av” och vad som ska betalas in.

Hur brukar ni andra göra? /Evelin




Du måste vara medlem för att svara på frågan

Hej kompis! För att använda Mitt Företag fullt ut behöver du logga in eller bli plusmedlem för att fortsätta läsa. Det tar 2 minuter att skapa ditt konto.

Logga in eller Skapa ditt konto