4 svar
0
Tidigare medlem Personal svarade 15 år sedan

Hej Alexander!

Måste erkänna att jag är osäker på svaret på denna fråga – och hänvisar dig till Skatteverket. De hjälper dig gärna

Gustaf
nyttforetag.com




0
Tidigare medlem Personal svarade 15 år sedan

Hallå!

Normalt sett är s k ”verksamhetsöverlåtelser” momsfria, dvs om du köper ett bolag eller en hel verksamhet, inkl dokumentation, inventarier, varumärke, etc. Ett exempel är när man säljer en kundstock – utan tvekan momsfritt.

Men å andra sidan, om du skulle köpa endast utrustning från ett företag, borde de normalt lägga moms på det. T ex om mitt företag säljer en begagnad dator till ditt företag, är det momspliktigt. Det är ju inte annorlunda för att det råkar vara en hel datorpark plus bord, stolar etc, för att ta ett exempel.

Så var exakt går då gränsen mellan ”verksamhetsöverlåtelse” och andra försäljningar? Mja, lite osäker där faktiskt. Om det inte är tydligt från situationen, bör ni göra som Gustaf föreslår och kontakta SKV. Är det viktigt med att svaret är vattentätt, bör ni skriva brev. Skatteupplysningen på telefon kan vara lite…osäker ibland. 🙂

Men detta är ju egentligen en fråga för säljaren, inte för köparen. Om de 400 tkr är exkl moms, spelar det ju för köparen ingen roll om det är momspliktigt eller inte. Om moms läggs på, drar du av den. Om den inte läggs på, drar du inte av den. Kostnaden blir ändå 400 tkr för dig.

Hoppas det hjälpte.

/Micke
Account Factory




0
Tidigare medlem Personal svarade 15 år sedan

Aa tror att jag förstår någorlunda

Om man tänker sig detta senario :

Om jag köper verksamheten för 150 000:- icke momspliktigt

Och sen så köper jag maskiner utrustning från samma företag för 250 000:- ink moms och kan därav dra av 25%moms/50 000:-

Men det går inte säljaren med på eftersom han då endast får tot 350 000 för det hela ist för 400 000:-?

Tack för erat svar!




0
Tidigare medlem Personal svarade 15 år sedan

Mja, det enklaste när det gäller B2B är att alltid prata priser exkl moms. Dvs du och säljaren kommer överens om priset exkl ev moms.

*Sedan* tittar man på om försäljningen är momspliktig eller inte. Om den är momspliktig lägger säljaren på moms på fakturan (som han sedan betalar in till SKV) och du drar av momsen och får tillbaka den från SKV. Om den inte är momspliktig faktureras kostnaden som den är, utan moms. Men effekten blir densamma för både säljare och köpare i båda fall.

Det skadar ju inte att dubbelkolla med säljaren, men normalt borde det vara 400 tkr exkl moms han menar. Att säga att hela eller en del av priset är inkl moms vore ju att sänka priset, så det förstår jag att han inte går med på. 🙂

Makes sense?

/Micke




Du måste vara medlem för att svara på frågan

Hej kompis! För att använda Mitt Företag fullt ut behöver du logga in eller bli plusmedlem för att fortsätta läsa. Det tar 2 minuter att skapa ditt konto.

Logga in eller Skapa ditt konto