4 svar
0
Borttagen AnvändareTidigare medlem Personal answered 10 år ago

Hej Kristin!

Jag förstår ditt läge, det är ungefär så här det ser ut för alla i början innan rutiner har hunnit sätta sig. Många småföretagare börjar med en enskild firma för att komma igång snabbt, och när allt rullar so mde ska finns då alternativet att byta till exempelvis ett AB. Jag brukar normalt rekommendera en enskild firma att börja med.

Men, vissa leverantörer kanske kräver att du har ett AB? Fråga dem innan du bestämmer bolagsform.

När det gäller säsongsbetonade varor som kläder kan det vara en bra idé att börja i starten av en cykel – och inte hamna mitt i en säsong. För dig tror jag också det är viktigt att vara bra med när julen närmar sig.

Om du ställer fler konkreta frågor som du vil ha svar på ska jag försöka hjälpa dig.

Lycka till

Gustaf
nyttforetag.com
0
Borttagen AnvändareTidigare medlem Personal answered 10 år ago

Jag måste verkligen ta den här lokalen, drömläge och jag har inte råd att ha den stå tom för att komma i rätt fas känner jag heller, som man kanske skulle vilja!

Läste att man kommer ändra aktiekapitalet till 50.000 1 april, är det spikat eller hur säkert är det? Är det bättre att vänta tills dess med att ombilda till AB eller spelar det ingen roll att man går in med 100.000 nu?

Läste också att kravet på revisor ska tas bort, är det också spikat? Var i så fall i sommar, juni/juli?

Jag tycker det känns tryggare med ett AB men jag kanske bara inbillar mig? Tänker att jag måste ändå gå in med minst 100.000 i en enskild firma för att få ihop det med varor och inventarier så man kan lika gärna starta ett AB då, eller tänker jag fel?

Min man hade pratat med sin pappa som jobbar med företag på banken och han hade sagt något om att det finns en snabbvariant på AB så man kommer igång snabbare, min man lyssnade väl inte så noga så jag måste fråga svärfar vad han syftade på, finns det något annat sätt att snabbt komma igång förutom att köpa ett färdigt AB?
0
Borttagen AnvändareTidigare medlem Personal answered 10 år ago

Hej!

Svar på dina frågor:

1. Mig veterligen är inte detta förslag klubbat, men det finns indikationer på att detta kommer ändras just den 1:a april. Således – kan vara värt att vänta på. 50 % av aktiekapitalet kan du använda till att köpa in varor etc.

2. Även gällande revisionsplikten har det varit diskussioner fram och tillbaka, men allt tyder ju på att den kommer att tas bort. Annars får man räkna med ca 10 000 i revisionskostnader per år. Ser ut som att många kommer att behålla revisorn ändå för att få kvalitetsstämpel.

3. Juridiskt sett kan AB vara lite tryggare än enskild firma då du inte är personligt ansvarig – men du kan ändå ställas till svars för ditt agerande. Dock är AB som sagt en juridisk person.

4. En annan fördel med AB kan vara att det ger en mer seriös touch – vilket kan underlätta relationerna med banken, leverantörer etc.

5. Snabbvarianten han syftar på är förmodligen att köpa ett lagerbolag, vilket man gör för att få ett färdigt AB på en gång (då slipper man krånglet med Bolagsverket etc). Det brukar kosta 5-10 000 extra. Sök på Google.

Fler frågor?

Gustaf
nyttforetag.com
0
Borttagen AnvändareTidigare medlem Personal answered 10 år ago

Kristin – maila mig på gustaf@nyttforetag.com. Jag har en överraskning till dig.

Gustaf
Du måste vara medlem för att svara på frågan

Hej kompis! För att använda Mitt Företag fullt ut behöver du logga in eller bli plusmedlem för att fortsätta läsa. Det tar 2 minuter att skapa ditt konto.

Logga in eller Skapa ditt konto