3 svar
0
Tidigare medlem Personal svarade 13 år sedan

Du har förstått reglerna korrekt och fångat en väldigt viktig frågeställning när man beslutar för/emot holdingbolag. En detalj, dock: när du räknar på löneunderlag i ditt holdingbolag, får du även inkludera lönesummor i dotterbolag (ägarandel större än 50%), Gör ju kalkylen lite bättre, eller hur?

Det tål fortfarande att funderas på om man ska köra holding eller inte. Låt oss säga att du kör ett antal bolag, men inte riktigt har några lönesummor att räkna med, alternativt inte tar ut hög nog lön själv för att utnyttja löneunderlaget. Då får du ju ett schablonbelopp (ca 130 tkr) i gränsbelopp för varje bolag om du äger dem privat, men endast ett schablonbelopp om du äger dem i holdingbolag.

Tyvärr finns det inget rakt svar på vad som är bäst, utan det beror på situationen, dvs vinstnivån i bolagen, antal anställda, ditt löneuttag, om bolagen säljs eller inte, etc, etc.

/Micke
0
Tidigare medlem Personal svarade 11 år sedan

Ytterligare fråga

Som Mikael skriver så ingår dotterbolagens lönesumma i holdingsbolaget, både vad gäller löneunderlag och löneuttagskravet för ägaren.
Min fråga är vad som gäller ifall Bolaget AB mitt under ett kalenderår blir ett dotterbolag i Holding AB. Får man räkna hela löneunderlaget och hela löneuttaget som finns i dotterbolaget i Holding AB eller får man bara ta med den andel som motsvarar den tid som holdingbolaget varit ägare till dotterbolaget?

/Dan
0
msoderstromhotmail.co.uk svarade 5 år sedan

Detta är väldigt intressant, jag håller också precis på att läsa upp mig på ämnet eftersom jag håller på att starta upp mitt andra AB. Är det då bättre att ta ut en högre lön än att man väljer att ta ut utdelning? Jag förstod det så när jag läste den här artikeln, men är nyfiken på vad andra tycker. Tacksam för svar!
 
Malin
Du måste vara medlem för att svara på frågan

Hej kompis! För att använda Mitt Företag fullt ut behöver du logga in eller bli plusmedlem för att fortsätta läsa. Det tar 2 minuter att skapa ditt konto.

Logga in eller Skapa ditt konto