3 svar
0
Tidigare medlem Personal svarade 15 år sedan

Det finns en massa alternativ till finansiering, där sannolikt banklån (eller ALMI i kombination med bank) vore det enklaste. Men för att kunna besvara din fråga (och även för dig att värdera om det är värt att betala 1 mkr för bolaget) behöver man veta:
– Vad är det för typ av bolag?
– Hur länge har förra ägaren varit verksam?
– Omsättning? (senaste 3 åren)
– Vinst? (senaste 3 åren)
– Hur säkra är intäkterna, dvs. tar du över existerande kunder? Kan du öka försäljningen?
– Vilka tillgångar finns i bolaget?
– Vilka förpliktelser tar du över (personal, hyra, leverantörsavtal, osv.)?
0
Tidigare medlem Personal svarade 15 år sedan

Hej Tobias och Kristian!

Kul att du har hittar ett företag som du verkligen brinner för att köpa. Se dock till att noga beakta Kristians frågeställningar, det är en mycket bra sammanställning av saker du bör tänka på när du köper ett företag.

Ang. finansiering så är givetvis bank och Almi de givna sätten, men fundera också över att ta in andra delägare som både kan tillföra kompetens och pengar. Dessutom är det ofta mycket roligare att vara flera.

Om företaget du ska köpa kan visa på fina potentiella vinster i framtiden ska det inte vara omöjligt att få lån, speciellt inte från Almi. men där är givetvis affärsplanen väldigt viktig. Fila på den!

Regionalt kan det också finnas stöd när yngre generationer tar över äldre företag. Ring upp din kommun och be om råd.

Lova att återkomma och berätta vad som händer!

Sandra
0
Tidigare medlem Personal svarade 15 år sedan

Hej Kristian & Sandra,

Tack för era svar och engagemang. Bolaget jag är intresserad av är ett båtvarv lokaliserat ca 60 min från Stockholm. Det har senaste tiden bedrivits som en enskild firma, vinsten har varit obefintlig senaste åren. Anledningen till detta är hög ålder och fokus har lagts vid att sköta om byggnader och de sommarplatser som genererat ca 30 000kr per år. Det finns även ett arrende på marken, som årligen kostar 18 000kr. Utöver detta finns en massa potential, bl a vinterförvaring, båtbygge, service för att nämna några. Varvet har funnits sedan 1900-talets början så det finns anor och tradition.

Jag räknar med att börja om från början, med att dra in nya (gamla) kunder och se till att få igång en ruljans på service. Till det övriga så bör ni kanske veta att ett lager ingår i köpet på ca 40 % av försäljningspriset, något som skulle kunna säljas vidare men som mycket väl kan få finnas kvar just som en tillgång för framtida projekt. Ingen personal övertas.
Du måste vara medlem för att svara på frågan

Hej kompis! För att använda Mitt Företag fullt ut behöver du logga in eller bli plusmedlem för att fortsätta läsa. Det tar 2 minuter att skapa ditt konto.

Logga in eller Skapa ditt konto