8 svar
0
Tidigare medlem Personal svarade 15 år sedan

Hej Sarah!

Det är inte alls någon dum fråga, byta av företagsform kan ofta vara lite lurigt. Jag har själv ingen erfarenhet av just byte från AB till enskild firma (bara tvärtom) och kan därför inte ge dig något riktigt bra svar. Däremot kan jag rekommendera boken ”Byte av Företagsform” som du kan köpa i vår shop. Säkerligen en bra investering i ditt läge.

Annars kan det säkert, precis som du säger, vara bra att ta ett snack med din revisor.

Förresten, varför kan du inte behålla aktiebolaget?

Gustaf, nyttforetag.com
0
Tidigare medlem Personal svarade 15 år sedan

Tack för ditt svar och tips! Den ska jag kolla upp!

Anledningen till att jag inte bara kan driva företaget vidare själv är pga min kollega (tyvärr). Hon tycker inte att jag har den ”rätten” utan henne. Tyvärr så krävs det ju ganska hårt jobb för att nå framgång och det är hon inte beredd att lägga ner själv.
Lång historia, men vi kan inte jobba ihop och jag vet att jag har en bra förutsättning för att kunna driva företaget på egen hand med lyckat resultat. (Med risk för att låta lite ”stursk”). Lättare att lägga fullt krut också när man vet att ingen annan ska vara med att dela på moroten i slutändan.

Planen nu är väl egentligen att starta upp en enskild firma direkt på sidan av (innan aktiebolaget är borta) och sedan bara flytta min utrustning till en ny lokal och därmed kunna hänvisa dom nuvarande kunderna till den adressen från och med ett visst datum.
Hoppas att det flyter lika smidigt i övergången som det känns att det borde också!
0
Tidigare medlem Personal svarade 15 år sedan

Tycker du ska försöka få din kompanjon acceptera att du tar över det befintliga aktiebolaget. Dels för att aktiebolag är en bättre form ur flera aspekter. Du blir inte personligt ansvarig (ekonomiskt) och skatteverket och kunder behandlar dig med en annan respekt/trovärdighet. Och företagsnamnet finns ju där redan, liksom webadressen – räkna inte med att få behålla det. Att lägga ned ett aktiebolag är inte helt enkelt (som en boupptäckning). Mycket pappersjobb, en hel del kostnader och mycket tid tas från dig som du borde använda för att dra in intäkter i stället.
Det kan vara värt att betala en slant för att slippa detta strulet.

Oavsett. Välj inte enskild firma om du gör en nystart och har volymambitioner. Det är lika enkelt att redovisa som i en enskild firma. Du slipper Skatteverkets misstänksamhet när du ska särredovisa personliga intäkter/kostnader och enskilda fimans dito. Du behöver ingen kostnad för att revisor längre (om du har en volym under 3 milj), aktiekapitalkravet kommer att minska till 25/50 000 kr – och mer fördelar lär komma från regeringen framöver (enligt signaler från Maudan).
0
Tidigare medlem Personal svarade 15 år sedan

Tack för ditt svar!
Nej, det är ingen tänkbar lösning tyvärr att jag tar över aktiebolaget. Är just av den anledningen vi ska lägga ner det. Annars hade det inte varit några problem. Det handlar nu bara om att försöka lösa hur jag ska ta mej igenom den planerade situationen på bästa sätt. Kunderna har jag som sagt planerat att styra över så fort min nya lokal är klar. Jag har varit i branschen i 14 år, så jag har god kännedom på den fronten och folk vet vem jag är. (Liten bransch:o)).

Att få mer respekt och trovärdighet ser jag inte som en anledning att satsa dom pengarna i ett aktiekapital heller dessvärre. Jag har inte ens något kapital att satsa.
Har haft tre jobb nu i tre års tid för att få ekonomin hemma att gå ihop under uppbyggnaden av bolaget (det som nu då alltså ska läggas ner), så planen är att fortsätta med dom kunder jag har och sedan när jag är själv, succesivt öka kundbasen och därmed intäkterna. Ändra om till Aktiebolag kan man ju alltid göra senare om omsättningen ökar.
0
Tidigare medlem Personal svarade 15 år sedan

Ska inte tjata om aktiebolag igen. Men sannolikt behöver du inte sätta in några cach till aktiekapitalet. Du kan emetera ett värde du redan har i stället. T.ex kundregister, websida, utrustning, etc – duger sannolikt lika bra som cach. Hör med din revisor.
0
Tidigare medlem Personal svarade 15 år sedan

Ok tack för infon iallafall! 🙂 Ska höra med revisorn till veckan få se vad han säger.
0
Tidigare medlem Personal svarade 14 år sedan

Hej, min undring är om jag kan starta en hobbyverksamhet med en inregistrad firma som jag sen gör om till ett fullvärdigt företag? Min oro är att nån snor namnet om jag ”bara” har hobbyverksamhet.
0
Tidigare medlem Personal svarade 14 år sedan

Hej Agneta!

Det är en bra fråga. När du registrerar Enskild Näringsverksamhet får du normalt skydd för namnet i din region. Du kan även få skydd för det i hela landet, men då får du betala extra för det i varje region du vill skydda det.

Så svaret är ja, du kan få problem att behålla namnet när du bildar exempelvis AB.

Hoppas svaret hjälpte

Gustaf
nyttforetag.com
Du måste vara medlem för att svara på frågan

Hej kompis! För att använda Mitt Företag fullt ut behöver du logga in eller bli plusmedlem för att fortsätta läsa. Det tar 2 minuter att skapa ditt konto.

Logga in eller Skapa ditt konto