Sociala medier för företagare

26 maj, 2010

Utbudet av sociala medier har exploderat de senaste åren, och...

Utbudet av sociala medier har exploderat de senaste åren, och som företagare gör du bäst i att hänga med. För oss entreprenörer och starta eget-aspiranter finns nämligen starka anledningar att ägna oss år Facebook, Twitter, bloggar och andra sociala medier. I den här artikeln går vi igenom de viktigaste sociala medierna som du kan ha nytta av i ditt företag.

Innan vi berättar om de olika möjligheterna ditt företag har i sociala medier vill vi vara noga med att påpeka att steg ett är – en tydlig strategi. Precis som ”in real life” måste du ha mål och tankar bakom denna marknadsföringssatsning.

Sociala medier är ett billigt sätt att marknadsföra sig, och passar därför utmärkt för mindre företag med liten budget. Men, glöm inte bort att det kostar mycket tid och och engagemang! Ofta är det minst lika dyrbart som pengar.

Okej, till saken. Här kommer guiden över de vanligaste sociala medier du kan använda i ditt företag.

Bloggar
Den största fördelen med en företagsblogg är att ditt företag kan skapa en mer personlig kommunikation med kunderna. Du kan öka intresset för dina produkter eller tjänster genom expertråd, tips, inspirerande bilder och tips på användningsområden.

Innan du startar bloggen, var noga med att ha en tydlig strategi för vad företagets blogg ska säga och hur ofta den ska uppdateras. Utan en tydlig strategi kan vi nästan lova att din inspiration tar slut efter några veckor.

Bland de mest populära bloggverktygen kan nämnas WordPress. Se till att bloggen stödjer ditt företags profil och image.

Sociala nätverk
Sociala nätverk är främst till för att hålla kontakt med ditt nätverk, men kan också användas till att informera om nyheter etc. Ha en tydlig policy för hur företaget ska jobba med Facebook och liknande sociala communities. Ska företaget ha en ”fan page”? Ska varje medarbetare använda sina privata konton för att sprida företagets budskap, eller ska företaget ha ett eget konto?

Sociala medier är också ett utmärkt sätt att bjuda in till seminarier, event och andra trevliga tillställningar som ni ordnar.

Facebook är utan tvekan det mest populära sociala nätverket.

Affärsnätverk
Ett väldigt effektivt verktyg för att hitta rätt kontakter. På LinkedIn kan du exempelvis söka på personer du vill komma i kontakt med (exempelsök = Marketing Manager Sony Ericsson) och se om några av dina kontakter har en relation till den sökta personen. På detta sätt utvidgas ditt nätverk något enormt.

LinkedIn och Xing är två vanliga affärsnätverk på nätet.

Mikrobloggar
Ständigt omdebatterat – ger mikrobloggar verkligen affärer? Ett sätt att jobba med mikrobloggar som Twitter och Bloggy är att ge exklusiva, tidsbegränsade erbjudanden till dem som följer er. Ett annat sätt är att skapa en snabb kommunikation med era kunder.

När askmolnet bredde ut sig över Sverige använde SAS Twitter för att informera kunderna om läget i realtid. Kan du göra något liknande?

Användargenererade sajter
Till exempel YouTube och Flickr. Just video är ett viktigt media framöver. Kan du spela in en video där du ger smarta tips om era produkter och er bransch? Videor som hjälper användare att skapa en effektiv vardag är alltid attraktiva, och kan publiceras på såväl er hemsida som på YouTube.

Med fördel kan ni också spela in videor med nöjda kunder – det ger en enorm trovärdighet.