Guide till sociala medier för vanligt folk

25 februari, 2010

Stärk din e-handel med en blogg Vill du ha fler...

Stärk din e-handel med en blogg

Vill du ha fler besökare i din e-butik, bättre placeringar i sökmotorerna och ett naturligt forum där du kan pusha för dina produkter? Starta en blogg! Att börja blogga är enkelt. Med dagens enkla bloggtjänster kan du komma igång med bloggandet på mindre än tio minuter. Det är bara att signa upp, välja ett tema och börja blogga.

Som e-handlare är det viktigt att synas där dina kunder finns – på nätet! En blogg är ett utmärkt sätt att kommunicera med potentiella och befintliga kunder, faktiskt med alla som är intresserade av den typ av produkter du säljer. Du kan använda din blogg för att väcka intresse för produkterna, presentera ditt företag på ett personligt sätt och nå ut med information på ett effektivt sätt. Dessutom kan en blogg bidra till bättre placeringar i Google och andra sökmotorer. Mer om det längre ner.
•    Väck intresse för dina produkter och ditt företag
•    Kommunicera med dina kunder
•    Driv trafik till butiken
•    Förbättra din synlighet i sökmotorerna

Vad kan jag skriva om?
En vanlig fråga som vi på kundservice får när det gäller bloggar är: ”Vad kan jag skriva om?” Svaret är enkelt. Som e-handlare bloggar du om din butik, ditt företag, din bransch och dina produkter. Ett tips är att börja med ett inlägg i veckan där du presenterar ”Veckans produkt” och/eller ”Veckans erbjudande”. Du lägger enkelt in foton i bloggen, till exempel produktbilder eller bilder där någon använder dina produkter. Kanske kan du tipsa om alternativa användningsområden för dina produkter eller ge tips om hur man kan matcha olika klädesplagg om du säljer kläder.

Dina blogginlägg kan handla om:
•    Nya produkter i din butik
•    Nyheter relaterade till din bransch
•    Produkter du vill väcka särskilt intresse för
•    Veckans erbjudanden
•    Dela ut rabattkoder
•    Särskilda händelser i din fysiska butik om du har en
•    Events som ditt företag deltar i, till exempel mässor du ställer ut på
•    Tävlingar där du lottar ut någon av dina produkter bland din bloggs läsare mot att de länkar till dig från sina egna bloggar

Flervägskommunikation är grejen
Se till att din blogg inte enbart blir en reklamsida för ditt företag, satsa på att kommunicera med dina besökare ”på riktigt”! Uppmana dem att kommentera dina inlägg och produkter, be dem dela med sig av bilder där de använder produkterna eller bidra med sina erfarenheter av dem. Ställ intressanta frågor till dina besökare som du tror att de är benägna att svara på och ha gärna små tävlingar eller utlottningar bland dina bloggläsare. Glöm inte att alltid besvara kommentarer på ett bra sätt. Även negativa kommentarer måste få utrymme i din blogg. Se till att bemöta alla typer kommentarer på ett postitivt sätt, så kommer även de negativa att det leda till något positivt i slutänden.

Bättre placeringar i sökmotorerna?
Genom att blogga och skapa direktlänkar till produkter och kategorier i din butik kan du dessutom stärka butikens placeringar i Google och andra sökmotorer. Bra länkar till din sajt eller e-butik är nämligen A och O om du vill synas i sökmotorerna. Enkelt uttryckt kommer varje liten länk till din butik – om den läggs på rätt sätt – göra att Google anser att din butik är lite mer relevant för det aktuella sökordet och därför låta dig ranka lite högre i sökresultatet. Men det är självklart myrsteg vi snackar om nu. Tålamod är nämligen väldigt viktigt när man jobbar med att optimera sin sajt för sökmotorer. Om du vill ha hjälp med hur du skapar bra länkar till dina produkt- eller kategorisidor från din blogg eller andra sidor – tveka inte att kontakta ve-butik.

Artikeln är skriven av Daniela på e-butik.se. I vår shop beställer du enkelt en e-butik som passar ditt företag.