Deklarationsskolan del 3: Avsättningar

29 mars, 2009

Del tre i vår deklarationsskola, som presenteras tillsammans med Hogia,...

Del tre i vår deklarationsskola, som presenteras tillsammans med Hogia, handlar om de avsättningar du kan göra i ditt företag. Du lär dig allt du behöver veta om räntefördelningar, expansionsfonder och periodiseringsfonder. Perfekt läsning inför deklarationen om du har eget företag.

Räntefördelning
Räntefördelning kan ge dig lägre skatt genom att en del av vinsten i den enskilda näringsverksamheten eller för handelsbolagsdelägaren flyttas från beskattning i näringsverksamhet till beskattning i kapital. Räntan beräknas på ett underlag som i princip utgörs av det egna kapitalet i verksamheten vid beskattningsårets ingång. Den avdragna räntan ska du ta upp i inkomstslaget kapital. Detta kallas positiv räntefördelning. För beräkning, se Hogias hjälpbilaga RE för enskilda näringsidkare och bankett N3A för delägare i handelsbolag.

Vid räntefördelning i näringsverksamhet är den s.k. positiva räntefördelningen frivillig. Om sådan inte görs, sparas den till nästa år. Det kan därför löna sig, om du har en inkomst före räntefördelningen under brytpunkten för statlig inkomstskatt, att skjuta räntefördelningen till nästa år om du då beräknas ha en inkomst över brytpunkten.

Ett omvänt förhållande gäller om du har ett kapitalunderskott. Detta ses som att du lånat kapital från näringsverksamheten. Du ska därför ta upp en schablonmässigt beräknad ränteinkomst i näringsverksamheten och dra av motsvarande belopp i inkomstslaget kapital. Detta kallas negativ räntefördelning och är tvingande.

Expansionsfond
Är du en fysisk person och näringsidkare eller delägare i handelsbolag får du ta hänsyn till en särskild post som kallas expansionsfond när du beräknar resultatet av näringsverksamheten. Dessa regler gäller även dödsbon. Avsättningen innebär att du får avdrag vid inkomsttaxeringen med beloppet. Expansionsfonden får inte vara större än kapitalet i verksamheten vid beskattningsårets utgång.

På det belopp du avsätter till expansionsfonden betalar du bara 28 % i skatt. När du senare år minskar expansionsfonden ska du ta upp minskningen som en intäkt som du betalar skatt på. I slutskattebeskedet tillgodoräknas du de 28 % du redan tidigare betalat i skatt. För beräkning, se Hogias hjälpbilaga RE för enskilda näringsidkare och bankett N3A för delägare i handelsbolag.

Periodiseringsfond
När du beräknar ditt resultat av näringsverksamhet får du göra avdrag för avsättning till periodiseringsfond. Enskilda näringsidkare och fysiska personer som är delägare i svenska handelsbolag får göra avdrag med högst 30 % av inkomsten. Juridiska personer får göra avdrag med högst 25 %.

Inom en sexårsperiod bestämmer du i princip själv när du vill återföra fonden till beskattning.

Periodiseringsfonden ska återföras till beskattning på en gång när du inte längre bedriver någon näringsverksamhet.

Avsättningar taxeringsåret 2008 återförs senast vid 2014 års taxering

Räntebeläggning av den juridiske personens periodiseringsfond. En ränta ska beräknas och ska tas upp som en skattepliktig inkomst i inkomstdeklarationen. Räntan beräknas schablonmässigt  till

72 % av statslåneräntan (72% av 3,54 % = 2,55 %) vid utgången av november månad andra året före taxeringsåret multiplicerad med summan av gjorda avdrag för avsättningar till periodiseringsfonder vid beskattningsårets ingång.

Glöm inte att återföra ev periodiseringsfond från 2002 års taxering i årets deklaration!

Angående avsättning till expansionsfond och/eller periodiseringsfond
Driver du enskild näringsverksamhet eller är handelsbolagsdelägare bör du göra en prognos över din verksamhets resultat innan avsättning. Beräknas din taxerade förvärvsinkomst framöver stiga över brytpunkterna för statlig inkomstskatt kanske du ska avstå från avsättning. Skatteeffekten kommer i retur vid återföring.

Använd Hogia Skatts beräkningsbilaga för att beräkna uppskjuten skatt på obeskattade vinster. Simulera skattekostnaden om avsättningarna återförs under olika antal år och vid olika inkomstlägen.